Câinele are voie miere?
De reținut: înainte de a oferi animalului tău de companie (câine, pisică, porcușor de Guineea, peruș, etc.) orice hrană nouă, orice ingredient cu care nu este obișnuit, discută cu medicul veterinar. De exemplu, ceea ce ar putea fi în regulă pentru câini, în general, ar putea să nu fie bun tocmai pentru câinele tău, iar acest lucru ține cont de mai mulți factori, printre care se regăsesc vârsta, istoricul în ceea ce privește starea de sănătate, condițiile actuale de sănătate, dieta. Câinii care urmează diete pe bază de prescripție medicală nu trebuie hrăniți cu nicio hrană sau mâncăruri în afara dietei.
***
Cuprins
Care-i treaba cu mierea? Este bună sau nu pentru câini?
Este în regulă, mierea este o alegere inspirată atunci când dorești să-l răsfeți cu ceva dulce. În timp ce nouă ne face plăcere să o întindem pe pâinea prăjită sau să o adăugăm în ceaiul preferat, câinele o poate primi ca atare, direct în castron, într-o jucărie Kong sau adăugată în recompense homemade. Important este să știi ce cantitate să-i dai (găsești mai jos această informație). Să ne întoarcem la întrebarea: pot câinii să pape puțină miere fără ca acest lucru să prezinte un risc pentru sănătate?
Vestea bună este că mierea nu prezintă toxicitate pentru câini atât timp cât provine dintr-o sursă de încredere și este administrată în cantități mici. Mierea este chiar benefică pentru câini, fiind bogată în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor din corp de daunele produse de stresul oxidativ. Iar anumite tipuri de miere, cum este mierea de manuka, sunt utile în îngrijirea rănilor, de exemplu, datorită proprietăților antimicrobiene care inhibă dezvoltarea bacteriilor.
Datorită conținutului de zaharuri naturale, mierea poate oferi un impuls de energie, mai ales în cazul activităților fizice intense. Bineînțeles, trebuie oferită câinelui în cantități reduse, adecvate vârstei și mai ales taliei sale (vezi mai jos câteva indicații utile).
De asemenea, mierea este bogată în vitamine, minerale și enzime care susțin buna funcționare a sistemului imunitar și adaugă o valoare nutrițională adecvată dietei câinelui tău. Printre acestea se numără: acid ascorbic, acid pantotenic, niacină, riboflavină, calci, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Citește și: Broccoli în alimentația animalului de companie
Ce trebuie să iei în considerare
Evită mierea crudă (așa cum există în stup) căci aceasta poate conține spori ai bacteriei Clostridium botilunum – o bacterie dăunătoare care poate provoca intoxicații cu botulism care pun viața în pericol. Aceasta este principala cauză pentru care nici copiilor cu vârsta de sub un an nu le este recomandată mierea crudă. Pe de altă parte, mare atenție ce tip de miere cumperi, căci în mierea procesată pot fi adăugate zaharuri sau îndulcitori. Alege o miere minim procesată, produsă ecologic, organic.
Nu include mierea în dieta câinelui tău dacă acesta suferă de diabet sau are probleme cu kilogramele în plus.
Dacă noi folosim mierea pentru a domoli durerile în gât sau tusea, ei bine, acest remediu casnic poate fi util și pentru câinii noștri. Însă, dacă cel mai bun prieten tușește, nu-l trata ”după ureche”, ci ia mai întâi legătura cu medicul veterinar, căci o banală tuse poate ascunde probleme serioase și e bine să fie depistate din timp și tratate corespunzător.
Spuneam mai sus că mierea este bogată în zahăr natural și cumva este intuitiv că un consum exagerat și constant poate dăuna sănătății câinelui. Consumul de alimente foarte dulci pot provoca probleme la nivelul intestinelor, diaree sau constipație, vărsături, scăderea apetitului, oboseală, etc. În urma consumului pe termen lung, pot apărea probleme mai grave de sănătate cum ar fi diabetul și obezitatea.
Câtă miere să-i dai
Am mai tot scris cu diverse ocazii că recompensele nu trebuie să depășească 10% din dieta de zi cu zi a câinelui. Mierea este și ea tot o recompensă, deci trebuie oferită cu moderație. Restul de 90% trebuie să provină dintr-o dietă echilibrată (fie că e vorba de hrană industrială sau mâncare gătită + suplimente) care să acopere toate nevoile nutriționale ale câinelui tău. În funcție de mărime/talie, câinii nu trebuie să primească mai mult de:
¼ linguriță miere (câinii toy – greutate de maximum 9 kg – cum sunt cei din rasele Chihuahua, Pug, Pomeranian, Yorkie);
½ linguriță miere (câinii de talie mică, cu greutate între 9 și 13 kg);
1 linguriță miere (câinii de talie medie, cu greutate de până la 22 kg);
2 lingurițe miere (câinii de talie mare, cu greutate între 23 – 40 kg cum sunt cei din rasele Ciobănesc German, Labrador Retriever, etc.)
1 lingură miere (câinii de talie foarte mare cum sunt cei din rasele Newfoundland, Saint Bernard, Ciobănesc de Berna, Ciobănesc de Pirinei, etc.)
Cum să-i introduci mierea în dietă
Poți foarte bine să-l lași să savureze mierea direct de pe linguriță/lingură, să i-o pui în castron sau, și mai bine, să o strecori în recompensele pregătite în casă, cele coapte în cuptor sau congelate în jucării de tip Kong, alături de alte ingrediente sănătoase cum sunt iaurturile naturale sau legumele și fructele care-i fac bine.
O idee de pus în practică: biscuiți cu miere și ovăz pentru câinele tău
Ai nevoie de:
1 cană de făină integral;
1 cană de ovăz (neprăjit);
1/4 cană de miere (asigură-te că nu este miere crudă);
1/4 cană de unt de arahide (fără aditivi nocivi pentru câine);
1 ou;
1/4 cană de apă (poate fi necesar mai mult sau mai puțin, în funcție de consistența aluatului)
Ce să faci:
- preîncălzește cuptorul la 180°C;
- amestecă ingrediente uscate: într-un castron încăpător, amestecă făina integrală și ovăzul;
- adaugă ingrediente umede: mierea, untul de arahide și oul. Amestecă bine pentru a forma un aluat omogen;
- adaugă apă treptat și amestecă până când obții un aluat ușor lipicios.
Modelează & coace biscuiți:
- pe o suprafață curată, presărată cu făină, întinde aluatul la o grosime de aproximativ 1 cm. Folosește forme pentru biscuiți pentru a ”decupa” aluatul sau folosește un cuțit pentru a tăia biscuiți dreptunghiulari;
- așează biscuiții pe o tavă întinsă învelită cu foaie de copt și coace-i în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 12-15 minute sau până când devin ușor aurii.
După coacere, lasă biscuiții să se răcească complet înainte de a oferi unul câinelui. Depozitează-i într-un recipient ermetic pentru a-și păstra prospețimea și aroma. Acești biscuiți vor fi nu doar o recompensă delicioasă, ci și o modalitate sănătoasă de a adăuga miere în dieta câinelui tău. Asigură-te întotdeauna că ingredientele folosite sunt sigure pentru consumul canin și, foarte importanta, nu exagera cu cantitatea de recompense oferită celui mai bun prieten.
One Comment
Pingback: