Cum aud șerpii
Wild Life

Cum aud șerpii

Șerpii (Serpentes) sunt printre cele mai cunoscute reptile carnivore. Cu siguranță, trupurile lor lungi, lipsite de membre, cu o anatomie distinctă, te fac să îți pui întrebarea ”oare cum funcționează?” De-a lungul timpului, această categorie de animale a suferit diverse modificări, mai ales de ordin anatomic.

Știai că una dintre preconcepțiile care circulă, cu privire la șerpi, este aceea că sunt surzi? Probabil că lipsa pavilionului urechii i-a făcut pe mulți să creadă că celebra reptilă este complet surdă. E adevărat că șerpii au o anatomie specială și tocmai ea duce la apariția acestor dileme.

Sunt sau NU sunt surzi? Hai să aflăm #împreună!

Contrar credințelor populare, șerpii nu sunt surzi, ba chiar aud destul de bine. Cu toate acestea, după cum am specificat și mai sus, spre deosebire de alte reptile, ei nu posedă canal/pavilion auditiv. Structura aparatului auditiv s-a modificat extreme de mult pe parcursul evoluției.

Cum aud șerpii?

Deși nu au urechi vizibile, auzul șerpilor este definit prin vibrațiile pe care aceștia le percep datorită oaselor maxilarului. În acest mod, sunt capabili să determine locația prăzii, de exemplu, după undele de sunet produse de mișcările acesteia. Șarpele percepe imediat și foarte precis mișcările din jurul său și poate și de aceea rare sunt situațiile în care dă greș la vânătoare.

De fapt, șerpii au o ureche internă, fără timpan, conectată direct la osul maxilarului (osul pătrat). Când reptila este în repaus, acest os se sprijină pe sol și se mișcă ușor, ca răspuns la vibrațiile din jur. Șerpii au o autonomie auditivă cuprinsă între 80 și 600 Hz, dar există și specii care pot auzi până la 1000 Hz. Pentru că vocea umană atinge aproximativ 250 Hz, șerpii chiar ne pot auzi vorbind. Ce trebuie să reții e că șerpii percep mai bine sunetele cu frecvență joasă.

Cum aud șerpii

Sistemul auditiv al șarpelui

Acum, când știi că șerpii pot auzi prin vibrațiile undelor sonore, e timpul să afli câte ceva despre sistemul lor auditiv, despre care îți spuneam mai sus că este complet diferit de al nostru. După cum menționam anterior, de-a lungul timpului, șerpii au pierdut diverse structure auditive, iar în prezent, în cazul lor, nu se poate vorbi despre ureche externă sau timpan. Cu toate acestea, există o ureche internă, anatomia acesteia constând în:

  • Fibre nervoase auditive;
  • Membrană bazilară;
  • Conduct/canal cohlear/cohlee;
  • Canale semicirculare;
  • Saculă.

Această structură a urechii interne este legată direct de mandibulă. Aceasta este alcătuită din: Columella auris, osul pătrat, os supratemporal. Aceste două structuri colaborează pentru a conștientiza orice mișcare prin intermediul undelor sonore.

Dacă te interesează să cunoști cât mai multe informații din fascinanta lume a șerpilor, atunci îți recomandăm următoarele surse:

Reptilesmagazine.com

Animalplanet.com

Animals.Howstuffworks.com

Aceste rânduri au avut la bază informații de pe site-ul animalwised.com pe care, de asemenea, ți-l recomandăm cu drag.

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *