cum sa il imprietenesti cu masina
Câini

Cum să îl împrietenești cu mașina

De-a lungul timpului, am întâlnit căței cu diferite tipuri de comportament în ceea ce privește mersul cu mașina. Unii dintre ei sar înăuntru de cum aud portiera deschizându-se. Se așează confortabil și așteaptă să pornească în călătorie, oricât de lungă sau scurtă ar fi aceasta. Pentru ei nu contează că merg pe bancheta din spate, în portbagajul încăpător sau în brațele stăpânului. Între noi fie vorba, e bine să fie securizați cu o centură de siguranță specială pentru ei sau să stea în cușcă – varianta aceasta rămâne de departe cea mai safe! Mersul cu mașina este o delectare, o oază de relaxare și un mod de a lua contact cu ce mai este nou prin lume. Din păcate, există și un alt eșantion de câini, care detestă mersul cu mașina. Pentru acest segment, avem câteva soluții numai bune de urmat. Așadar, află cum să îl împrietenești cu mașina.

Mai întâi de toate, trebuie să evaluezi comportamentul câinelui, pentru a determina ce anume a dus la frica sa în ceea ce privește călătoria cu mașina. Ceva trebuie să fi declanșat acest comportament nedorit. Vestea bună e că dacă există un element declanșator, există și o soluție.

Înainte să înveți cum să îl împrietenești cu mașina trebuie evaluată…  frica!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să avaluezi problema și, mai ales, originea acesteia. Pentru a înțelege mai bine oroarea câinelui la vederea mașinii, iată un exemplu real, prezentat de către instructorul canin francez Jean-Luc Fourtier:

”Acum două luni, am fost contactat să încep dresajul de bază pentru un Golden Retriever în vârstă de doi ani, numit Good Bye. După o oră în care i-am evaluat comportamentul, am observat că Goldenului îi lua ceva timp până se decidea să urce în mașina clientei mele. Când am întrebat-o de ce câinele reacționează astfel, răspunsul primit a fost acela că Good Bye nu se comportă așa de ieri, de azi, ci de când avea vârsta de cinci luni.

Deci, de când au câinele, stăpânii lui au utilizat forța fizică pentru a-l face să se urce în autoturism, ceea ce a condus la impregnarea fricii în comportamentul său. Nu uitați că forța brută nu este productivă în acest sens! După o atentă evaluare a problemei, am putut determina că Good Bye făcea o asociere negativă nu neapărat cu întreaga mașină ci, în principal, cu hayonul, cu partea din spate a automobilului. În cazul Goldenului, cauza a fost depistată destul de rapid (în jur de 48de ore),dar poate dura chiar mai mult, de aceea trebuie să ai răbdare.”

Ca să știi cum să îl împrietenești cu mașina, trebuie să-i evaluezi corect comportamentul

Cum să îl împrietenești cu mașina


Etapa I: pune-ți întrebările potrivite

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în evaluarea problemei este să-ți pui întrebările potrivite înainte să încerci să depistezi soluția. În principiu, când câinelui îi este frică să urce în mașină, pune-ți următoarele întrebări:

  1. În ce moment se manifestă problema? (de exemplu: când motorul este pornit?)
  2. Îi este teamă doar de mașina mea sau de toate mașinile?
  3. În ce locație câinele intră în panică? (acasă, în garaj, pe drum, etc.)
  4. Cât durează manifestarea fricii? (două – trei minute, zeci de minute, tot drumul, etc.)
  5. La ce se uită câinele în momentul în care îi este frică? (la bancheta din spate, la lunetă, la portiere, etc.)

Etapa a II-a: studierea atentă a comportamentului

Cea de-a doua etapă constă în analizarea minuțioasă a comportamentului câinelui, ca nu carecumva, în demersul de a-l aduce pe calea cea bună, să apuci pe vreo pistă greșită. Din nefericire, mulți posesori de căței ignoră aceste etape, extrem de importante și care necesită multă răbdare.

Pentru a nu-ți brusca prietenul și a nu-i produce și mai multă teamă, este important să ”mergi” în ritmul lui. Asta înseamnă să nu-l urci cu forța în locul în care nu-i face plăcere să se afle. Acum intervine întrebarea: ”Bine, bine, dar cum fac să-i dispară teamă?” În cazul Goldenului Good Bye, a cărui situație ți-am prezentat-o anterior, instructorul a mizat pe desensibilizare și educare într-un sens pozitiv, prin condiționarea opusă.

Asta înseamnă că mediul în care câinelui îi era teamă a fost modificat prin asocierea sa cu o situație pozitivă. Asta e dus la diminuarea progresivă a fricii. Iată, pe scurt, care a fost evoluția lui Good Bye:

Ziua 1


Instructorul s-a jucat destul de mult cu câinele în grădină. Bineînțeles, în centrul atenției s-a aflat jucăria preferată a lui Good Bye. A repetat jocul de mai multe ori pe zi, timp de mai multe zile, apropiindu-se încet, încet de locul în care era parcată mașina.

Ziua a cincea


Cei doi au repetat faza cu jocul, dar la câțiva metri distanță de autoturism, în timp ce instructorul analiza atent comportamentul cățelului, fără a-l brusca. Au repetat jocul pentru a crea atașamentul câinelui față de jucărie, dar și pentru a-l face pe acesta să fie mai sigur pe el.

Sfat de urmat: Aceste lucruri nu se fac într-o singură zi! Ca să reușești ai nevoie de timp și, cel mai important, de răbdare! În paralel cu tactica instructorului, stăpâna lui Good Bye îi dădea să mănânce, seara și dimineața, așezându-i bolurile cu hrană și apă la doar doi metri distanță de mașină. Bineînțeles, la rândul ei, analiza atent comportamentul câinelui, urmărindu-i reacțiile.

Ziua a zecea


Se repetă jocul descris anterior, dar cu portierele și portbagajul mașinii deschise.

Cum să îl împrietenești cu mașina

Ziua 20 


Se repetă jocul, de data aceasta aruncând o dată sau de două ori jucăria în mașină. Este nemaipomenit dacă animalul se duce să o aporteze. Good Bye așa a făcut! De aceea trebuie creat acest atașament super strâns între el și jucărie. Abia când câinele aportează jucăria aruncată în interiorul mașinii, se va trece la etapa următoare. Din nou îți repet: înarmează-te cu multă răbdare!

 
Ziua 30


Se repetă istoria anterioară. De data aceasta masa câinelui îi va fi oferită în interiorul mașinii, atât dimineața cât și seara. Încă o dată, îi vor fi analizate atent reacțiile și comportamentul.
 

Ziua 40


Se reia jocul și i se servește masa în interiorul mașinii. Nu se vor lăsa portierele deschise, ci se vor închide cât timp câinele mănâncă. Atenție: se vor închide ușor, nu se vor trânti! Când câinele termină de mâncat, portierele se deschid pentru ca acesta să iasă afară. Același lucru se va repeta și seara.

După această terapie la domiciliu, poți să începi să pleci cu câinele în mașină. Du-l doar în zone care-i sunt pe plac (la o plimbare în pădure, în parc, să se vadă cu prietenii).

Evită, pentru început, să-l duci în locuri care nu-i fac plăcere (de exemplu, la veterinar) pentru că atunci câinele va face asocieri negative: mașină=veterinar=injecții=pastile=durere, etc.

Cum să îl împrietenești cu mașina
A spus cineva ”MAȘINĂ”?

Pentru a avea rezultate pozitive trebuie să avansezi în ritmul câinelui, nu în ritmul tău. Înainte de a încerca să-ți salvezi prietenul din ghearele vreunei fobii, nu uita că aceste terapii necesită  timp, răbdare și perseverență. Succes!

*ai o pisică? Îți recomandăm articolul Pisica și călătoria cu mașina: stres sau bucurie?

Sursă foto: freepik.com
 

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *