câine agresiv la mâncare
Câini

Câinele agresiv la mâncare

Problema cu câinele agresiv la mâncare este des întâlnită, din păcate. Printre numeroasele cauze ale agresivității canine, se află și cele legate de pofta exagerată a câinelui și de posesivitatea acestuia față de propria hrană. Într-un mod, hai să-l numesc arhaic, posesivitatea față de hrană reprezintă nucleul supraviețuirii. De aceea alimentația stârnește interesul tuturor ființelor vii. Chiar și noi, oamenii, cele mai evoluate ființe din lanțul trofic (oare?), ne panicăm în momentul în care simțim că rămânem fără hrană.

În ziua de azi, câinii ”cu stăpâni” nu trebuie să-și mai facă griji în privința hranei, aceasta fiindu-le oferită de către oameni. Chiar și așa, pofta și grija de a-și păstra hrana rămân pentru căței factori declanșatori pentru multe dintre neliniștile și reacțiile lor ulterioare.

câinele agresiv la mâncare
sursă foto: pixabay

Cum se comportă câinele agresiv la mâncare

Pe primul loc în declanșarea unui comportament agresiv se află proveniența hranei și aici nu mă refer la locul de unde ai cumpărat sacul cu crochete, ci la ce se află pe masa ta. Cățeii apreciază resturile de la masa oamenilor lor (deși sunt contraindicate în alimentație). De la adorarea hranei până la ”amenințări” (mărăit, lătrat) sau mușcături din partea cățelului sau a câinelui adult, nu este decât un pas. Tot acest comportament nedorit poate fi exercitat asupra oamenilor, dar și a celorlalte animale alături de care câinele conviețuiește.

De exemplu, în funcție de contexte și de circumstanțe, câinele poate:

  • să mârâie, arătându-și dinții, dacă cineva se apropie de castronul său atunci când mănâncă, sau dacă intenția este doar să i-l reumple;
  • să muște de mână un membru al familiei care vrea să adune de pe jos hrana căzută din castron;
  • să latre sau să mârâie și să muște pe cine intenționează să-i ia castronul cu mâncare, să strângă mizeria după el, să-i ia din gură ceea ce tocmai a furat de pe masă sau chiar de pe jos, în timpul plimbării obișnuite prin parc;
  • să atace alți câini care se apropie de castronul său sau care îi dau târcoale;
  • să atace alți câini pe care-i întâlnește afară, la joacă, și care încearcă să se apropie de mingea sau de bățul său.

Ce este de făcut?

Soluția este ca acest tip de comportament să fie prevenit, bazându-te pe un cuvânt cheie: respect! Este mai bine și mai ușor să previi accesele de agresivitate declanșate de posesivitatea asupra hranei, decât să le tratezi. Din momentul în care cățelul este adus în sânul familiei, dacă observi că devine prea agitat când i se dă, i se ia sau îi este mutat castronul cu mâncare, în loc să te amuzi pe seama acestui lucru, trebuie să stabilești, metodic, momentul fiecărei mese servite în familie.

Este necesar să începi în acest mod, mai ales dacă noul tău prieten dă semne de agresivitate. Competiția pentru a se alimenta dintr-un singur castron cu ceilalți pui din cuib sau cu alți câini aflați fie în posesia crescătorului, fie în posesia familiei care l-a adoptat – este, probabil, singura modalitate de a se hrăni pe care o cunoaște.

sursă foto: pixabay

Temerile și conduita agresivă asociată acestora vor dispărea rapid dacă noua sa familie îi va arăta că nu trebuie să se teamă că hrana îi va fi luată. Fiecare animal trebuie respectat atunci când mănâncă. Acest lucru implică să-i oferi hrana în cele mai bune condiții de calm și liniște. Astfel, vei începe de timpuriu să înveți cățelușul că trebuie să aibă încredere că atunci când mănâncă este în siguranță; în acest mod, îi pregătești transformarea într-un câine adult care nu va sta încordat în timpul meselor și nu va ataca pe oricine se va apropia de castron.

Pentru puii care sunt mai sensibili sau care nu sunt educați corespunzător, nimic nu este mai enervant decât gestul stăpânilor de a le pune castronul cu mâncare sub bot pentru ca, după doar o fracțiune de secundă, să-l ridice sau, mai rău, să-și bage mâinile în mâncarea câinelui pentru a-i arăta acestuia cine-i șefu`!

Toate aceste acțiuni pe care unii posesori de câini le intreprind provin fie din influența anturajului, fie din anumite lecturi greșit înțelese menite doar să însămânțeze frica și nesiguranța în temperamentul câinelui, de aici derivând și comportamentul agresiv.

Am întâlnit și situații în care posesorii de câini sunt sfătuiți să-i scuture pe aceștia de ceafă, dacă se întâmplă să ”comenteze” în timpul mesei. Cu aceste sfaturi pe care, personal, le consider brutale și inutile, riști să fii capsat de câine și să ai cu acesta o relație bazată pe frică și constrângere fizică și psihică.

În asemenea mod, niciodată nu vei câștiga respectul câinelui tău! Departe de a utiliza aceste metode venite dintr-o altă epocă, oamenii responsabili sunt capabili să înăbușe orice conflict doar atunci când au o influență pozitivă asupa câinelui, insuflându-i acestuia liniște și siguranță. Din păcate, unii chiar nu înțeleg că este absurd să streseze animalul când acesta vrea să mănânce, să-i ia castronul atât de mult așteptat, pentru ca apoi să-l bruscheze dacă începe să protesteze.

Câteva reguli elementare

Cu un câine de vârstă mică sau chiar cu unul adult, temător sau nu, și care deja începe să ”mormăie” când îi este dat castronul cu mâncare, trebuie urmate, cu rigurozitate, câteva reguli menite a-l calma. Vei proceda întocmai dacă vrei ca el să coabiteze în armonie cu alți câini sau dacă intenționezi să aduci în sânul familiei un alt cățeluș sau chiar o pisică.

Dacă ai de-a face cu un câine pașnic, vei fi atent ca nimic să nu îl tulbure sau să-l neliniștească, fără a fi exagerat de riguros cu privire la regulile următoare:

  • pregătește mâncarea pentru membri familiei cât și cea pentru câine fără ca acesta din urmă să-ți respire în ceafă! În acele momente, bucătăria devine brusc un loc al stimulărilor olfactive, excitând câinele, iar această atitudine poate degenera într-un comportament nedorit.

De asemenea, dacă animalul este neliniștit, atunci când va mânca hrana nu va fi ingerată și asimilată corspunzător cee ace poate cauza grave probleme gastro-intestinale mai ales raselor de talie mare predispuse torsiunii stomacale.

  • lasă câinele să mănânce liniștit, eventual într-o cameră separată, lăsându-i castronul la dispoziție între 10 și 15 minute, luându-i-l imediat ce a terminat de mâncat. Chiar dacă nu a lins castronul, tot trebuie să i-l iei, urmând să-i dai ”resturile” de la această gustare, la următoarea masă.

De ce este bine să procedăm astfel:

– pe de o parte, câinele va considera hrana rămasă în castron drept proprietatea sa și va încerca să o apere de oamenii sau animalele care se apropie de ea;

– treptat, câinele va înțelege singur ce este benefic pentru sănătatea lui, reabilitându-și comportamentul alimentar, golind castronul în timpul alocat (cu condiția să-i fie dată o cantitate de suficientă de hrană, în raport cu vârsta și condiția sa fizică).

Alte reguli de urmat:

  • nu lăsa un copil să pregătească și să ofere hrana câinelui, decât atunci când va fi instruit și îndrumat în mod corespunzător;
  • nu lua masa în prezența câinelui mai ales dacă sunt și copii în preajmă (aceștia nerezistând tentației de a da câinelui câte ceva de mâncare). La simțirea mâncării de pe masă, câinele se va surexcita, va cerși mâcare, va lătra, se va urca pe cei aflați la masă, etc. Nu supune cățelul (iar mai târziu câinele adult) la ”chinul” de a-i vedea pe copii fâțâindu-se în jurul lui mâncând cine știe ce dulciuri sau alte bunătăți;
  • Nu lăsa resturi de alimente în preajma câinelui, mai ales în locuri în care el ajunge cu ușurință, pentru că, dacă nu este educat corespunzător, va deveni un hoțoman.

Potrivit unui cod social canin, alimentele lăsate în urmă de șeful haitei reprezintă resturi pe care ceilalți au dreptul să le consume. Conținutul coșului de gunoi din bucătărie, sacul cu crochete din cămară, puiul crocant de pe masă, pachetul cu biscuiți uitat pe canapea, sunt ceea ce câinele consideră a fi resturi lăsate în urmă de tine și, dacă nu ești atent, într-o fracțiune de secundă le poate șterpeli.

În concluzie, tot ce are legătură cu hrana este, pentru un câine, o afacere foarte serioasă. Tocmai de aceea trebuie să știi cum să te comporți cu câinele, pentru a nu-l detremina să-și însușească un comportament nedorit.

*sursă foto deschidere: designed by Photoangel – Freepik.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *