Deparazitare externă la câine – Cum să-l scapi de purici
Stârpește-i dintr-o lovitură! Nu vei scăpa de ei pentru totdeauna. Neamul lor nu are moarte. Însă pentru un sezon, ce-ți propun, îți va fi de mare ajutor. Deparazitează-ți extern câinele și câștigă lupa cu puricele și căpușa. Cei doi se aliază în fiecare sezon cald să-ți ”cotropească” prietenul dar, dacă te înarmezi cu ce trebuie, șansele să ieși învingător sunt de partea ta.
Suntem bucuroşi că a venit primăvara! Soare, căldură, păsărelele se antrenează într-un zbor nebunesc deasupra oraşului. Pomii şi-au îmbrăcat hainele verzi şi înflorate, iar parcurile mustesc de iarba care-a răsărit parcă peste noapte. Câinele tău este încântat de această explozie a naturii, în toată febleţea ei. Aleargă fericit cu prietenii de joacă sau în aportul în care l-ai antrenat şi cu greu îl poţi convinge să mai intre-n casă. Dintr-o dată, lasă mingea din gură, se pune în şezut şi începe să se scarpine frenetic. Brusc îți aduci aminte că, odată cu căldura şi colţul ierbii au scos căpuţul din hibernare şi posibilii „chiriaşi” ai câinelui tău: domnul purice şi doamna căpuşă. Aşa că, dacă până acum nu ţi-ai deparazitat extern prietenul, este momentul să treci la acţiune!
Cuprins
Pericolele din iarbă!
Cei care avem animale de companie ştim cât de mare este disconfortul creat de purici şi căpuşe. În primul rând, sunt foarte periculoase pentru sănătate. Tocmai de aceea deparazitarea trebuie să fie efectuată la timp şi corect. Câinele se scarpină de mama focului! Cu toate acestea, la o examinare amănunţită, nu găseşti pe el prea mulţi purici adulţi. Foarte multe larve, cristalide, ouă de purici au fost răspândite deja prin casă. Deci, este important să foloseşti produse care să îţi protejeze şi câinele de invazia puricilor, dar să prevină şi infestarea casei cu ouă şi larve.
Nume de cod: P.U.R.I.C.E.
“Purice” este denumirea generică pentru insectele mici, fără aripi aparţinând ordinului Siphonaptera. Este un mic parazit extern hematofag (se hrăneşte cu substanţe nutritive din sânge), cafeniu, având membrele posterioare adaptate pentru sărit.
Puricele (1.5-3.3 mm lungime) este foarte agil, nu are aripi, are aparatul bucal în formă tubulară, adaptat pentru hrănirea cu sânge de la gazdă. Picioarele puricelui sunt lungi, cele posterioare fiind bine adaptate pentru sărituri: un purice poate sări pe verticală până la 18 cm, iar pe orizontală până la 33 cm.
Aceasta reprezintă aproximativ de 200 de ori lungimea propriului lor corp. Potrivit unui articol din revista “Science News”, cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Anglia au arătat că puricii sar de la încheietura „tibiae – tarsi” (echivalentul piciorului insectei) şi nu de la „trochantera” (șoldul) sau de la genunchi. Cercetătorii și-au expus concluziile studiului în “The Journal of Experimental Biology” din 1 martie 2011. S-a făcut cunoscut faptul că puricii nu folosesc puterea musculară, ci energia stocată într-o proteină numită rezilină, iar cercetătorii s-au folosit de tehnologia video de mare viteză și de modele matematice pentru a descoperi unde are loc acțiunea care creează efectul de arc. Corpurile lor sunt aplatizate pe verticală (în termenii anatomiei umane), fapt care permite deplasarea cu ușurință printre firele de păr de pe corpul gazdă (sau, în cazul oamenilor, pe sub haine).
Corpul puricelui este greu, lucios și acoperit cu multe fire de păr scurt şi țepi, îndreptate înapoi, care îl ajută, de asemenea, să se deplaseze pe corpul-gazdă. Corpul greu al puricelui este capabil să reziste la o presiune mare, probabil aceasta este o adaptare pentru a supraviețui la încercarea de a fi eliminat prin zdrobire sau zgârieturi. Strângerea cu putere între degete este, în mod normal, insuficientă pentru a ucide un purice. Puricii pot fi înecați în apă și nu pot supraviețui contactului direct cu substanţele folosite pentru deparazitarea externă.
Jurnalul unui purice
Ziua 1: Stau liniştit împreună cu iubita mea pe cea mai frumoasă păpădie din parc. Dar ce-mi văd ochii?! O posibilă “locuinţă”, mobilată, curată şi călduroasă, apare la orizont. Şi este şi de rasă! Hmmm, iubitoooo, a dat norocul peste noi. Hai să te trec pragul în blana acestui Golden Retriever!
Ziua 2: După ce ne-am decorat living-ul am decis să ciocnim o cupă de… sânge, că doar aşa ne grănim noi.
Ziua 3: Pentru că după sânge urmează ritualul de împerechere, am urmat legile nescrise ale naturii şi am trecut la treabă.
Ziua 4: Iubita mea deja a început să depună ouă. În curând vom fi o familie foarte numeroasă. Vom ocupa întreg “apartamentul”, plus o parte din teritoriile vecine!
Ziua 5: Ouăle s-au răspândit pe păturica unde doarme gazda noastră. Cred că mâine, multe din ele vor ecloza şi vom vedea prima producţie de larve!
Ziua 6: Primele larve deja s-au format! Dacă totul merge cum am plănuit şi nu ne deranjează nimeni, peste două sau trei săptămâni, larvele noastre vor ajunge la stadiul de pupă iar apoi la stadiul de adulţi.
Ziua 7: Ne-am trezit cu o durere îngrozitoare de cap. Larvele mişună dezorientate de colo colo prin aşternut. Am fost sabotaţi. În aer pluteşte un miros strident de soluţie menită să ne stârpească. Vestita soluţie de deparazitare externă de care tot auzeam vorbindu-se în parcul de câini. În câteva zeci de minute vom fi istorie. Dar neamul nostru e mare şi, în fiecare an, odată cu ivirea ierbii, hop şi noi la datorie! De data asta am fost învinşi, dar vom fi răzbunaţi…
Deparazitare externă – Ce produs este mai bun pentru a-mi deparazita câinele?
Din fericire pentru posesorii de animale de companie, pet-shop-urile, farmaciile şi cabinetele veterinare nu duc lipsă de produse destinate deparazitării externe.
- Şampoanele antipurici – au avantajul de a avea un preţ relativ scăzut faţă de alte produse destinate deparazitării externe, dar eficienţa lor în timp este oarecum redusă, având remanenţa cea mai scăzută. Sunt eliminaţi doar paraziţii adulţi, ouăle rămânând pe gazdă, astfel animalul nefiind protejat împotriva unei reinfestări. Dar, periodic, este bine să speli câinele cu un şampon antipurici. Îl laşi să acţioneze pe blană cel puţin 10 minute şi abia apoi îl clăteşti. Şampoanele care conţin insecticidul natural denumit D-limonen sunt eficiente şi sigure atât pentru pui cât şi pentru seniori.
- Pudra antiparazitară – este mai eficientă decât şamponul. Se poate utiliza în tratamentul infecţiilor cu acarieni, căpuşe, purici şi păduchi.
- Spay-urile antipurici – se pulverizează soluţia la rădăcina firelor de păr şi pe piele, de la o distanţă de 10-15 cm. Sunt indicate circa patru-cinci pulverizări pe kilogram câine. În infestaţii masive, tratamentul poate fi repetat după două-trei zile. Perioada de remanenţă este de patru-cinci săptămâni.
- Soluţiile spot-on sunt alegerea multora dintre noi. Cunoscute şi sub denumirea de pipete antiparazitare, acestea sunt foarte uşor de aplicat. Sunt de ajuns câteva picături puse direct pe pielea câinelui, în zona cefei, de cele mai multe ori, şi animalul va sta liniştit, fără să primească vizite nedorite, aproximativ o lună. Există diferite substanţe, unele mai complexe decât altele, fiind diferenţiate atât prin spectrul larg de paraziţi pe care-i combate, cât şi de preţ (acesta variază mai ales în funcţie de talia câinelui).
- Zgărzile antipurici – prin purtarea acestor zgărzi, se previne infestarea câinelui cu purici şi căpuşe pentru o perioadă cuprinsă între patru şi şase luni. Zgarda se pune în contact cât mai direct cu pielea gâtului. Pentru a fi eficientă, zgarda trebuie purtată tot timpul.
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: