
Dormi cu animalul de companie în pat? Află ce spun specialiștii
Cu siguranță te-ai întrebat, și nu o dată, dacă e bine să dormi cu animalul de companie în pat. Nu este un lucru neobișnuit pentru o persoană care are animale de companie să doarmă lângă acestea pe timpul nopții. Deși, în trecut, profesioniștii din domeniul medical descurajau împărțirea patului cu animalele de companie, cercetările recente sugerează că această practică poate avea efecte pozitive asupra sănătății fizice și emoționale. Specialiștii Jay Summer (editor & health content writer) & Dr. Dustin Cotliar (Sleep Medicine Physician MD) explorează în cadrul unui articol publicat pe sleepfoundation.org atât beneficiile, cât și dezavantajele dormitului alături de un animal de companie.
Cuprins
E bine să dormi cu animalul de companie în pat?
Nu pare a fi o idee prea bună dormitul cu animalele mici, cum ar fii hamsterii, porcușorii de guineea, chinchilele, care adoră să roadă lucruri, pot fugi cu ușurință și nu sunt ușor de educat pentru a-și face nevoile într-un loc special amenajat. În cazul animalelor mai mari, care sunt obișnuite să-și facă nevoile afară sau la litieră, decizia de a împărți patul depinde în general de preferințele personale. E adevărat că animalele de companie oferă confort și afecțiune, dar împărțirea patului poate declanșa diverse alergii sau poate face mai dificilă obținerea unui somn odihnitor. Dacă beneficiile depășesc riscurile depinde doar de tine, de animalul tău de companie și de preferințele tale unice în materie de stil de viață.
Cercetările arată că 56% dintre oameni raportează că dorm cu un animal de companie în dormitorul lor, iar aproape 35% dintre copii își împart patul cu un animal de companie pe timpul nopții. Dormitul împreună poate fi chiar preferat de către animalul tău de companie, peste 86% dintre puii de câine alegând să doarmă în apropierea unui om atunci când au ocazia.

Citește și: Cum doarme pisica
Beneficiile dormitului împreună cu animalul de companie
Cercetările și experiențele subiective ale oamenilor sugerează că dormitului alături de un animal de companie poate oferi mai multe beneficii:
Confort și siguranță
Unii oameni aleg să aibă un animal de companie, în special un câine, pentru siguranță și protecție. Câinii de asistență pot oferi suport emoțional persoanelor care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) atunci când acestea au coșmaruri, de exemplu. Câinii de asistență pentru PTSD sunt antrenați să identifice semnele fizice care indică faptul că o persoană are un coșmar, astfel încât să le poată întrerupe trezindu-i. Într-un studiu realizat pe veterani care aveau câini de asistență pentru PTSD, 57% au afirmat că aceștia au contribuit la reducerea problemelor legate de coșmaruri.

O sănătate emoțională mai bună
Prezența unui animal de companie poate reduce anxietatea și singurătatea, poate ameliora simptomele afecțiunilor de sănătate mintală, ajută la reglarea emoțiilor și contribuie la întărirea sentimentului de că viața are un scop și o semnificație aparte. Dragostea necondiționată a unui animal poate crește nivelurile de oxitocină la adulți și reduce nivelurile de cortizol la copii, ceea ce este asociat cu relaxarea și reducerea stresului.
Efectul relaxant al interacțiunii cu un animal de companie pare să fie, cel puțin parțial, datorat contactului fizic, astfel încât cuibăritul în pat alături de câine liniștește mintea și promovează starea de calm.
Mulți oameni afirmă că dormitul alături de animalul lor de companie le îmbunătățește somnul, iar un studiu mai vechi a constatat că persoanele care au animale de companie sunt mai puțin predispuse să ia medicamente pentru somn decât cei care nu au animale.
Dormitul cu animalul de companie întărește imunitatea
Prezența câinilor și a pisicilor influențează semnificativ compoziția bacteriilor dintr-o locuință, ceea ce poate, la rândul său, să afecteze imunitatea oamenilor care locuiesc acolo. Cercetătorii presupun că expunerea la o diversitate de microorganisme este benefică pentru sănătatea umană și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Prezența unui animal de companie poate fi chiar mai benefică pentru sistemul imunitar în dezvoltare al copiilor și sugarilor. Expunerea la doi sau mai mulți câini sau pisici în primul an de viață poate reduce probabilitatea unei persoane de a dezvolta alergii la câini și pisici, precum și la acarieni și ambrozie.
Bunăstare pentru întregul organism
De-a lungul anilor, studiile au arătat că animalele de companie îmbunătățesc sănătatea fizică a oamenilor în multe moduri, inclusiv prin scăderea tensiunii arteriale. Deținerea unui câine este asociată cu un risc redus de deces, cel mai probabil datorită acestor efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular. Cercetările timpurii pe acest subiect au constatat că prin simpla mângâiere a unui câine, tensiunea arterială scade și ritmul cardiac se echilibrează.
Citește și: Câte ore doarme câinele tău
Riscurile dormitului cu animalele de companie
Chiar dacă pentru mulți oameni dormitul alături de animalele lor de companie aduce multă bucurie, această practică poate avea și anumite dezavantaje.
Alergii
În Statele Unite, de exemplu, milioane de persoane care suferă de alergii la animalele de companie trăiesc totuși alături de un animal. Cu toate acestea, persoanele cu alergii la animalele de companie ar trebui să ia în considerare menținerea animalelor în afara dormitorului, chiar și pe parcursul zilei, pentru a evita expunerea la păr și mătreață în timpul somnului.
Dacă bănuiești că animalul tău ți-ar putea declanșa simptome de alergie, ar fi bine să iei legătura cu un medic pentru a solicita un test de alergie și pentru a discuta opțiunile de tratament.
Expunerea la germeni
Germenii aduși în casă de un animal de companie pot avea atât efecte pozitive, cât și negative. Pe de o parte, expunerea la o varietate mai mare de bacterii și alte microorganisme poate contribui la întărirea sistemului imunitar uman. Pe de altă parte, animalele de companie pot aduce și bacterii, viruși și paraziți dăunători, punând astfel în pericol familiile cu care locuiesc.
Din aceste motive, persoanele care sunt mai predispuse la infecții, cele imunocompromise și cele care au răni deschise ar trebui să evite să doarmă cu animalele de companie.
Perturbări nocturne
Unele animale de companie, în special cele de talie mare, obișnuiesc să se întindă și să ocupe mai mult spațiu în pat decât li s-ar cuveni. Însă tulburările de somn atunci când împărțiți patul pot varia și în funcție de tipul de animal. Într-un studiu, persoanele care împărțeau patul cu un câine au raportat un somn mai puțin perturbat decât cele care împărțeau patul cu o pisică.
Dacă dorești să reduce tulburări de somn, ascultă sfatul specialiștilor și cumpără pentru câine un pat numai și numai al lui pe care-l poți așeza chiar lângă patul tău. Acest lucru poate contribui la un somn mai liniștit de ambele părți.
Acest articol îți poate fi de ajutor: Pat pentru câini – 5 modele de top
Sfaturi pentru a dormi în siguranță alături de animalul tău de companie
Dacă decizi să dormi cu animalul tău de companie, aceste sfaturi pot îmbunătăți calitatea somnului pentru amândoi:
- Folosește o saltea de dimensiuni adecvate: pentru a nu fi deranjat sau a nu deranja atunci când sunt schimbate pozițiile de somn, asigură-te că salteaua patului este suficient de mare și de confortabilă pentru tine, animalul tău și oricine altcineva care împarte patul cu voi.
- Spală frecvent lenjeria de pat: o igienă corespunzătoare este esențială pentru a preveni răspândirea germenilor nedoriți. Spală în mod regulat lenjeria de pat, precum și păturile sau culcușul animalului. Dacă animalul tău petrece timp afară, e necesar să-i ștergi labele și blana pentru a evita aducerea murdăriei, pesticidelor și alergenilor din exterior în dormitor.
- Nu rata niciun control la medic: menținerea sănătății animalului de companie este importantă și pentru protecția ta, nu doar pentru sănătatea lui. Asigură-te că acesta este la zi cu vaccinările recomandate și respectă schema de tratament pentru deparazitările interne & externe.
- Plimbă câinele înainte de culcare: puțină mișcare înainte de somn îi oferă animalului tău de companie oportunitatea de a-și face nevoile și-l poate ajuta să-și consume energia în exces, reducând astfel trezirile sale pe timpul nopții.
- Menține o rutină constantă: la fel ca oamenii, animalele au un ritm circadian care le semnalează când e cazul să doarmă și când să se trezească. Culcatul și trezitul la aceeași oră în fiecare zi te pot ajuta atât pe tine, cât și pe animalul tău de companie să mențineți un ciclu de somn-veghe relativ similar și să evitați nopțile agitate.
One Comment
Pingback: