Câini

Toaletarea câinelui – CUM o faci CORECT

Toaletarea câinelui trebuie să se regăsească pe lista priorităților tale dacă îți dorești ca cel mai bun prieten să fie frumos și sănătos. Spune-mi ce păr are și află cum să îl toaletezi corect! 🙂

”Nu contează cât de lung am părul/Mai presus e cât și cum gândesc.” Că bine le mai zicea ”Moțu” Pitiș, dregându-și glasul pentru ”Vinovații fără vină”. Deși lungimea părului nu e așa importantă, nu putem spune același lucru despre îngrijirea lui. Căci fie că-i scurt sau mediu, fie că-i lung, creț sau mătăsos, podoaba capilară trebuie îngrijită. Dacă ai și un animal de companie, înarmează-te cu perii, șampoane și foarfece speciale pentru că și părul lui necesită tratamente specifice. Află cum să îl toaletezi corect!

Diferitele tipuri de păr necesită diferite modalități de îngrijire, astfel că, pentru a asigura câinelui tău cel mai bun tratament, trebuie să determini, mai întâi de toate, ce tip de păr îl caracterizează. Am ales să-ți prezint o listă a principalelor tipuri de păr, dar și a câtorva rase care se mândresc cu ele. Fiecare tip de păr se îngrijește și se toaletează diferit. Să vedem despre ce este vorba.

  1. Păr neted
  2. Păr de lungime medie
  3. Păr lung
  4. Păr sârmos sau aspru
  5. Păr ondulat

În plus, câinii care prezintă diferite particularități fizice (falduri ale pielii, urechi lăsate în jos, probleme dentare, etc.) au nevoie de îngrijiri speciale. Astfel, înainte să începi procedurile de toaletare, ar fi bine să iei la cunoștință toate problemele cu care câinele se confruntă.

Toaletarea câinelui - CUM o faci CORECT
Puiuți de Brac de Weimar

Toaletarea câinelui cu păr neted

Părul neted se caracterizează prin faptul că este moale și strălucitor. Cățeii care au un astfel de păr arată de parcă ar fi acoperiți doar cu piele, fără păr. Bineînțeles, este doar o senzație dată de faptul că părul este lipit bine de corp.

Printre cele mai populare rase cu păr neted se numără: Basset Hound, Beagle, Boston Terrier, Boxer, Bulldog, Dalmațian, Dog german, Greyhound, Pinscher, Pug, Rottweiler, Weimaraner. Acești câini sunt companionii ideali pentru oamenii care nu au foarte mult timp la dispoziție pentru periaj și toaletare, și asta pentru că părul neted este relativ ușor de întreținut.

Câinii cu păr neted necesită doar periere și, ocazional, îmbăiere. Pentru că nu necesită periaj zilnic, măcar o dată pe săptămână ar fi indicat ca părul lor să primească mai multă atenție. În urma periajului, se elimină mai bine praful și impuritățile din blană, dar se consolidează și relația dintre tine și prietenul tău.

Câinelui îi va plăcea răsfățul oferit prin periere și faptul că petrece mai mult timp în compania ta. Pentru câinele cu păr neted ai nevoie de o mănușă sau de o perie mai netedă. Periajul se realizează în sensul de creștere a firelor de păr. Începe din zona capului, înspre zona cozii, apăsând doar atât cât să stimulezi circulația la nivelul pielii. Acordă o atenție deosebită zonei abdominale și pe interiorul coapselor, zone care nu sunt bogate în păr, deci mai sensibile.

Toaletarea câinelui cu păr de lungime medie

Când spunem păr de lungime medie ne referim la o lungime a firului mai mare de 2,50 cm. Iată care sunt principalele rase care prezintă păr de lungime medie:

  • Akita;
  • Ciobănesc Australian;
  • Border Collie;
  • Brittany Spaniel;
  • Cavalier King Charles Spaniel;
  • Ciobănesc German;
  • Ciobănesc de Pirinei;
  • Pembroke Welsh Corgi;
  • Saint Bernard;
  • Husky Siberian.

Rasele cu acest tip de păr sunt relativ ușor de întreținut. Blana lor nu acumulează murdărie în exces și nu formează câlți (dacă suntem atenți).

Toaletarea lunară presupune îmbăierea, uscarea, trimarea – acolo unde e cazul și doar cu ustensilele potrivite. Urmează curățarea urechilor, a blăniței din jurul ochilor, tăierea unghiilor, etc.

Într-adevăr, rasele ”double – coated” cum este cazul Husky-ului, necesită o îngrijre aparte și un periaj mult mai… profund, mai ales în perioadele de năpârlire.  

Toaletarea câinelui - CUM o faci CORECT

Toaletarea câinelui cu păr lung

Rasele care au păr lung pot fi clasificate în trei categorii, după cum urmează:

  • câini cu blană lungă ce poate fi împărțită (se poate face o cărare de-a lungul liniei spatelui);
  • câini de talie mică cu păr lung;
  • câini de talie mare cu păr lung.

Câini cu blană lungă ce poate fi împărțită

Fiecare categorie în parte are nevoie de toaletări diferite, dar nu într-o foarte mare măsură. Părul câinilor din prima categorie trebuie să poată fi împărțit de o parte și de alte a liniei spatelui. Groomerii spun că acesta este un proces destul de dificil. După ce un astfel de câine a fost îmbăiat, părul trebuie tamponat și frecat ușor cu un prosop. Abia apoi va fi uscat cu foenul, ca să nu se încurce.

Vrei ca prietenul tău să se simtă nu doar iubit, ci și bine îngrijit? Află cum să îl toaletezi corect și ai rezolvat problema!

De îndată ce părul s-a uscat, cel care-l toaletează trebuie să se poziționeze în spatele câinelui și să așeze vârful pipetenului deasupra trufei. Apoi, foarte ușor, să facă cărarea pornind de deasupra boticului, trecând pe cap, în jos pe partea superioară a gâtului, ajungând pe spate și, în final, la baza cozii.

Află cum să îl toaletezi corect

După ce părul a fost împărțit corespunzător pe ambele părți, se piaptănă și se dă cu balsam. Iată șapte rase care au nevoie de acest ”tratament” special: Ogar-ul Afgan, Lhasa Apso, Bichon-ul Maltese, Skye Terrier, Shih Tzu, Silky Terrier și Yorkshire Terrier.

Câini de talie mică cu păr lung

Cățeii din această categorie nu au nevoie ca părul lor să fie împărțit de-a lungul liniei spatelui, dar asta nu-i ține departe de-o toaletare provocatoare! Blănița acestora are nevoie de îngrijire zilnică. După îmbăiere, părul se tamponează cu un prosop și apoi se usucă cu foenul pentru a se preveni încâlcirea lui. În timpul uscării cu foenul este bine ca părul să fie periat încontinuu.

Când este complet uscat, se vor folosi foarfece speciale sau mașina de tuns electrică pentru a tunde câinele pe porțiunile unde această operațiune este necesară. Nu trebuie omis nici părul dintre lăbuțe și părul crescut în exces la nivelul membrelor și al capului/feței. În mod normal, întregul proces de toaletare trebuie să se termine cu un periaj temeinic.

Cele mai populare rase mici cu păr lung sunt Bichon-ul Havanese, Câinele chinez cu creastă (varietatea cu păr lung), Pekingese-ul, Pomeranian-ul.

Rasele de talie mare cu păr lung

Cum să le îngrijești corect

Trecând la rasele de talie mare cu păr lung, se poate spune că toaletarea acestora este oarecum similară cu cea a raselor de talie mică. Singura diferență este că, de regulă, câinii de talie mare necesită un regim de activitate fizică mai amplu decât cel al câinilor mici, deci stau mai mult timp afară, iar blana lor ia contact cu praful și murdăria.

Uneori se poate și încâlci, ceea ce este neplăcut atât pentru câine, cât și pentru tine. La fel ca în cazul raselor mici cu păr lung, spală câinele bine, cu un șampon adecvat tipului de păr (există și șampoane pentru diferite tipuri de culoare), șterge-l cu un prosop care absoarbe bine apa, usucă-l cu foenul în timp ce-i perii bine blana, pentru a elimina problema încâlcirii.

Tunde-i părul în exces de pe interiorul coapselor și de pe labe cu foarfece speciale. Toaletarea se va încheia cu un periaj temeinic care include zona capului și a feței. Dintre cele mai vestite rase cu astfel de păr, amintim Bearded Collie, Chow Chow, Irish Setter, Terra Nova, Saint Bernard (varietatea cu păr lung), Samoyede.

Toaletarea câinelui cu păr aspru/sârmos

Cum îl aranjezi ca să arate bine

Acest tip de păr nu trebuie să aibă o textură moale și mătăsoasă. Cum arată un câine cu păr sârmos toaletat corespunzător? Păi cum să arate altfel decât zbârlit și aspru? Câinii cu păr sârmos nu năpârlesc, ceea ce-i declară companionii potriviți pentru persoanele care suferă de alergii.

Toaletarea câinelui - CUM o faci CORECT

Iată câteva dintre rasele canine cu păr sârmos: Affenpinscher, Border Terrier, Dandie Dinmont Terrier, Irish Terrier, Otterhound, Scottish Terrier, West Highland White Terrier, Teckel cu păr sârmos. Cel mai bun mod de a toaleta un câine cu păr sârmos este să i se smulgă cu degetele firele de păr dezordonate, care par să iasă din restul blăniței sau să i se trimeze/stripeze blana cu o ustensilă specială. Prin smulgere, se stimulează circulația la nivelul pielii și astfel vor crește noi fire de păr, frumoase și sănătoase. Această procedură îți poate răpi mult timp, dar gândește-te că doar în acest fel câinele tău va arăta și se va simți bine.

Toaletarea câinelui cu păr ondulat

Află cum să îl toaletezi corect

Prin păr ondulat înțelegem prezența delicatelor bucle ce vin să completeze frumusețea câinelui. Acest tip de păr se încurcă și se încâlcește frecvent. În plus, are tendințe de uscare. Înainte de fiecare periere, pe părul ondulat ar trebui aplicat un balsam special care să prevină încâlcirea, deshidratarea și ruperea acestuia.

A încerca să păstrezi în formă o astfel de blană poate fi provocator, dar nu imposibil. Doar dacă intenționezi să-ți prezinți câinele într-o expoziție, toaletarea poate dura ceva mai mult timp. Dacă vrei să încerci o tunsoare anume pentru acest tip de păr, ar fi bine să apelezi la sfaturile unui groomer priceput. Printre rasele care se laudă cu acest tip de păr, se numără: Bichon-ul Frise, Curly Coated Retriever, Irish Water Spaniel, Komondor, Poodle, Câine de apă portughez.

Știai că…

… uleiul de somon este ideal, nu doar pentru o imunitate bună, ci și pentru o îngrijire adecvată a pielii și blăniței celui mai bun prieten?

Toaletarea, pe scurt:

  • Fiecare cățel are nevoie de toaletare;
  • Rolul toaletării este unul estetic, dar și de prevenire a unor afecțiuni (ale pielii, de exemplu);
  • În cadrul toaletării sunt incluse îngrijirea părului, tăierea unghiilor, curățarea urechilor și a ochilor;
  • Toaletarea trebuie să țină cont de părul câinelui (lungime, textură, mediul în care acesta trăiește, rasă);
  • Nu uita că există șampoane și balsamuri speciale pentru toate tipurile și culorile de păr;
  • Folosește doar periile și foarfecele care se pretează blănii prietenului tău;
  • Ca să ai un câine cu un păr sănătos, pe lângă toaletarea propice, este indicat să-l hrănești cu un tip de hrană care să-i ofere toți nutrienții necesari unei blănițe deosebite.
Toaletarea câinelui

Sursă foto: freepik.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *