Câini,  Cărți și filme cu și despre animale,  Recomandări

5 cărți despre CÂINI pe care vrei să le citești vara aceasta

Ce ți-ai propus să treci pe lista de lecturi din această vară? Sper că nu ai de gând să pleci în concediu fără cel puțin două titluri la purtător, că-s în format fizic sau se ascund sub hainele moderne ale unui e-book. Indiferent unde îți petreci vacanța de vară, printre binemeritatele momente de relaxare ar trebui să se numere și cele dedicate lecturii. Dacă aloci cel puțin o oră pe zi acestei activități, te poți considera mai bogat sufletește, mental, spiritual. Când ceea ce citești face parte dintre tipurile de lecturi preferate, atunci totul devine plăcut și armonios.

Îți plac câinii? Iată 5 cărți care-l au drept erou principal pe cel mai bun prieten al omului!

Să-ți spun un secret: de obicei, de fiecare dată când citesc un roman care are în centru povestea de viață a unui câine sau urmăresc un film din aceeași categorie, se lasă cu lacrimi, multe la număr. Când vine vorba despre viața animalelor, scriitorii, scenariștii, regizorii – uneori fără intenție – duc experiențele personajelor la un nivel emoțional foarte avansat.

Cam așa stau lucrurile și cu următoarele titluri pe care ți le propun să le devorezi în perioada următoare. Sunt lecturi ușoare, despre iubire, prietenie, devotament, dar emoționante și pot să-ți spun din experiență că-ți vor rămâne în gând multă vreme după ce vei fi terminat de parcurs ultima pagină. Nu vreau să îți ofer o recenzie completă pentru fiecare carte în parte. Simt că, dacă aș face-o, s-ar risipi misterul de a descoperi tu însuți minunile care se ascund în spatele slovelor scrise.

Așadar, notează-ți în agendă următoarele cărți sau comandă-le direct dând click pe titluri:

Eu și Marley, de John Grogan – o poveste despre iubirea necondiționată, despre viața unică și perfect de imperfectă alături de un năzdrăvan fără pereche

cărți despre câini
Eu si Marley. Viata si iubirea alaturi de cel mai obraznic catel din lume.
Romanul autobiografic Eu si Marley este bestseller #1 New York Times si a ajuns pe marile ecrane in 2008, intr-o comedie spumoasa cu Jennifer Aniston si Owen Wilson in rolurile principale

Fiecare om poate învăţa de la un câine. Al meu m-a învăţat să trăiesc fiecare zi cu bucurie şi exuberanţă, să trăiesc clipa şi să îmi urmez inima.” John Grogan

Se spune despre Labrador nu doar că este una dintre cele mai populare rase din întreaga lume, dar și că este cea care se maturizează foarte târziu. În cazul lui Marley, treaba cu maturizarea nu s-a petrecut nicicând, frumosul și năzdrăvanul Labrador rămânând un copil nevinovat toată viața sa. Când Jenny și John Grogan s-au decis să-și mărească familia cu un membru blănos, habar nu aveau că Marley avea să-i treacă, de-a lungul întregii sale vieți, printr-un carusel al emoțiilor de tot felul.

„Am încercat să-l învățăm comenzi de bază – vino, stai, șezi, jos -, cu un succes parțial. Marley era tânăr și plin de energie, deci capacitatea lui de concentrare era la fel de mare ca cea a unei alge, iar volatilitatea lui era ca a nitroglicerinei. Era atât de agitat încât orice fel de interacțiune îl aducea într-o stare de frenezie foarte puternică, care aproape-l făcea să se urce pe pereți – o exuberanță pe care numai un espresso triplu ți-o poate da.”

„În singurătatea întunericului, aproape că simțeam cât de limitat ne este timpul pe pământ și cât de prețioasă este viața. Nu o apreciem la adevărata valoare, iar viața e atât de fragilă, precară, incertă, poate să înceteze în orice moment, fără vreun avertisment. Mi-am reamintit ceva ce ar trebui să fie evident, dar de multe ori nu este: fiecare zi, fiecare oră și fiecare minut trebuie prețuite.”

După ce te vei bucura pe deplin de textul lui John Grogan, poți viziona – dacă nu l-ai văzut până acum, filmul ”Eu și Marley”, în care Jennifer Aniston si Owen Wilson dau viață cuplului Jenny și John. Iată o mică și emoționantă mostră:

Kaștanka – A.P.Cehov

Numărându-se printre primele povestiri ale lui Cehov, Kaștanka este o introducere superbă în opera faimosului scriitor rus.

O combinație între șoricar și cotarlă, Kaștanka pe numele ei, frumoasă precum o vulpiță și simțitoare cum doar un suflet de câine poate fi, se pierde de stăpânul ei, Luka Aleksandrîci, un tâmplar cu patima beției, și rătăcește singură pe străzile ninse. Pentru că o cățelușă ca ea nu putea trece neobservată, pierderea stăpânului devine prilej de aventură. Un motan, un gânsac și un porc îi devin prieteni, dar și motive să cugete asupra vieții și a firii confraților ei. Iată AICI o mică mostră din poveste, pe care o poți citi împreună cu copilul/nepotul/sora/fratele/verișoara, etc. 🙂

cărți despre câini

O cățelușă roșcovană și tânără – corcitură între un șoricar și o cotarlă –, care după botul mic semăna cu o vulpiță, alerga înainte și înapoi pe trotuar și se uita neliniștită în jur. Din când în când se oprea și, scheunând, ridicându-și pe rând lăbuțele înghețate, încerca să-și dea seama cum de s-a putut rătăci. Ținea minte foarte bine cum își petrecuse ziua și cum ajunsese în cele din urmă pe acest trotuar necunoscut…

Viață de câine – Peter Mayle

cărți despre câini

Dacă nu știi de unde să-ți iei o doză bună de umor, află că o găsești printre paginile cărții lui Peter Mayle – ”Viață de câine”.

Peter Mayle ne poartă din nou prin îndrăgita lui Provence. De data aceasta, pentru a ne împărtăși viziunea despre lume și viață a cățelului său, un reprezentant al speciei canine cu o inteligență, perspicacitate și ironie ieșite din comun. Povestea creșterii și devenirii incredibilului cățel va reuși să aducă zâmbetul pe buzele tuturor. Pentru că acest câine înțelege cu adevărat natura umană și știe care-i sunt slăbiciunile și defectele. 

Câinele, adevăratul meu prieten – W. Bruce Cameron

cărți despre câini

”Câinele, adevăratul meu prieten” propune povestea impresionantă a unui suflet de câine care, în diferitele sale reîncarnări, își caută asiduu menirea. Compozițional, romanul este o bijuterie, deoarece naratorul său este chiar câinele, care-și privește cu duioșie atât semenii, cât și pe oamenii care-l însoțesc în marea sa călătorie. O poveste tulburătoare, care vă va emoționa profund, ajutându-vă să priviți viața cu alți ochi. Cât se aseamănă, oare, menirea unui câine cu menirea unui om? Oare nu suntem făcuți cu toții pentru a iubi și a fi iubiți?

Ce înseamnă loialitatea? Dar prietenia sinceră? Iubirea neondiționată? Dezamăgirea? Care este menirea oamenilor pe Pământ? Dar a câinilor? Citind povestea vieților lui Bailey vei afla răspunsul la aceste întrebări.

Dacă mă învățaseră ceva experiențele anterioare, era că oamenilor le plăceau cățelușii abia fătați, dar nu suficient de mult cât să-i păstreze.

Drumul unui câine către casă – W. Bruce Cameron

cărți despre câini

Bazată pe o întâmplare adevărată, ”Drumul unui câine către casă” e o poveste frumoasă despre loialitate, devotament, dar și despre legătura profundă dintre oameni si animalele lor de companie.

Ambele titluri semnate de W. Bruce Cameron au fost ecranizate, dar sfatul este ca, înainte de a vedea filmele, să parcurgi textele. Emoțiile lecturii diferă mult de cele pe care le ai în timpul vizionării unei pelicule. Astfel, poți filtra la alt nivel emoțional informația extrasă.

Când te vei așeza confortabil în fotoliul preferat pentru a urmări Drumul unui câine către casă, nu uita să ai la îndemână nu doar pop-corn, ci și o cutie plină cu șervețele. Sunt necesare pentru ochi plânși și obraji umezi. 🙂

Sursă foto: Libris.ro

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *