Câini

Regimul Volhard pentru câinele tău: natural și sănătos

Când câinele tău este bolnav, ai face orice îți stă în putere pentru a-i aduce alinare și a-l ajuta să se însănătoșească. Astfel s-a întâmplat și cu jurnalista de la Wall Street Journal, Wendy Volhard. Crescătoare de câini și instructor canin, Wendy a elaborat regimul alimentar ce-i poartă numele, după ce cățelușa sa, Heidi, din rasa Landseer, fiind foarte grav bolnavă, a fost hrănită cu alimentație natural și s-a însănătoșit. 

”Ficatul, rinichii și inima sa nu mai funcționau la parametri normali. Avea și grave probleme cu oasele. Parcă tot corpul său se degrada.” mărturisea Wendy Volhard. Ajunsă în culmea disperării, jurnalista a plecat în Germania, țara de origine a lui Heidi, unde avea să afle că strămoșii acesteia erau hrăniți numai și numai cu produse naturale, crude, proaspete și că niciunul dintre ei nu fusese vaccinat. De asemenea, Wendy a mers în vizită și la câțiva crescători englezi ai rasei Landseer care, la plecare, i-au oferit în dar cartea Juliettei de Baïracli Levy, ”Modul de utilizare a plantelor medicinale pentru câini”.

Pe toată durata zborului înspre New York, Wendy s-a amuzat copios de sfaturile autoarei de a pune câinii pe picioare cu ajutorul plantelor medicinale și hranei naturale. Ajunsă acasă, dezamăgită de faptul că Heidi se stingea pe zi ce trece, jurnalista s-a hotărât să încerce orice pentru a o salva. Contrar opiniei soțului său, care era de părere că biata Heidi, în zilele care-i mai rămăseseră de trăit, ar fi trebuit să mănânce numai cele mai bune fripturi, femeia a decis să se folosească de principiile dictate de alimentația naturală, aflate din cartea Juliettei de Baïracli Levy.

Astfel, timp de trei săptămâni, Heidi a supraviețuit doar datorită unui regim bazat exclusive pe lapte, supă de legume, miere și plante. Printre altele, regimul dă posibilitatea organismului să transefere energia dată de procesul digestive, către mecanismele de apărare. Puțin câte puțin, cățelușa bolnavă a început să-și recapete forțele și vitalitatea. Atunci, stăpâna sa a decis să prelungească această experiență, folosind hrană 100% naturală și proaspătă. Rezultatul s-a văzut, pentru că Heidi a trăit până la vârsta de 12 ani!

Cât timp Wendy a îngrijit-o pe Heidi, a făcut o pasiune pentru conceptual de ”natural” și a început să facă cercetări amănunțite în această direcție. Realizate în colaborare cu medici, cercetările sale, bazate printre altele și pe numeroase analize de sânge, au dus la publicarea unui studiu despre acest regim benefic și sănătos care a și fost publicat în anul 1984, fiind un best-seller la vremea respectivă, rămânând apreciat până astăzi: ”Ghidul holistic pentru un câine sănătos”.   

Regimul Volhard pentru câinele tău

Volhard a îmbunătățit ceea ce descoperise Julietta de Baïracli Levy, ajustând în alimentația câinilor dozele de calciu, magneziu și fosfor. Ideale în acest regim sunt și aportul unor părți importante de proteină animală și lipide, precum și o cantitate rezonabilă de glucide. În dieta Volhard, hrana este administrată de două ori pe zi (mic dejun și cină), șase zile pe săptămână.

Regimul Volhard pentru câinele tău – Variantă de mic dejun

(Cantitățile sunt calculate pentru un exemplar canin care cântărește 10 kilograme)

60 grame de cereale (incluzând 75% ovăz și 25% hrișcă sau mei);

O linguriță ulei de floarea soarelui;

100 mg. de vitamina C;

25 mg. complex vitamina B;

Un ou (de patru ori pe săptămână);

O linguriță de melasă (lichid siropos, de culoare brună, provenit de la extragerea zahărului din sfeclă sau din trestie de, bogat în potasiu, oligoelemente și vitamine din complexul B, excelent în îmbunătățirea pigmentării pielii);

100 de unități internaționale (UI) de vitamina E;

1/4 cană iaurt sau chefir (băutură din lapte fermentat, bogată în probiotice).

Pe lângă toate aceste ingrediente și cantități se pot adăuga legume gătite la abur sau crude, mărunțite în mixer, importante pentru vitaminele și mineralele conținute. Iarna și la începutul primăverii, sunt indicate rădăcinoasele (morcovii, păstârnacul, țelina, sfecla). Diferite tipuri de varză nu trebuie servite mai mult de o dată pe săptămână, și asta în cantități reduse, deoarece sunt greu de digerat și provoacă flatulență.

Tot o dată pe săptămână este indicat și spanacul, foarte bogat în calciu. La sfârșitul primăverii, pe parcursul verii și la începutul toamnei, sunt preferate legumele verzi, fasolea verdea, salata. Cu toate acestea, se vor evita mazărea și napii, mai ales dacă animalul suferă din cauza problemelor tiroidiene. Pentru o bună digestie și un plus de energie, pentru o bună funcționare a glandei tiroide, câinele are nevoie de o cantitate mică de cereale și legume proaspete. Iată cum putem să îi pregătim cerealele: se toarnă într-un vas trei măsuri de apă peste o măsură de cereale. Se fierb legumele, se adaugă cerealele și se amestecă până când încep din nou să fiarbă. Se stinge focul și se lasă în vas peste noapte. Produsul finit trebuie să fie mai mult în stare lichidă, decât păstos. Se toarnă într-un castron din oțel inoxidabil și se adaugă lapte proaspăt, iaurt sau chefir.

Regimul Volhard pentru câinele tău – Variantă de cină

200 grame de carne (din prima, până în a cincea zi);

40 grame de ficat (din prima, până în a cincea zi) sau 220 grame brânză de vaci (ziua a șasea);

1/2 linguriță de ulei de ficat de cod;

1/4 linguriță de alge;

O capsulă de usturoi (în jur de 325 mg);

O linguriță de germeni de grâu;

O linguriță de ierburi proaspete sau uscate (lucernă, măcriș, mentă, pătrunjel, păpădie, salvie, mătase de porumb);

100 mg. de vitamina C;

1 ½ linguriță de oțet de mere;

1/2 linguriță de drojdie de bere;

 3 ½ lingurițe de făină de oase (calitate superioară);

1 ½ linguriță de tărâțe de grâu;

1 linguriță de fructe (în primele două zile).

Toate ingredientele (mai puțin carnea și ficatul) se pun în castronul câinelui, iar peste ele se toarnă puțină apă caldă și se amestecă până la formarea unei paste lipicioase. Apoi se adaugă carnea și ficatul. În cea de-a șasea zi de regim, carnea este înlocuită cu brânza, iar în ziua a șaptea nu se servește cina. În a șaptea zi, se oferă câinelui doar micul dejun, în următoarele cantități:

200 grame de cereal;

12,5 mg. complex vitamina B;

1linguriță de miere;

40 de mg. de vitamina C;

1/4 cană cu iaurt sau chefir.

Regimul Volhard pentru câinele tău – Plantele, suplimentul vital

Plantele sunt cele care permit rației zilnice de hrană să-și depășească singurul obiectiv și anume acela de a aduce câinelui o stare de real confort fizic. Chiar și atunci când hrana pe care i-o administrezi răspunde perfect nevoilor companionului tău, se poate întâmpla ca, în funcție de originea ingredientelor, de anotimp sau mediu, acestora să le lipsească ceva (mă refer la nutrienți esențiali).

Primăvara, de exemplu, animalul poate avea nevoie de ciulinul laptelui (armurariu), o plantă benefică pentru stimularea funcțiilor hepatice. Există plante care pot fi utilizate în regimul Volhard pe tot parcursul anului: lucernă, măcriș, rozmarin, tătăneasă, splinuță. Este bine să folosești pentru prepararea hranei câinelui amestecuri din trei sau patru ierburi uscate sau proaspete. Săptămâna următoare, folosește alte ierburi, astfel respectând un principiu important al nutriției: diversitatea. Dacă folosești plante proaspete, atunci cantitatea acestora ar trebui să fie dublă față de cea a plantelor uscate.   

Carnea preferată de câini

Bazându-se și pe experiența sa în kinetoterapie, ceea ce i-a permis să testeze multe dintre preferințele alimentare ale câinilor, Wendy Volhard a constatat că mulți dintre ei preferă carnea de vită. Volhard nu se oprește aici și face o listă cu părțile preferate din carnea de vită, și anume: bucățile de mușchi fără exces de grăsime, bucăți de paleron sau carne de pe coaste. Dar sunt și câini care preferă carnea de pui (aceasta trebuie să fie dezosată). Acest tip de carne este recomandat când organismul este slăbit, un pic dezechilibrat, cum este atunci când se trece de la un anotimp la altul. Bineînțeles, nu putem exclude carnea de curcan, miel, vânat, pește, care conțin un nivel mai ridicat de proteină decât carnea de vită.

Natural e ideal!

Dieta naturală este alcătuită din două mese. Una dintre ele este bazată pe ceareale și alte suplimente ceea ce înseamnă un procent de 25% din întreaga dietă. Celelalte 75 de procente sunt date de carnea crudă plus suplimente. În lucrarea ”Ghidul holistic al câinelui sănătos” semnată Wendy Volhard, este prezentată în detaliu această dietă naturală care prezintă multe avantaje. Printre acestea se numără o sănătate mai bună și creșterea speranței de viață. Dieta poate fi adaptată în funcție de fiecare exemplar canin în parte și este benefică pentru foarte mulți câini. Cățeii hrăniți de mici cu această dietă nu au o creștere accelerată și se confruntă cu mai puține probleme musculo-scheletice decât câinii crescuți cu hrană comercială. De asemenea, câini care beneficiază de un regim de hrană natural nu au probleme cu puricii, căpușele și viermii intestinali. Sunt eliminate sau reduse diabetul, problemele ochilor, ale urechilor, boluule de piele. Câinii hrăniți în acest mod sunt mai plini de viață, agili, energici, fericiți!

Recomandare: https://www.volharddognutrition.com/

Sursă foto: freepik.com

*text creat în 2013

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *