Câini

Câine educat – comenzile ȘEZI & CULCAT

De-a lungul timpului, am învăţat următorul lucru: nu este suficient să ai un câine frumos, ci şi educat. Este mare lucru să ai un câine obedient. În primul rând, faptul că ascultă şi execută comenzile pe care le primeşte de la tine îl propulsează pe scara imaginară a evoluţiei canine, îl diferenţiază de semenii săi care trag în lesă sau nu stau nici măcar în şezut şi îl fereşte de anumite probleme. Până la urmă, toţi câinii merită şi trebuie să primească cel puţin o educaţie de bază. Nu este greu, trebuie doar să vrei, să ai răbdare şi să-i captezi atenţia câinelui.

Cum să ai un câine educat

Fiecare exerciţiu de educație canină trebuie să se desfăşoare într-o zonă liniştită, lipsită de stimuli perturbatori, pentru că avem nevoie ca prietenul nostru să fie calm şi atent. Exerciţiul pentru comanda „Şezi!” poate fi învăţat cu multă uşurinţă, mai ales dacă animalul este stimulat în mod corespunzător.

  • Ţine în mâna dreaptă o recompensă (bucăţică de carne, o crochetă, jucăria preferată) şi ridică mâna astfel încât să se situeze deasupra capului câinelui, astfel încât el să o urmărească cu privirea. Dă-i comanda „Şezi!” şi du mâna către spatele câinelui care, urmărind-o cu privirea, se va pune în şezut. Imediat cum se aşează în această poziţie, oferă-i recompensa şi laudă-l frenetic. Teoretic, dar şi practic, ai nevoie de 7-8 repetări pentru ca prietenul tău să execute bine această comandă verbală.
Câine educat
  • Comanda „Şezi!” este foarte utilă atunci când vrei să-ţi ţii câinele aproape după o partidă de joacă, atunci când îi oferi castronul cu hrana, în cazul în care vrei să-l pregăteşti pentru o competiţie de dresaj. „Şezi!” este o comandă de bază şi fiecare câine trebuie să ştie să o execute. Din şezut, este foarte uşor pentru câine să execute comanda „Culcat!”. Ţinând recompensa în mâna dreaptă, coboară mâna în faţa labelor anterioare ale câinelui. Dacă nu se lasă din prima pe labele din faţă, poţi să-l ajuţi trăgând uşor de ele spre înainte, astfel încât câinele să ajungă în poziţia culcat.
  • Imediat ce câinele s-a aşezat în culcat, recompensează-l şi laudă-l. Chiar dacă după mai multe repetări câinele se pune în poziţia culcat, nu renunţa încă la semnul cu mâna, pentru că acesta este o bună metodă de fixare a reflexului, bineînţeles, însoţit de comanda verbală.
Câine educat

Nu toată lumea înţelege importanţa cuvintelor frumoase rostite cu scopul de întări, a fixa şi a recompensa, în acelaşi timp, o acţiune pozitivă. Este adevărat că te simţi minunat atunci când faptele îţi sunt lăudate? La fel se întâmplă şi cu câinele. Aşa că, nu ocoli cuvintele de laudă, mai ales atunci când prietenul tău le merită cu adevărat!

Sursă foto: freepik.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *