Wild Life

6 lucruri fascinante despre Marea Migrație

Imaginează-ți turmele numeroase de antilope gnu (Wildebeest), zebre, impala, gazele Thompson, eland traversând zonele de câmpie ce leagă Serengeti/Tanzania, de Masai Mara/Kenya, în vreme ce marii prădători le pândesc cu poftă și nerăbdare. Probabil că ai văzut în documentare și/sau filme, cum an de an, aceste spectaculoase animale, migrează între Kenya și Tanzania, în căutare de hrană și apă. Există câteva lucruri fascinante despre ceea ce se numește The Great Migration/Marea Migrație. Iată șase dintre ele:

Wildebeest/Masai Mara/august 2020 – foto: Guy A.

Nu există doi ani în care migrația animalelor să se desfășoare identic

În fiecare an, aproape 2 milioane de Wildebeest, zebre și gazele realizează un tur circular între Serengeti/Tanzania și Masai Mara/Kenya în căutare de pășuni mai verzi și îndestulătoare. Animalele își încep această călătorie anuală (Marea migrație) între lunile iulie și octombrie, dar mișcarea lor, vârful migrației, variază de la an la an, neputând fi indicat cu exactitate.

Wildebeest/Masai Mara/august 2020 – foto: Guy A.

Trecerea apei este unul dintre cele mai periculoase, dar și spectaculoase momente

În momentul în care turmele își fac curaj și trec apele învolburate ale râurilor pe care le întâlnesc în cale (Mara River este unul dintre ele, unde sunt realizate și fotografiile de mai jos – credit foto Andrei A. & Guy A.) hipopotamii și crocodilii stau la pândă. Hipopotamii sunt ierbivori, dar vor fi deranjați de acest du-te – vino al animalelor, și nu vor ezita să le ”capseze”. Crocodilii, în schimb, le vor vâna fără scrupule, mai ales pe cele vulnerabile, care nu reușesc să ajungă pe malul celălalt în timp util. În râul Mara se întâlnesc cei mai mari crocodili de Nil din Africa.

6 lucruri fascinante despre Marea Migrație
Wildebeest/Masai Mara/august 2020 – foto: Andrei A.

Un alt pericol în reprezintă râul în sine, căci a alege o zi în care acesta este prea învolburat, înseamnă o trecere mai anevoioasă, multe antilope pierzându-și viața în apele sale.  

Femelele gnu (Wildebeest) dau naștere puiuților în lunile ianuarie – februarie

Vreme de două – trei săptămâni, în perioada cuprinsă între lunile ianuarie și februarie ale fiecărui an, femelele dau naștere puiuților. Astfel, vastele câmpii vor avea până la 400.000 de noi locuitori, tinere antilope gnu, un real festin pentru lei și hiene. Cu toate acestea, prădătorii nu reușesc să decimeze turmele numeroase.  

6 lucruri fascinante despre Marea Migrație
Wildebeest/Masai Mara/august 2020 – foto: Guy A.

Puii de Wildebeest sunt capabili să alerge la doar cinci minute după ce au văzut lumina zilei

Born to run! Exact! Născuți pentru a alerga. Spre deosebire de puii altor ungulate (copitate), cei ai antilopelor gnu se ridică în picioare la două-trei minute după naștere, iar în maximum cinci minute deja sunt apți să alerge. În scurtă vreme, sunt chiar capabili să fugă de pofticiosul și fiorosul rege al Savannei.

6 lucruri fascinante despre Marea Migrație
Wildebeest/Masai Mara/august 2020 – foto: Andrei A.

GPS instinctual – ghidul de bază al Marii Migrații

În luna martie, când câmpiile din sudul Serengeti (Tanzania) se usucă, antilopele vor începe să se îndrepte ușurel înspre vest, înspre  zonele împădurite ale Tanzaniei. Există două teorii sau o combinație dintre două teorii care explică modul în care fabuloasele Wildebeest știu unde să ajungă: își urmează instinctul (gravate în ADN, după generații întregi care au supraviețuit și selecția naturală) sau sunt influențate de vreme, de ploi și de iarba nouă care crește.

Marea Migrație = supraviețuire

Deși această migrație sezonieră masivă este determinată de nevoia continuă de hrană, fiind într-o permanentă mișcare, turmele de animale vor evita întâlnirea cu un număr prea mare de prădători. Mulți dintre aceștia nu le pot urma sau vâna, fie pentru că sunt teritoriali, fie pentru că au puiuți în grijă.

Turmele migratoare sunt permanent monitorizate de către rangeri, ghizi și piloți. Ei oferă coordonate exacte parcurilor și rezervațiilor naturale din Tanzania și Kenya, pentru ca turiștii să știe când pot admira acest eveniment.

Sursă foto: arhiva personală

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *