Cum înveți pisica să răspundă la nume
Pisici,  Recomandări

NUME – cum înveți pisica să răspundă la el

Ai adoptat sau ai cumpărat de curând o pisică. Ai adus-o în noul său cămin și i-ai dăruit deja un nume drăguț? Oare cum va știi să vină la tine sau să fie atentă atunci când îi rostești numele? Obișnuirea cu numele face parte din primele lucruri care țin de educația unei pisici. Poate că ai auzit mitul cum că este imposibil să educi o pisică și, cu acest gând în minte, îți pui semne de întrebare dacă vei reuși să o înveți măcar numele, dacă nu și altceva cum ar fi obișnuirea cu litiera, mersul în lesă sau să facă aport. Mă crezi dacă-ți spun că nimic nu este imposibil, că o vei putea învăța numele și multe alte lucruri interesante?

Pisicile sunt animale foarte inteligente, mai independente și fițoase, ce-i drept, decât câinii, însă, cu stimulii potriviți, cu răbdare și înțelegere din partea ta, va învăța repede să răspundă la nume, oricare ar fi cel ales de tine. Așadar, dacă te întrebi cum să o obișnuiești cât mai repede cu numele, în acest articol găsești câteva idei și trucuri de pus în practică.

Cum înveți pisica să răspundă la nume

Mai întâi de toate, dacă nu ai ales un nume pentru noul tău animal de companie, acum este momentul.

Alege-i un nume potrivit

Primul pas ca să o înveți să reacționeze când o strigi, este alegerea unui nume potrivit pentru pisică. Asta înseamnă că ar trebui să fie un nume ușor de învățat și de reținut pentru ea. Cum să faci asta:

Deși mâța e capabilă să rețină atât numele lungi, cât și pe cele scurte, este indicat să optezi pentru unul mai scurt și sonor, ușor de pronunțat (astfel nu va fi confuză).   Dacă mai ai și alte animale de companie, nu alege pentru noua ta pisică un nume similat cu al celorlalte animăluțe, tot din același motiv, ca să nu devină confuză – căci va tinde să nu asocieze numele cu ea. De asemenea, nu alege un nume care să sune precum o comandă pentru că, la un moment dat, cu siguranță vei vrea să o educi puțin mai mult, să știe că nu are voie în anumite locuri sau să facă anumite trucuri. Cum spuneam mai sus, pisicile nu sunt imposibil de educat, din contră!

Alege un nume care se potrivește cu înfățișarea ei sau cu temperamentul, un nume inspirat din filme, animații, personaje sau chiar obiecte. Gândește-te că numele o va însoți toată viața! În articolul 200 nume de pisici – alege-l pe cel potrivit găsești multe sugestii. Cu siguranță una dintre ele va fi bună pentru pisica ta 🙂

Cum înveți pisica să răspundă la nume

Este important să alegi un nume cu care și ceilalți membrii ai familiei să fie de acord. Odată ales, strigă pisica doar folosind numele respectiv, nu apelative de alint sau porecle. Consistența este una dintre soluțiile ca ea să se obișnuiască repejor cu numele.

Soluții de urmat ca să-și învețe numele

Spuneam mai sus că pisicile sunt animale foarte inteligente și că imposibilitatea lor de a învăța diverse lucruri este doar o scorneală, un mit. Cu stimulii corecți, orice pisică poate învăța lucruri noi. Subliniez sintagma stimuli corecți căci se știe că atenția pisicilor este mai dificil de captat și menținut, însă odată câștigată, mâța va fi atentă la ce are de făcut. Studii recente au arătat că pisicile domestice sunt capabile să-și distingă propriul nume dintre cele ale celorlalți membrii ai familiei, această abilitate fiind legată de recompensă.

Începe de timpuriu să o obișnuiești cu noul nume

La fel ca în cazul câinilor, cu cât procesul de educație începe mai devreme, cu atât va fi mai bine. În primele șase luni de viață, pisicuțele absorb ca un burete informațiile noi. Până la vârsta de opt săptămâni este obligatoriu ca ele să stea în preajma mamei lor și a frățiorilor, căci în cadrul cuibului se dobândesc primele noțiuni de educație. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai adoptat o pisică adultă, pentru că și ea se va obișnui cu numele ales, doar că lucrurile se vor mișca mai lent decât în cazul unui puiuț.

Cum înveți pisica să răspundă la nume

Dacă pisica adultă nu a fost corect socializată sau are probleme de comportament, va fi ceva mai dificil de educat. Cu toate aceste, folosind stimularea pozitivă și motivația o vei putea învăța să reacționeze la numele său.

Folosește recompesa / condiționarea pozitivă

Cei mai plăcuți stimuli pentru o pisică rămân afecțiunea și mâncarea. Aceștia sunt cei doi piloni ai condiționării pozitive, strategie pe care e bine să o aplici în procesul de obișnuire cu numele.

În special crochetele apetisante, gustările sau bucățele de mâncare umedă pot fi utilizate pe post de recompensă. E important să folosești ceva care îi place foarte mult, dar care să nu facă parte din dieta zilnică. În acest fel, învățarea va fi mai dinamică, focusul mai bun, iar rezultatele concrete nu vor întârzia să apară. De asemenea, arată-i cât de mult o iubești, răsfaț-o și mângâi-o, joacă-te cu ea.

Alege momentul potrivit

Cel mai bun moment ca să o înveți numele este acela când este receptivă, nu când este distrasă, când se joacă, mănâncă sau moțăie. E bine și să te asiguri că nu este stresată sau nervoasă. Dacă vei încerca să o înveți ceva într-una dintre situațiile de mai sus, nu vei avea nicio șansă, pentru că nu-i vei capta atenția ci din contră o poți stresa și mai tare ceea ce poate afecta viitoarele sesiuni de educație/învățare. Momentele potrivite sunt acelea când este atentă la tine sau când vă jucați împreună.

Cu pași mici, dar siguri pisica va învăța să răspundă la nume

  • Alege o gustare delicioasă cu care ea rezonează, ca să o folosești pe post de recompensă. Pisicile adoră puiul, tonul, somonul, brânza sau recompensele care conțin aceste ingrediente.

Iată 3 recompense pentru pisici care pot fi pe placul mâței tale:

Recompense pentru pisici DREAMIES cu SOMON

Recompense Trixie Premio cu pui și cașcaval

Recompense Felix Party Mixed Grill, pui, vită și somon

  • De la o distanță de circa jumătate de metru față de ea, strig-o pe nume. Pronunță numele clar, pe un ton cald și afectuos astfel încât pisica să-l asocieze cu ceva plăcut, cu o atitudine pozitivă.
  • Dacă după ce ai rostit numele i-ai captat atenția, adică se uită la tine, oferă-i gustărica delicioasă. Dacă nu schițează niciun gest, dacă nu te privește, nu îi da nimic. Rostește-i din nou numele, în timp ce ții la vedere mâna în care ai recompensa, astfel încât pisica să vadă că ești pregătit să-i oferi ceva (nu uita, doar dacă este atentă la tine!)
  • Dacă nu doar se uită în direcția ta după ce-și aude numele, dar se și îndreaptă înspre tine, recompenseaz-o și cu o mângâiere caldă. Afecțiunea este unul dintre cei mai pozitivi stimuli și o va face pe pisicuță să își dea seama că ești fericit pentru comportamentul ei. Cu pași mici, dar siguri, pisica va învăța să asocieze numele său cu anumite experiențe plăcute.
  • În situația în care te privește după ce o strigi pe nume, dar nu se îndreaptă înspre tine, încurajeaz-o să se apropie arătându-i recompensa. Repetă numele de mai multe ori, pe un ton calm, fără a o stresa.
  • Introdu această practică a învățării numelui în activitățile și momentele plăcute de peste zi. De exemplu, strig-o pe nume când îi pui mâncare în castron sau când îi dai o jucărie care știi că îi e pe plac. Aceste lucruri vor întări condiționarea pozitivă și, implicit, procesul de învățare.
  • Din momentul în care începe în mod constant să răspundă la nume, poți să introduci lucruri noi în procesul de educație. Pe lângă nume, poți rosti și comanda ”Vino aici!” sau ”Aici!”. Dacă vine la tine chiar dacă tu ești la distanță mare de ea sau chiar în afara ariei sale vizuale, recompenseaz-o cu gustarea preferată, scarpin-o după urechi sau unde știi că-i place, alint-o cu blândețe. Dacă nu răspunde chemării, nu te descuraja, ci continuă ”antrenamentul” în aceeși notă pozitivă. La fel ca noi, și pisicile au grade diferite de învățare și propriul ritm în care fac acest lucru. Important este să ai răbdare și să nu te descurajezi, căci nu ai motive.

De ce e important ca pisica să răspundă la nume

Iată două motive pertinente:

  • Dacă își recunoaște numele, o poți striga atunci când fuge sau când se ascunde prin diverse cotloane, o poți face conștientă de un anumit pericol sau pur și simplu îi atragi atenția că i-ai pus apă și hrană în castroane;
  • Timpul pe care îl petreci împreună cu ea ca să o înveți să-și recunoască numele va suda și mai mult relația dintre voi.

Ce e bine să mai ai în vedere           

În cazul pisicilor, stimulii negativi sunt mai puternici decât cei pozitivi. Asta înseamnă că o singură asociere negativă poate strica tot ceea ce ai construit grație condiționării pozitive. De aceea, în perioada dedicată procesului de învățare, nu folosi numele atunci când o cerți pentru ceva ce a făcut sau în momentele care nu-i sunt pe plac, cum ar fi îmbăierea sau mersul la veterinar. Chiar dacă deja și-a învățat numele, astfel de experiențe neplăcute pot provoca o reacție negativă și, de exemplu, la auzul numelui său se va ascunde sau va fugi.

Nu exagera nu recompensele oferite. E adevărat că acestea sunt instrumente perfecte pentru condiționarea pozitivă, dar ai grijă la cantitate, să fie una echilibrată pentru dieta pisicii. Trebuie să pui pe primul loc sănătatea pisicii, iar la aceasta un cuvânt greu de spus îl are și dieta, fie că vorbim de hrana de zi cu zi, fie de gustările oferite ocazional sau între mese.

Tu ce alte trucuri mai cunoști pentru a învăța pisica să răspundă la nume?

*acest articol conține și linkuri de afiliere

** sursă de inspirație: animalwised.com

*** sursă foto: pixabay.com & canva.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *