De ce scheaună câinii – Răsfăț, normalitate sau anxietate?
Te-ai întrebat vreodată de ce scheaună câinii? Sau de ce scâncesc, de ce uneori plâng sau scot sunete de lamentare? Când nu latră, dar vor să ne atragă atenția, câinii scâncesc. Se alintă, scot sunete guturale, se răsfață. Până la urmă, și asta este o formă de comunicare, nu? De asemenea, câinele poate să scheaune nu doar când caută atenție, ci și când este entuziasmat, anxios sau încearcă să te scoată dintr-o stare de letargie și te invită la joacă.
Cuprins
De ce scheaună câinii?
Există mai multe explicații pe marginea acestui subiect. Câteva dintre acestea ar fi comportamentul de împăcare sau calmare, salutul, căutarea/cerșirea atenției, anxitatea de separare, probleme medicale (dureri provocate de răni sau diferite afecțiuni).
Comportamentul de împăcare sau calmare
Există câini care scheaună de mama focului în momentul în care interacționează cu alți câini sau cu oamenii, adoptând față de aceștia o postură supusă. Un câine cu un astfel de comportament este ușor de observat:
- coada îi este vârâtă între membrele posterioare;
- corpul se află aproape de pământ;
- capul este plecat;
- urechile sunt date pe spate;
- evită privirea celorlalți.
Acest gen de comportament poate fi corectat încercând să-i redai câinelui încrederea în sine. O educație bazată pe recompensă poate face minuni. Nu sunt de neglijat nici trucurile haioase sau diferitele sporturi canine (agility, flyball, musical freestyle).
Jocurile distractive, interactive, aportul, ”frânghia războiului” pot crește nivelul de încredere al câinelui în forțele proprii. Nu mă refer la forța maxilarelor, ci la cea psihică, la un temperament echilibrat și un comportament nu foarte sensibil. Pentru a reuși se va evita orice fel de pedeapsă, fie ea fizică sau verbală. A intimida câinele înseamnă o scădere a respectului de sine, pierderea încrederii și adâncirea într-un comportament nedorit.
Salutul
Mi s-a întâmplat frecvent să mă duc la prieteni în vizită, iar câinii acestora să mă întâmpine nu doar dând frenetic din cozi, ci și scâncind. Asemenea vocalize se datorează entuziasmului revederii. Posesorii de câini care se confruntă cu asemena situații, le pot distrage atenția cu jucăria lor preferată.
De ce aduc în discuție jucăria? Pentru că doar banalul ”liniște” nu prea are efect. Doar dacă nu a fost parcurs un întreg demers, să-l numim educațional, pentru ca blănosul să învețe semnificația cuvântului (și a rugăminții) „liniște”.
În plus, mulți câini se ”vaită” când salută persoanele care le trec pragul, inclusiv pe stăpânii care se întorc acasă de la serviciu/școală; se vaită pentru că sunt entuziasmați, se află într-o stare de excitare și nu-și mai pot controla comportamentul.
Pentru a ajuta câinele aflat în astfel de situații, nu-l băga în seama vorbindu-i pe un ton pițigăiat pentru că riscă să devină și mai agitat și mai gălăgios. Salută-l cu o mângâiere scurtă pe cap și poartă-te cu calm, fără a te agita. Așteaptă ca animalul să se calmeze și abia apoi interacționează cu el mângâindu-l mai mult și vorbindu-i pe un ton normal.
De ajutor pot fi și un truc sau o comandă pe care le stăpânește și pe care le execută cu plăcere. Îl poți învăța ca atunci când vine cineva în vizită, în loc să-l salute prin vocalize supărătoare, să-i atingă palma cu nasul. Iată o metodă frumoasă și utilă de a-l calma, ba chiar una care e ușor de învățat.
Uite cum trebuie să procedezi: ține palma deschisă în fața câinelui și așteaptă ca acesta să o atingă cu vârful nasului. Nu spune nimic. Doar așteaptă. Dacă observi că nu este atent, strigă-l pe nume pentru a-l face să te urmărească, dar nu spune nimic altceva și nu-ți retrage palma din fața lui. De asemenea, nu încerca tu să-i atingi trufa cu palma. În acest fel nu-i ești de niciun ajutor. Dacă vezi că nu-ți atinge palma, retrage-o la un moment dat, și apoi adu-o repede în fața lui.
Plimb-o prin fața câinelui sau freacă-ți în palmă o recompensă care este pe gustul său, doar- doar îi vei atrage atenția. De îndată ce ți-a atins palma cu nasul, spune ”Daaa!” sau poți să folosești și englezescul ”Yes!” urmat de-o recompensă delicoasă pentru câine. Când acesta ajunge la performanța de a-ți atinge palma de nouă, 10 ori la rând, începe să-i oferi palma întinsă în diferite locuri cum ar fi foarte aproape de podea, obligându-l să se aplece pentru a realiza contactul.
De fiecare dată când îți atinge palma spune-i ”Daaa!” sau ”Yes!” și recompensează-l. După ce a ajuns să-ți atingă palma de nouă, zece ori indiferent de locul în care o ții, introdu comanda ”Salută!”. Mai întâi spune comanda, apoi întinde palma și așteaptă să fie atinsă. Laudă-ți câinele și recompensează-l, pentru că merită! Invită și ceilalți membri ai familiei sau prietenii care vin în vizită să exerseze acest truc cu câinele tău. Nu te limita doar la exercițiul in-door pentru că poate fi practicat și afară, în parc sau când îl plimbi în lesă.
Nu uita să recompensezi câinele de fiecare dată când reacționează corespunzător atât în prezența ta, cât și în a prietenilor care vă vizitează sau cu care vă întâlniți când ieșiți la plimbare. Următorul pas este să exersezi trucul în prezența unor persoane pe care câinele nu le cunoaște. Roagă un prieten pe care câinele tău încă nu l-a întâlnit să vină în vizită. Dacă blănosul este derutat și nu-l salută așa cum trebuie, adu-i tu aminte cum se face, punându-i palma ta în față.
Dacă ți-o atinge cu nasul, laudă-l și apoi roagă-ți prietenul să-ți urmeze exemplul. De data aceasta sigur va ieși bine. Acum, de fiecare dată când cineva vine în vizită sau pur și simplu vă întâlniți pe stradă și câinele te însoțește, spune-le să-și pună una dintre palme în fața lui pentru ca acesta să-i salute. Poți încuraja câinele dându-i comanda ”Salută!”
Ai să vezi că de fiecare dată când câinele va saluta, se va întoarce apoi înspre tine ca să-i dai recompensa. În situația în care vreun prieten nu te ascultă și începe să mângâie câinele, acesta ar trebui să rămână relaxat, să nu se impacienteze și să scheaune, deoarece va aștepta o palmă deschisă pentru a o atinge! Recompensează câinele doar atunci când execută comanda dată de tine, nu în alte situații.
Scheaună, deci caută atenție!
Asta mă duce cu gândul la copilașii răsfățați care plâng de sar scutecele pe ei și se tăvălesc pe jos dacă mama, tata sau bunica nu-i fac pe plac dându-i jucăria preferată sau bucățica de ciocolată mult râvnită. Dacă prietenul tău caută atenție, recompese sau jucării și începe să devină gălăgios în încercarea de a le obține, învață-l că, dacă stă liniștit, le va obține mult mai repede.
Uneori, corectarea acestui comportament poate fi dificilă deoarece posesorii de câini cedează rugăminților acestora. Trebuie să înțelegem că până și un contact vizual înseamnă atenție. Ca să nu mai vorbim de atingerea sau alintarea câinelui. Când devine agitat, scâncește și se comportă neobișnuit în încercarea de a câștiga atenția ta, devino indiferent, încrucișează-ți brațele și ignoră-l. Arată-i că nu aceasta este calea prin care îți poate câștiga atenția. Pentru a nu încuraja comportamentul nedorit, ar trebui să recompensezi câinele atunci când este liniștit, nu când e gălăgios. Învață-l ca înainte să primească mângâieri, atenție și recompense este bine să nu fie foarte ”guraliv”.
De ce scheaună câinii? Să fie oare vorba despre probleme care au legătură cu anxietatea?
Unii câini scheaună sau scâncesc atunci când se află în situații stresante. În acest context, scâncitul poate apărea involuntar. Dacă ne aflăm în fața unui astfel de caz, este bine de știut că scheunatul va dispărea abia în momentul în care va fi eliminată cauza care a provocat anxietatea.
De cele mai multe ori, scheunatul datorat anxietății este însoțit de plimbări în cerc și lins excesiv. Medicația poate fi de ajutor în asemenea cazuri, dar aceasta poate fi prescrisă doar de un medic veterinar.
Dacă blănosul face gălăgie doar atunci când lipsești de acasă, înseamnă că suferă de anxietate de separare. În acest caz, pe lângă scâncete, câinele va dezvolta și un comportament distructiv, salivare excesivă, urinare și defecare necontrolate, precum și alte semne care demonstrează că este stresat. Anxietatea de separare este un subiect complex și va fi tratat separat, într-un articol distinct.
Oricare ar fi motivul pentru care prietenul tău blănos este mai guraliv din fire, iubește-l și ai grijă de el. Prietenia sa e neprețuită!
Sursă foto: pixabay.com
2 comentarii
Pingback:
Pingback: