De ce câinele meu latră tot timpul
Câini

De ce câinele meu latră tot timpul?

Trebuie să recunoaştem: toţi câinii latră. Unii o fac cu un motiv întemeiat, iar alţii o fac fără a avea o cauză bine stabilită. Desigur, există rase care latră, urlă şi scâncesc mai tare şi mai des decât altele. Însă nu lătratul este întotdeauna problema, ci faptul că, uneori, câinii trebuie să facă linişte: fie în anumite momente ale zilei (orele de odihnă impuse prin lege – dacă locuieşti la bloc, ştii că nu prea e indicat să faci gălăgie după-amiaza), fie atunci când li se cere acest lucru.

De ce latră

Câinii latră din foarte multe motive. Prin lătrat, fie ne avertizează că un alt animal se apropie și vor să-l alunge din preajma noastră, fie vor să ne invite la joacă. Unii latră la comandă, alţii latră doar de dragul de a se face auziţi. Nu este un lucru rău atunci când latră pentru a ne avertiza că suntem în pericol sau că avem un intrus în locuinţă, de exemplu. Dar toţi ne dorim câini educaţi, care să se oprească din lătrat atunci când le solicităm acest lucru, mai ales dacă latră fără niciun motiv. Sunt exemplare care latră chiar la auzul celui mai mic zgomot.

Câteodată, lătratul persistent face parte din caracteristicile instinctuale ale rasei. Uneori, se întâmplă ca tocmai noi să-i încurajăm să latre atunci când nu ne dorim asta. Cum? Dacă ţipăm la un câine care latră, acesta poate crede că tonul nostru mult prea ridicat i se alătură. Dacă îi spunem în şoaptă să stea liniştit şi îl mângâiem, probabil va crede că ne place cum latră.

De ce câinele meu latră tot timpul

Încrederea e baza

Cu toate tipurile de lătrat există mai multe modalităţi prin care ne putem controla câinii, asigurându-ne că aceştia latră din motive întemeiate şi că-i putem opri atunci când nu mai este cazul să se „agite”. Multe dintre reuşite pornesc din încrederea pe care omul o inspiră câinelui, în diverse situaţii. Pentru a câştiga încrederea câinelui, omul trebuie să-şi cunoască foarte bine atât  companionul cât şi situaţia care stă la baza lătratului. Dând dovadă de înţelegere, calm şi spirit de iniţiativă, omul poate prelua controlul în direcţia potrivită. Abia atunci, câinele îşi va asculta liderul.

Încă de la începutul relaţiei cu câinele trebuie să ne construiești o „fundaţie” bazată pe încredere care să stea la baza comunicării dintre voi. Nu trebuie să uiți că lătratul este una dintre modalităţile prin care câinele comunică: un mijloc de comunicare pe care nu vrei să-l oprești, dar pe care îți dorești şi trebuie să-l controlezi. De aceea, este foarte important să recunoşti „semnalele” venite din partea câinelui tău.

Cum îl faci să nu latre aiurea

Există mai multe modalităţi şi acţiuni pentru a-l face să se oprească din lătrat. Una dintre ele ar fi să-i închizi gura/botul. Te poți ajuta şi de un căpăstru special pentru a-l „struni”, dar şi pentru a-i câştiga atenţia.

Altă modalitate ar fi aceea de a-l învăţa să aporteze sau de a „căra” un obiect în gură. Fie atunci când ai musafiri, pui câinele să le ducă un „cadou”. Pentru câinii cărora le place să aporteze, asta este floare la ureche: vor ridica mingea/jucăria şi o vor plimba mândri prin curte sau casă. În mod natural, atât timp cât au un obiect în gură, câinii nu vor lătra. Dar atenţie! Nu trebuie să-i dai  vreo jucărie în momentul în care a început să latre, deoarece o va percepe ca o recompensă pentru acţiunea sa și nu îți dorești asta.

De ce câinele meu latră tot timpul

O soluţie ar fi să înveți câinele să latre la comandă şi să se oprească tot la comandă. Dacă foloseşti mâncare drept recompensă sau doar lauda verbală, trebuie să aştepţi câteva secunde să se oprească din lătrat şi abia apoi să-l recompensezi/lauzi. Altfel, câinele va crede că-l recompensezi tocmai pentru că latră când, din contră, recompensa trebuie să fie pentru că stă liniştit.

Apoi, pentru a-l face să latre, poţi ruga pe cineva să sune la uşa de la intrare sau îl poţi întărâta începând chiar tu să latri! Pe toată durata acestui exerciţiu, ţine câinele în lesă pentru a-l controla, în cazul în care doreşti să se oprească din lătrat. Pentru a primi o reacţie şi mai bună din partea câinelui, îl poţi învăţa să latre atunci când aude soneria, dar, imediat după asta, să se liniştească şi să se ducă într-un loc aproape de uşă, de unde poate să vadă cine intră.

Câinele latră, tu îi dai comanda „Taci!” , după care el ar trebui să se oprească. Astfel îi arăţi că tu deţi controlul asupra situaţiei. Când uşa se deschide, el stă cuminte şi aşteaptă. Cu o singură comandă („Latră!”) îl poţi face din nou să latre. Deci, învăţându-l comenzile „Latră!”, „Taci!” sau „Linişte!” şi „Aşteaptă”, o să ai un câine obedient,  ţinut sub control, gata oricând să te apere, dar doar dacă îi ceri acest lucru.

Există şi câini care nu pot fi opriţi uşor din lătrat. În acest caz, trebuie să faci un zgomot suficient de puternic încât să-i reducă la tăcere: o cutie de tablă umplută cu monezi aruncată lângă ei în timp ce latră de zor, îi poate face să se oprească. Repetând acest „truc” (fără ca „lătrăciosul” să bage de seamă că tu arunci cutia) câinele va crede că, de fiecare dată când latră fără un motiv întemeiat, ceva care provoacă un zgomot supărător va pica lângă el.

De ce câinele meu latră tot timpul

În final, trebuia amintită şi zgarda anti-lătrat. Există zgărzi anti-lătrat uşor de folosit, fără butoane şi reglaje, care folosesc stimularea minimă pentru obţinerea rezultatului dorit, fiind astfel o soluţie umană şi eficientă la problema lătratului excesiv. Sfat de urmat: înainte de a utiliza o zgardă anti-lătrat, ar fi bine să cereţi ajutorul unui profesionist (dresor/instructor canin cu vastă experienţă).

Trebuie să înțelegi ”limbajul” câinelui tău

Cateodată, lătratul câinelui se poate traduce prin „Vreau la plimbare!”, „Fac pe mine!”, „Mi-e foame!”. Aşa că, trebuie să înţelegi limbajul câinelui tău. Pentru a-ţi înţelege pe deplin companionul, trebuie să ai încredere în tine, în abilităţile tale de lider, dar şi în prietenul tău cel mai bun. Având încredere în tine, el va simţi asta şi te va privi ca pe un lider. Acest statut se capătă prin exerciţiu, antrenament/educație, petrecând destul de mult timp împreună, trasând limite, dar şi legături indestructibile şi arătându-i câinelui că-i apreciezi comportamentele plăcute.

Plimbările împreună, jocurile interactive, faptul că îţi înveţi prietenul să fie răbdător, să asculte de comenzile pe care i le dai, să stea relaxat în cuşca sa atunci când este cazul, îl vor transforma într-un câine calm, care nu va avea niciun motiv să latre aiurea. În acest fel, construindu-vă o relaţie strânsă, bazată pe încredere reciprocă, vei putea să-l înveți când trebuie să latre şi când nu e bine să o facă.

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *