Mersul în lesă ➤ DE CE este IMPORTANT pentru tine & câinele tău
Fie că este vorba de un puiuț/junior sau de un câine adult, învățarea mersului în lesă poate fi adesea o provocare. Nu e un lucru neobișnuit pentru un câine să tragă, să nu meargă drept, să se oprească des pentru a mirosi sau să încerce să se joace de fiecare dată când întâlnește un alt câine. Trebuie să știi că această situație nu e bătută-n cuie, căci un câine poate învăța mersul în lesă indiferent de vârstă. Important este să ai toate informațiile necesare și să înțelegi nevoile câinelui tău.
Mai întâi, trebuie să identifici cauza problemei. Dacă, de exemplu, câinele trage doar când întâlnește alți câini, trebuie să-l obișnuiești treptat să-i ignore. În schimb, dacă e vorba de un puiuț/junior, este important să-l expui la cât mai multe situații pentru a-l obișnui cu diverse scenarii.
Citește și: Mersul la pas – ușor de învățat
Cuprins
UNDE și CÂND să îl înveți mersul în lesă?
Pentru a-l învăța să meargă în lesă, e important să fii consecvent și să te străduiești să exersezi treaba asta la fiecare plimbare. În primul rând, trebuie să alegi un mediu potrivit pentru învățare. Stimulii externi pot distrage cu ușurință atenția câinelui. Un loc liniștit, cu trafic redus, fără alți câini și cu puțini oameni, este ideal pentru început, deoarece câinele trebuie să se concentreze în primul rând pe tine. Pe măsură ce avansezi cu sesiunile de antrenament, poți crește treptat stimulii, mergând în parcuri, pe bulevarde mai mari, în magazine (acolo unde ți se permite accesul cu câinele, bineînțeles) sau chiar în mijloacele de transport în comun.
De asemenea, alege cu atenție momentul în care începi să-l înveți mersul în lesă. Dacă nu ai ieșit cu câinele de ceva timp la o plimbare mai lungă, este bine să îl lași să se joace în voie, fie pe o lesă lungă, fie în libertate, în primele minute ale plimbării, pentru a se consuma fizic și mental.
Echipamentul necesar pentru mersul în lesă
E important să alegi cu grijă echipamentul pe care îl folosești în timpul antrenamentelor. Pentru alegerea hamului sau a zgărzii, mulți cer sfatul angajaților din pet-shop, dar eu îți propun să discuți și cu un instructor canin căci acesta are mai multă experiență și te poate ghida corespunzător pentru a face alegerile corecte, fără să cheltuiești în plus pe lucruri inutile. Obiectivul este ca prietenul tău să se simtă cât mai confortabil cu aceste accesorii, care nu trebuie, în niciun caz, să-i provoace răni. În ceea ce privește lesa, poți opta pentru o lesă de 1-2 metri sau chiar o lesă mai lungă, în funcție de preferințele tale. Este important ca lesa să nu fie mereu tensionată, pentru a oferi suficientă libertate de mișcare câinelui.
Obiectivele mersului în lesă
Scopul mersului în lesă este să ai câinele alături de tine sau ușor în fața ta, cu lesa mereu relaxată, având o poziție dreaptă și fără să se încurce între picioarele tale. Esențial este să-i captezi atenția fără a o concentra exclusiv asupra ta. El ar trebui să te privească din când în când, rămânând totodată vigilent și atent la mediul înconjurător.
Este important să vă bucurați amândoi de plimbări în siguranță, fără ca blănosul să tragă în stânga și-n dreapta, iar tu să-ți consumi energia doar trăgându-l înspre tine și dojenindu-l.
Dar câinele meu trage prea mult în lesă. Ce pot face?
Dacă trage prea mult/prea tare în lesă, există trucuri care te pot ajuta să corectezi acest comportament. Iată câteva tehnici care te pot ajuta să îmbunătățești comportamentul câinelui în timpul plimbărilor:
- Folosește o gentuță pentru recompense și umple-o cu gustările preferate ale câinelui (bucăți de măr, crochete, recompense din comerț, etc.). De îndată ce câinele începe să tragă sau observi că o ia usor înaintea ta, cheamă-l pe nume și asociază acest lucru cu o comandă, cum ar fi ”La picior!”, oferindu-i recompensa și felicitându-l.
- Pune recompense pe jos: dacă se uită constant la tine, poți pune recompensele pe sol. Scopul nu este să-i focusezi atenția exclusiv pe tine, ci să-i menții simțurile active și vigilente în raport cu mediul înconjurător.
- Folosește jucăria sa preferată pe post de recompensă: dacă nu este foarte atras de gustări, poți încerca aceeași metodă și să-l recompensezi cu jucăria favorită pe care i-o lași câteva secunde în gură.
- O altă metodă constă în încetinirea progresivă până la oprire atunci când apare o tensiune pe lesă. Câinele va înțelege rapid că trebuie să revină spre tine pentru a putea continua. Dacă acest lucru este prea complicat la început, poți trage puțin de lesă pentru a-l face să înțeleagă că trebuie să se întoarcă sau îl poți striga pe nume.
- Variază ritmul, oprește-te și pornește din nou. Este important să faci această activitate atractivă pentru câinele tău, astfel încât să nu se plictisească de mersul constant la aceeași viteză.
Câinele meu se agită în momentul în care întâlnește alți câini și începe să tragă în lesă. Cum pot să limitez acest comportament?
Iată o situație care este întâlnită frecvent atunci când, în timpul plimbării, vă ies în cale și alți blănoși. Câinele își poate pierde concentrarea și poate va dori să se joace cu celălalt câine sau, dimpotrivă, poate manifesta semne de agresivitate și protecție dacă trece destul de aproape de acesta. Este important să înțelegi intenția câinelui tău atunci când își pierde concentrarea înainte de a începe să lucrezi la acest comportament.
• Obișnuiește-ți câinele cu prezența mai îndepărtată sau mai apropiată a altor câini și ajută-l să înțeleagă că nu ar trebui să meargă la ei. Pentru asta, trebuie să faci ca atenția lui să fie mai mult îndreptată către tine decât către dorința lui de a interacționa. Poți începe prin a merge într-un loc frecventat de câini și să stai la distanță, fie pe loc, fie în mișcare. Scopul este să captezi atenția câinelui tău cu recompense, jucării, mângâieri și comenzi vocale pentru a-l menține atent la tine.
Pe măsură ce sesiunile de antrenament avansează, vei putea să te apropii din ce în ce mai mult de alți câini, continuând să menții atenția câinelui tău asupra ta. Dacă, în ciuda eforturilor tale, câinele tău manifestă agresivitate în mod repetat și, este recomandat să iei legătura cu un instructor canin. Acesta te va ajuta să înțelegi mai bine nevoile și comportamentele câinelui tău și să rezolvi problemele acestea într-un mod cât mai blând.
Citește și: Câinele fuge după mașini – Cum să-l dezvăț de acest obicei
Învățarea mersului în lesă trebuie privită ca un moment de bucurie și complicitate între tine și câinele tău. Aceste momente ar trebui să fie percepute de câine ca o joacă. El învață să te urmeze și să te asculte, și viceversa. Nu este necesar să impui o relație de forță, căci acest lucru ar putea fi contraproductiv.
Sursă de inspirație: https://www.chien.fr/
Reține: scopul acestor rânduri este pur informativ. TdA nu are autoritatea de a prescrie tratamente veterinare, de a oferi un diagnostic, de a analiza comportamentele animalelor de companie. Te sfătuim să mergi cu animalul de companie la veterinar dacă bănuiești că suferă de vreo afecțiune sau la un etolog/instructor canin dacă are probleme de comportament. Nu îl trata ”după ureche”, nu îi administra medicație destinată consumului uman, nu îi pune un diagnostic în urma informațiilor aflate de pe internet. Bineînțeles, orice informație poate fi utilă dacă este extrasă dintr-o sursă de încredere, însă pentru control – diagnosticare – tratament, doar medicul veterinar beneficiază de competențele necesare.