Câini

Cât de importantă este sănătatea dentară a câinelui

Până acum nu m-am îngrijit prea mult de dinţii câinelui meu. La prima vedere, dantura lui Nero (patru ani) este în regulă, fără tartru, fără carii sau lipsuri dentare. Poate că are o uşoară halenă, dar nu foarte supărătoare. Cât de importantă este igiena dentară a câinelui şi cum pot să-i păstrez şi peste ani această dantură sănătoasă pe care o are acum? (Luiza D., #întrebareazilei)

Ştiai că un periaj regulat, o nutriţie corectă şi jucăriile destinate rosului pot păstra nealterată, timp îndelungat, sănătatea dentară a câinelui tău? Dacă până acum nu l-ai periat pe dinţi şi nu i-ai oferit o hrană de calitate, iar Nero are o dantură sănătoasă, înseamnă că este un căţel norocos, pentru că multe exemplare de vârsta sa se confruntă, în lipsa unui periaj, cu probleme gingivale sau tartru.

Cât de importantă este sănătatea dentară a câinelui

Iată 10 sfaturi utile de care să ţii cont, pe viitor, pentru ca Nero să aibă un zâmbet de milioane (sunt valabile pentru toți posesorii de câini):

Testul respiraţiei

Cum miroase respiraţia câinelui tău? În niciun caz a liliac? Nu e nicio problemă pentru că, în general, respiraţia câinilor nu este foarte proaspătă. Cu toate acestea, dacă are o respiraţie absolut respingătoare şi, pe lângă aceasta, câinele nu are poftă de mâncare, vomită, bea multă apă şi urinează excesiv, ar fi cazul să te prezinţi cu el la medicul veterinar.

Citeşte-i pe buze!

O dată pe săptămână, având câinele în faţa ta, ridică-i buzele şi examinează-i cu atenţie gingiile şi dantura. Gingiile trebuie să fie de culoare rozalie, nu roşii sau albicioase şi să nu prezinte sângerări. Dantura trebuie să fie curată, fără urme de tartru.

Semne de boală

Următoarele semne ne arată că animalul poate avea o problemă în cavitatea bucală sau o afecţiune la nivel gastrointestinal ceea ce impune un control din partea medicului veterinar:

  • respiraţie urât mirositoare;
  • salivare excesivă;
  • gingii inflamate;
  • tumori sau abcese la nivelul gingiilor;
  • chisturi sublinguale:
  • dantură incompletă.
Cât de importantă este sănătatea dentară a câinelui

Adevărata poveste a degradării dinţilor

Bacteriile şi placa dentară se pot dezvolta la nivelul dentiţiei, cauzând tartru, gingivită, pierderea dinţilor. Soluţia cea mai bună? Evident, un periaj regulat al dinţilor.

Kit-ul de periaj

Achiziţionează din pet-shop-uri periuţe speciale pentru periajul dinţilor câinelui tău. Îţi recomand periuţele-degetar de la Trixie. Vin două la pachet (+ pastă de dinți, aceeași marcă), sunt un ajutor de nădejde împotriva plăcii bacteriene şi au un preţ mai mult decât acceptabil (în jur de 30 lei). Acum că ai luat periuţa, să vedem ce facem cu pasta. În nciun caz nu utiliza pastă de dinţi pentru uzul uman, pentru că ingerarea acesteia îi va provoca câinelui grave iritaţii stomacale. Tot în pet-shop-uri găseşti şi pastă specială. Caută și folosește cu încredere atât pasta de dinți Trixie, cât și Diafarm – o pastă excelentă, cu enzime.

Albirea perluţelor

Urmează paşii următori şi vei face din periaj o activitate plăcută de ambele părţi:

  • mai întâi, obişnuieşte câinele cu ideea că, periodic, va trebui să-l speli pe dinţi. O dată sau de două ori pe zi, timp de 30 până la 60 de secunde, masează-i circular buzele cu degetul. Treptat, treci de la buze la gingii şi apoi la dinţi. Această etapă de pregătire va dura câteva săptămâni.
  • când se va simţi confortabil cu această atingere, pune-ţi pe deget un pic de pastă de dinţi şi freacă-i foarte uşor doar buzele, ca să se obişnuiască cu pasta.
  • apoi fă-i cunoştinţă cu periuţa lui de dinţi. Este momentul aplicării pastei pe periuţă şi recurgerea la primul periaj adevărat. Mare atenţie ca gingiile să nu fie inflamate, în acest sens recomandându-se un periaj foarte fin.

Tehnica periajului

Da, da, există o tehnică în acest sens, ca să facem lucrurile corect, ca la carte. Pune-ţi periuţa pe degetul arătător şi începe periajul (într-un unghi de 45 de grade la nivelul dintelui) cu mişcări circulare. Concentrează-te pe fiecare zonă în parte, ridicând buzele câinelui, atunci când este cazul. Repetă periajul de două sau de trei ori pe săptămână.

Verifică orice modificare a cavităţii bucale

Cunoscând bine posibilele probleme care pot apărea la nivelul cavităţii bucale, îţi poţi da seama când este vorba de ceva mai grav care să impună controlul veterinarului:

  • paradontoza: afecţiune dureroasă instalată între gingie şi dinte, care se poate concretiza în pierderea danturii şi răspândirea infecţiei în tot corpul. Semnele paradontozei sunt pierderea dinţilor, respiraţie urât mirositoare, dureri la nivelul dinţilor, strănutat, scurgeri nazale.
  • gingivita: inflamare a gingiilor cauzată mai ales de acumularea tartrului la zona dintre gingie şi dinte. Semne: sângerări, gingii umflate, de culoare roşie, respiraţie urât mirositoare. Cu un periaj consecvent, gingivita poate fi tratată şi/sau prevenită. 
  • halitoza sau respiraţia urât mirositoare este practic primul semn care trebuie să ne indice o problemă a cavităţii bucale. Este determinată de bacteriile care se dezvoltă în gură în urma resturilor alimentare rămase printre dinţi sau în urma infecţiilor gingivale. Soluţia anti halitoză: periajul temeinic!
  • gingiile sunt umflate atunci când la nivelul dinţilor există tartru sau când mâncarea rămâne blocată între dinte şi gingie. În afară de periajul efectuat acasă, se poate recurge şi la detartrajul practicat în cabinetele veterinare.
  • tumorile gingivale reprezintă un motiv urgent de a te prezenta cu câinele la medic, pentru că acestea trebuie eliminate pe cale chirurgicală.
  • chistul salivar este o afecțiune chistică benignă a glandelor salivare din cavitatea bucală. Leziunea apare sub forma unui sac nedureros, care conține în interior un lichid limpede. Este deseori localizat pe suprafața interioară a buzelor, dar se poate întâlni pe gingii și pe cerul gurii. Afecțiunea este inofensivă, însă netratată poate lăsa semne permanente în cavitatea bucală.
Cât de importantă este sănătatea dentară a câinelui

Roade asta!

Jucăriile destinate rosului, cu rol în curăţarea dinţilor, şi menţinerea rezistenţei acestora, pot satisface nevoia câinelui de a ronţăi. Molfăind aceste jucării, câinele îşi va întări şi masa gingiile.

Dieta portivită pentru o dantură sănătoasă

Pe piaţă există sortimente de hrană destinate câinilor cu probleme dentare. Cel mai bine este să-ţi hăneşti câinele cu un tip de hrană care să-i priască. Nu îl recompensa cu resturi alimentare de la masa ta, pentru că acestea vor favoriza apariţia tartrului.

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *