Câini

Ce trebuie să conţină mâncarea câinelui

Dacă și tu te întrebi ce trebuie să conțină mâncarea câinelui, află că, atunci când vine vorba de hrana celui mai bun prieten, poți să alegi dintre două variante. Fie mergi pe mâncarea gătită în casă, din ingrediente potrivite pentru el, cu un adaos de suplimente alimentare care să-i favorizeze o bună imunitate, fie mergi pe o hrană super premium, pe care o cumperi din pet-shop sau de la cabinetul medicului veterinar.

Hrana de calitate pentru câini, administrată corect, te va ajuta să ai un prieten fericit şi sănătos. Mare atenție când îi alegi mâncarea din magazin. Citește cu atenție eticheta şi asigură-te că în compoziţia acesteia intră carbohidraţii, grăsimile, vitaminele şi mineralele care-i sunt necesare pentru o viaţă armonioasă şi-o nutriţie sănătoasă! 

Mâncarea pentru câini sau sănătatea din castron

Organismul câinelui are nevoie de carbohidraţi! De unde provin aceştia? Principalele surse de carbohidraţi sunt cerealele, fructele şi legumele. Carbohidraţii sunt esenţiali în mâncarea pentru câinie şi nu trebuie să lipsească din raţia zilnică. Importantă este şi cantitatea în care aceştia se regăsesc în hrană. O cantitate insuficientă determină ficatul câinelui să depună un efort suplimentar pentru a extrage glucoza din proteine.

Atunci când un câine primeşte prea mulţi carbohidraţi, organismul său va înceta să mai utilizeze proteinele pentru a obţine glucoza de care are nevoie. Şi proteinele reprezintă o parte esenţială din hrană, ele contribuind, într-o mare măsură, la sănătatea şi creşterea corespunzătoarea a câinelui, precum şi la întărirea sistemului muscular.

Obligatorii în mâncarea pentru câini: vitaminele, oază de sănătate!

Cel mai bun prieten are nevoie de vitamina A pentru ca pielea şi blana să fie frumoase şi sănătoase. Există studii de specialitate care au demonstrat faptul că o blană ponosită şi diverse boli de piele sunt strâns legate de lipsa vitaminei A din alimentaţia câinelui.

Vitamina B este responsabilă pentru eficienţa sistemului imunitar. O serie de studii au demonstrat că vitamina C are un rol determinant în prevenirea displaziei de şold. Vitamina D este necesară pentru sănătatea dinţilor şi a sistemului osos. O deficienţă în ceea ce priveşte vitamina D duce la afecţiuni dentare grave şi multiple probleme osoase.

Vitamina E este o sursă excelentă de antioxidanţi. O carenţă de vitamina E poate duce la probleme serioase ale inimii şi la diverse tipuri de cancer. Vitamina K este necesară pentru a preveni coagularea sângelui.

Ce trebuie să conțină mâncarea câinelui

Ce trebuie să mai conțină mâncarea câinelui tău

Mineralele, substanţe esenţiale pentru o nutriție corespunzătoare

Mineralele sunt substanţe esenţiale în metabolismul muscular, formarea oaselor, echilibrul lichidelor din organism şi funcţionarea sistemului nervos. De exemplu, calciul şi fosforul sunt necesare pentru întărirea sistemului osos şi a cartilagiilor. Sodiul, potasiul şi clorul sunt minerale esenţiale în menţinerea echilibrului dintre fluidele din organism, dar şi a raportului dintre acizii şi bazele din corp. Fierul transportă oxigenul prin sânge, făcând parte din compoziţia hemoglobinei. Zincul contribuie, alături de vitamina A, la o sănătatea pielii şi a blănii.

Este foarte important de ştiut că o cantitate prea mare sau prea mică dintr-un mineral poate afecta buna funcţionare a organismului câinelui tău. De asemenea, sunt cazuri în care acţiunea unui mineral este dependentă de prezenţa unui alt mineral în organism. De exemplu, cuprul şi fierul lucrează împreună pentru a produce hemoglobina. În timp ce fierul este vital în procesul de producţie a hemoglobinei în celulele roşii, cuprul este la fel de important în formarea hemoglobinei. Niciunul dintre aceste două minerale nu ar putea funcţiona corespunzător fără ajutorul celuilalt.

Grăsimea, un nutrient esenţial

Se ştie că grăsimea este responsabilă cu furnizarea energiei necesare organismului. În plus, contribuie şi la formarea celulelor şi la absorbţia nutrienţilor. Lipidele (sau grăsimile) sunt alcătuite din acizi graşi care contribuie la sănătatea câinelui în diferite feluri.

Acizii graşi sunt de două feluri: saturaţi şi nesaturaţi. Ce fac de fapt aceşti acizi? Ei realizează conexiunile dintre elementele constitutive ale lipidelor. Când aceste legături sunt simple, vorbim despre acizi graşi saturaţi. Iar când acestea sunt duble, avem de-a face cu acizi graşi nesaturaţi. Mai trebuie spus că acizii graşi saturaţi sunt numiţi şi „grăsimi rele”, iar acizii graşi nesaturaţi sunt văzuţi ca şi „grăsimi bune”.

Sunt trei acizi graşi nesaturaţi care sunt indispensabili organismului: acidul linoleic, olenic şi linolenic. Aceştia se mai numesc şi acizi graşi esenţiali şi nu pot fi produşi de către organismul câinelui, ci trebuie aduşi din surse externe, prin hrana pe care câinele o consumă. Acizii graşi nesaturaţi au rolu de a proteja câinele de frig, ajută la formarea membranelor celulare şi au un rol important în structura celulelor nervoase.

Deşi sunt bune, consumate în exces, grăsimile, indiferent de natura lor, se depun pe corp, ducând la apariţia obezităţii şi a altor afecţiuni legate de obezitate, precum diabetul, osteoartrita caină sau boli cardiace. Aşa că, mare grijă la cantitatea de grăsimi din hrana câinelui!

Dacă mai vrei info suplimentare despre ce trebuie să conțină mâncarea câinelui, nu ezita să ne întrebări. Îți răspundem cu drag!

Ce trebuie să conțină mâncarea câinelui

Gama Growing PUPPY de la EUKANUBA

Pentru că fiecare etapă a vieții are cerințe nutriționale unice, rețetele Eukanuba asigură o abordare personalizată, unică și adaptată pentru susținerea condiției optime a organismului, pentru dezvoltare și creștere sănătoase.

Rețetele 100% complete și echilibrate, bogate în pui proaspăt, susțin:

  • Dezvoltarea armonioasă a cățelușilor;
  • Capacitatea de învățare;
  • O bună digestie prin adaosul de prebiotic FOS și pulpă de sfeclă;
  • Dezvoltarea corectă a osaturii prin prezența calciului;
  • Sănătatea danturii;
  • Imunitatea, datorită antioxidanților și vitaminelor E și C;
  • Sănătatea pielii și a blănii prin sursele naturale de Omega 3 & 6.

Gama Growing PUPPY de la EUKANUBA este divizată și în funcție de talia puiuților. Astfel, există sortiment pentru câinii Toy (foarte mici, cum este Yorkshire Terrier, de exemplu), mici (Jack Russel Terrier, etc.), de talie medie și mare.

Veste bună de la EUKANUBA: hrana de top destimată juniorilor de talie mare – Developing JUNIOR

Rețeta nouă pentru câinii JUNIOR de talie mare este adaptată pentru susținerea condiției optime a organismului, dar și pentru creșterea și dezvoltarea sănătoase. Hrana Developing JUNIOR de la EUKANUBA este disponibilă în ambalaje de 3, 12 și 15 kilograme.

VEZI aici mai multe detalii despre acest tip de mâncare pentru câini.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *