Cum ar trebui să mângâi câinele
Evit televizorul. În special programele de ştiri. Din când în când urmăresc un film clasic sau un documentar. În rest, îmi place să citesc o carte bună şi, uneori, să accesez în scop informativ site-urile câtorva dintre publicaţiile locale sau naţionale. Observ că titlurile de interes general care ne captează atenţia, sunt cele care ne oferă sfaturi despre dragoste şi relaţii, despre cum să îl faci sau să o faci fericită, 10 sfaturi de amenajat locuinţa, 7 modalităţi de a te menţine în formă, 15 trucuri antiplictiseală, etc.
Dacă tot am plecat pe această filieră, mi-ar plăcea să aflu dacă tu ştii cum să-ţi mângâi câinele, cât de des faci acest lucru şi dacă lui îi place. Ai zice că treaba asta cu mângâiatul este un lucru uşor şi natural. Află că nu toţi posesorii şi iubitorii de câini au „lipici” la companionii lor, folosindu-se de arta sau de tehnica mângâiatului.
Modul în care mângâi un câine te poate transforma în persoana lui preferată sau în omul de care mereu se va feri.
Am o cunoştinţă care, ori de câte ori vine la mine în vizită şi încearcă să-mi mângâie căţeluşa, aceasta din urmă fuge în colţul opus al camerei. Dar am şi prieteni pe care-i lasă cu mare drag şi plăcere să o mângâie şi să o alinte. Oare ce strategie folosesc aceştia de toţi câinii vin în întâmpinarea lor dând voios din codiţe? Fie că îţi mângâi propriul câine, fie unul pe care abia l-ai întâlnit, te invit să citeşti câteva strategii şi sfaturi.
Cuprins
Primul pas este bifat printr-un salut delicat!
Prima regulă atunci când vine vorba de a mângâia un câine este ”să nu te aventurezi în a mângâia un câine care nu a inițiat niciun contact cu tine.”
În mod special, această regulă se adresează și copiiilor care, de obicei, se apropie de un câine care stă întins sau care stă nemișcat într-un colț sau care încearcă să fugă de ei.
Nu doar cei mici se comportă așa ci și noi, adulții. În loc să încercăm să smotocim câinele, mai întâi trebuie să-l provocăm să interacționeze cu noi, să stabilim primul contact, stând ghemuiți pe vine, la nivelul său.
Dacă avem de-a face cu un câine timid și mai fricos din fire, întoarce puțin corpul într-o parte. Astfel, acesta nu te va percepe ca pe o amenințare. Dacă te afli în fața unui câine sigur pe el, îl poți chema să ”faceți cunoștință” doar aplecându-te un pic și lovindu-ți picioarele cu palmele, în timp ce-l chemi la tine.
Evită să stai aplecat deasupra câinelui cât timp ești în faza de tatonare, pentru că poate să perceapă această postură drept una amenințătoare. În schimb, întoarce-ţi corpul uşor într-o parte şi, la început, iniţiază un minim contact vizual (spun minim pentru că şi contactul vizual poate fi privit ca o ameninţare). Lasă câinele să se apropie prima oară de tine. Când ai de-a face cu un exemplar timid, pretinde că-l ignori la început, uitându-te în altă direcţie pentru câteva momente, până când va realiza că nu reprezinţi nicio ameninţare pentru el.
Pe locuri, fiţi gata… mângâie! 🙂
Un câine prietenos se va apropia de tine ţinându-şi urechile uşor pe spate şi coada la o înălţime medie, legănând-o bucuros.
În momentul în care începe să te miroasă, înseamnă că doar culege informaţii despre tine. Să-ți fie clar că nu te invită să-l mângâi! Dacă se retrage şi este suspicios în ceea ce te priveşte, nu încerca să-l atingi. Când se gudură, iar postura corporală este una destinsă, relaxată, vine înspre tine iniţiind scurte contacte vizuale, îţi arată că-şi doreşte să fiţi prieteni şi vrea să interacţionaţi. De îndată ce apropierea a fost făcută, mângâie încet câinele în zonele în care-i place să fie alintat. De obicei, un câine căruia îi place să fie mângâiat va căuta compania şi mângâierea ta. În schimb, dacă dă semne de plictiseală sau disconfort (se linge pe bot sau este neliniştit), lasă-l în pace.
Zone preferate
Mulţi câini se simt bine când sunt mângâiaţi pe piept, greabăn şi la baza gâtului. Când alegi să-l atingi în aceste zone, fă-o venind cu mâna din lateral, nu pe deasupra capului său. Aceste zone diferită de la exemplar la exemplar. Printre zonele comune multor exemplare se numără baza cozii, abdomenul, zona gâtului unde de obicei este pusă zgarda. Mulţi dintre câini nu agreează să fie atinşi pe creştetul capului sau pe bot, urechi, membre, labe, coadă.
Poţi linişti un câine dacă-l mângâi uşor, ca şi cum i-ai face masaj sau l-ai scărpina încet. Atinge câinele în zona în care-i place să fie mângâiat. De asemenea, poți să-l masezi uşor în sensul de creştere a firelor de păr. Mângâiatul trebuie să fie o activitate terapeutică atât pentru tine, cât şi pentru el. Atunci când mângâi un câine şi ai o atitudine relaxată, într-o manieră calmă, gentilă, vei observa că acesta nu te va lăsa să mai pleci de lângă el.
Nu încerca asta!
Anumite tipuri de mângâieri nu sunt foarte confortabile şi plăcute pentru cei mai buni prieteni. De obicei, modul în care cei mici mângâie câinii nu este agreat de cei din urmă. Bineînţeles, există şi exemplare care nu se împotrivesc. Când lovim uşor cu palmele, în joacă sau în semn de laudă, părţile laterale ale corpului câinelui, unii se pot agita sau speria. Nici mângâiatul prea apăsat sau „la repezeală” nu este pe placul câinilor.
Când se rostogoleşte pe spate, de cele mai multe ori unii văd în asta o invitaţie în a-i mângâia abdomenul. De fapt, această acţiune este tocmai opusul. Când doi sau mai mulţi câini se întâlnesc, cei submisivi sau temători se rostogolesc cu burta în sus în semn de liniştire sau împăcare faţă de un câine ameninţător. Ca regulă generală, este bine să nu mângâi un câine străin care adoptă această postură.
Îmbrăţişările pot avea și ele un aer ameninţător pentru câini. Motivul? Îi împiedică să se mişte în voie. Copiii, chiar şi cei care-şi petrec mult timp în compania câinilor, nu trebuie încurajaţi să îmbrăţişeze din prima un câine străin. Cel puţin nu de la prima întâlnire, deoarece acest tip de interacţiune provoacă nelinişte câinilor. Nici „pupăceala” nu este o idee prea bună. Copiii trebuie învăţaţi să mângâie cu calm un câine. Da, da, chiar şi pe cel mai liniştit, fără a-l strânge prea tare în braţe şi a-l stresa. Şi, bineînţeles, interacţiunea dintre copii şi câini trebuie să se facă în prezenţa unui adult responsabil.
Nu este indicat să mângâi un câine care este legat sau care se află în spatele unui gard sau într-o maşină
Când un câine este închis într-o anumită zonă, devine mai teritorial. Normal! Va încerca să apere ce este al lui.
Foarte important: fie că vorbim de copii sau adulţi, de fiecare dată când întâlneşti pe cineva plimbându-şi câinele în lesă, deşi acesta pare cel mai blând din lume, înainte de a-l mângâia, cere permisiunea stăpânului. Abia când ai acordul acestuia, alintă câinele.
Şi acum, spor la mângâiat, cu grijă și iubire! Eu aşa mă încarc cu energie pozitivă: alintându-mi zi de zi cel mai bun prieten!
Sursă foto: freepik.com