Câini,  Călătoria în siguranță cu animalul de companie

Crăciunul cu câinele – Cum să-l petreci în siguranţă

Află cum să petreci Crăciunul cu câinele tău respectând câteva reguli de bun simț!

„Omul care este bogat sufleteşte îşi dăruieşte uşor comorile şi este gata să le dăruiască tuturor, fără excepţie. Cel care este gata să primească aceste daruri le va avea din abundenţă.” (Rabindranath Tagore)

Iarna bate la uşă, iar tu îi deschizi cu zâmbetul pe buze, căci nu vine singură: aduce fulgi pufoşi, derdeluş lin, cer sticlos, ger mânios, sărbători cu aromă de vin fiert şi cozonac, colinde blajine şi cadouri fine! O poftești pe iarnă în casă, cu tot alaiul ei de oaspeţi care se vor perinda prin zonă vreo trei luni de zile.

Dar doamna iarnă nu vine doar cu neamurile bune. Din când în când, încearcă să-ți strecoare în casă şi câte-un neam mai prost: o gripă, un guturai sau o anemie. Uite de aceea e bine să ai un străjer, să pună picioru-n prag şi să scoată la înaintare scutul bunei imunităţi, cel care ţine la distanţă neamurile mai puțin bune ale iernii. Este vremea vitaminizării organismului, este timpul hainelor groase, pufoase şi călduroase, este momentul ceaiului cald şi al poveştilor la gura sobei.

Mulţi dintre noi se pregătesc să plece la rudele de prin ţară, alţii şi-au plănuit vacanţe la munte, iar unii rămân acasă. Fie că alegi să te distrezi pe pârtiile line şi înzăpezite sau să te aventurezi pe crestele albe şi în poieniţele cu zăpadă neîntinată, să poposești în cabanele primitoare, unde domnesc liniştea şi buna dispoziţie atât de necesare pentru a petrece un Crăciun perfect, trebuie să ai grijă de tine şi de prietenul tău cel mai bun, câinele! 

“Voi păstra Crăciunul în inimă şi voi încerca să-l ţin cu mine tot anul.” (Charles Dickens)

Reguli de urmat ca să petreci Crăciunul cu câinele tău în maximă siguranţă

Sărbătorile de iarnă nu vin doar cu distracţie, relaxare şi voie bună. Sunt vremuri în care cuvintele de ordine sunt stres, aglomeraţie, trafic. Oamenii se grăbesc să cumpere cadouri pentru cei dragi, să aleagă bradul cel mai bogat, globuleţele şi ghirlandele cele mai frumoase care-l vor decora. După împodobirea bradului urmează aşezarea sub el a cadourilor pentru toţi membri familiei, bineînțeles, şi pentru căţel, că doar nu-l poţi uita tocmai pe EL! 

Crăciunul cu câinele

Dar, deşi Crăciunul este încărcat cu atât de multă spiritualitate, confort sufletesc şi bunădispoziţie, trebuie să acorzi o atenţie sporită câinelui. Şi nu doar din cauza sezonului rece ci şi al ispitelor de la masa de Crăciun, de sub brad sau chiar din brad! De aceea, trebuie să fii foarte atent la:

  • Ciocolata şi alte dulciuri pregătite pentru cei mici nu trebuie să se regăsească şi în meniul câinelui! Dacă ai un câine pofticios care mai şi încearcă cu mutrița sa inocentă să te înduplece să-i dai o bombonă, nu ceda şantajului sentimental. Sigur nu vrei să-ți petrecu Crăciunul la cabinetul medicului veterinar. Mai bine fă-i cadou o ciocolată pentru căţei sau câteva recompense delicioase de la 8in1.
  • Beteala şi ghirlandele sunt uneori tentante pentru câini, acestea  reprezentând startul unui joc care ţie nu prea îţi face plăcere: redecorarea bradului sau mutarea lui în alt loc! Nu-l lăsa să tragă de ghirlande! În afara faptului că va dărâma bradul, ghirlandele şi beteala sunt deseori mortale pentru câinii care le ingerează, riscul ocluziilor intestinale fiind destul de mare.
  • Dacă laşi cadourile sub brad şi ştii că ai un căţel mai nebunatic, tentat să smotocească orice apariţie nouă de prin locuinţă, atunci ai mare grijă: bucăţile de hârtie de împachetat, lemnul, ţesăturile, metalul, plasticul, etc. îi pot cauza animalului grave probleme gastrice. De multe ori, după înghiţirea unui corp străin, câinele vomită, eliminând astfel ce a înghiţit. Dar există şi cazuri când corpul străin perforează peretele stomacului, ceea ce reprezintă un accident foarte grav.
  • Decorează crengile de la baza bradului cu ornamente care nu pot fi sparte, rupte sau devorate de câine! Acesta este tentat de globuleţe, beteală, instalaţia care „clipeşte” atât de frumos. Dacă ai un câine curios, care sare de colo colo fără stare, şi căruia îi place să… escaladeze, „ancorează” bine bradul pentru a nu te trezi cu el pe post de aperitiv la masa de Crăciun!
  • Crăciunul este momentul perfect pentru folosirea artificiilor. Chiar dacă sunt motiv de bucurie, mai ales pentru cei mici, nuu lăsa artificii sau lumânări aprinse în brad sau sub brad, atât pentru siguranţa casei tale cât şi pentru cea a câinelui.

„Binecuvântat este sezonul care adună toată lumea într-o conspiraţie a dragostei.” (Hamilton Wright Mabie)

Vin Sărbătorile! Plecăm în vacanţă. Luăm şi câinele?

Fie vară, fie iarnă, vacanţa e vacanţă. Când ai un câine ascultător, căruia îi place să te însoţească peste tot, ar fi şi păcat să-l laşi acasă. Într-adevăr, există şi persoane care preferă să „scape” pentru câteva zile de responsabilitatea de a-şi lua câinele cu ele şi îl lasă în grija unui prieten de încredere sau la un „pet hotel”.

Crăciunul cu câinele

La prima vedere pare foarte simplu să pleci cu câinele în vacanţă, dar lucrurile nu sunt deloc aşa! A pleca la drum şi mai ales în vacanţa de iarnă însoţit de câine, implică o etapă de pregătire atentă şi riguroasă. În primul rând, în momentul în care te-ai hotărât să-ţi petreci Crăciunul la munte, atunci când suni la cabană/hotel/pensiune să îţi rezervi o cameră, trebuie să te interesezi dacă în locaţia aleasă este voie cu animalul de companie şi în ce condiţii. Dacă ai scăpat de grija cazării, poţi răsufla uşurat! Abia de acum trebuie să începi să pregăteşti temeinic vacanţa în care-ţi vei lua şi câinele!

  • Vizita la medicul veterinar! Înainte de a pleca la drum este indicată o vizită la medicul veterinar pentru evaluarea stării de sănătate a câinelui, efectuarea eventualelor deparazitări şi vaccinări, supravegherea unor probleme mai vechi şi prevenirea altora noi. Dacă ştii că prietenul tău nu este obişnuit sau nu îi place să călătorească cu maşina/trenul/avionul poţi cere ajutor medicului veterinar care-i poate prescrie nişte calmante uşoare. De asemenea, pentru a-l obișnui cu mersul cu autoturismul îți recomand articolul de AICI.
  • „Accesorizează-l”  în funcţie de mijlocul de transport cu care îl iei în deplasare! Dacă ai un câine obedient şi călătoreşti cu autoturismul personal sau chiar cu trenul, atunci nu o să ai bătaie de cap. Poți achiziţiona o centură de siguranţă pentru maşină, o husă pentru protecţia canapelelor sau o cușcă de transport (cea mai sigură variantă). Pentru călătoria cu trenul, dacă ai un câine de talie mare (mai ales dacă se încadrează în O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi) este indicat să îi cumperi şi o botniţă. Potrivit regulamentului CFR privind transportul animalelor, în vagoanele de călători pot avea acces câinii însoţiţi: „Transportul câinilor însoţiţi, este admis numai pentru cei prevãzuţi cu botniţã, ţinuţi în lesã pe podeaua vagonului, în compartimente, în vagoane la clasa a 2-a, dacã niciun cãlãtor nu protesteazã. În caz de obiecţii ridicate de cãlãtori, agentul operatorului de transport feroviar public de cãlãtori sau organul de control, în cazuri bine justificate, poate interzice cãlãtoria cu aceste animale. Cãlãtorul, proprietar al câinelui, este obligat sã menţinã curãţenia pe toatã durata cãlãtoriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementãrilor legale în vigoare. (…) Tariful de transport al unui câinese încasează cu un bilet bianco în valoare de 50% din tariful tren persoane, clasa a 2-a, pentru un adult, pe acelaşi parcurs. În caz de obiecţii din partea celorlalţi călători, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al câinelui, împreună cu câinele, în alte compartimente sau la capătul culoarului. Pentru un câine care este transportat în vagoanele de călători fără a se prezenta biletul de călătorie se eliberează bilet de călătorie eliberat în tren la tarif integral de taxare în tren, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pe care circulă călătorul, proprietar al câinelui.” Dacă vei călători cu avionul, trebuie să cumperi o cuşcă specială de transport, în conformitate cu cerinţele legale ale IATA (International Air Transport Association – Asociaţia Internaţională de Transport Aerian).
  • Nu uita de trusa medicală! Mai ales dacă te aventurezi pe munte împreună cu câinele, este bine să ai la îndemână strictul necesar în cazul în care eşti nevoit să-i acorzi primul ajutor. Iată cam ce trebuie să conţină trusa: dezinfectant (betadină), pansamente şi comprese sterile, plasturi, leucoplast, vitamine, soluţie auriculară, antivomitive, cremă împotriva iritaţiilor cutanate, tampoane de vată din bumbac, foarfece, lupă, un prosop sau o pătură care pot fi utilizate pe post de targă, etc. Trusa medicală trebuie să fie adaptată în funcţie de fiecare câine în parte. 
  • Nu-l lua pe pârtie dacă nu este rezistent! Ai un Chihuahua, vrei să-l iei cu tine la munte, dar eşti sceptic când vine vorba de a-l lua şi pe pârtie. Cel mai bine este să-l îmbraci şi să-l ţii în braţe mai tot timpul. Dacă ai un Labrador Retriever sau un Malamut de Alaska, vor fi în culmea fericirii când se vor vedea în zăpadă. Dar şi ei trebuie să fie sănătoşi, să nu aibă probleme musculare sau cardio-pulmonare, să nu sufere de reumatism, şi, cel mai important, să aibă o condiţie fizică bună.
  • Nu-l lăsa să mănânce zăpadă! Mulţi câini sunt înnebuniţi să „ronţăie” zăpadă, dar acest prost obicei le poate provoca tulburări digestive, vomă, şi chiar diaree. Crăciunul trebuie petrecut în liniște și armonie, nu stând cu orele pe la cabinetul veterinar. Corect?
  • Ce zici de-un pulovar cu glugă?! Este cea mai potrivită alegere atunci când ai un câine nu prea rezistent la temperaturi scăzute. Sau, dacă vrei să-l laşi şi pe el să alerge prin zăpadă, îi poţi lua chiar o hăiniţă impermeabilă. Pet-shop-urile comercializează, mai ales în această perioadă, o gamă variată de haine pentru animalele de companie! Aşa că, spor la shopping!
  • Fă-l gelos pe motanul încălţat! Dacă nu ştiai, afli acum: există încălţăminte pentru câini! Aceasta e ideală pentru a-i proteja lăbuţele atunci când îl iei în drumeţii pe un teren accidentat, prin zăpada netasată sau prin cea amestecată cu sare. Poate că ar fi bine să ai cu tine la munte şi aşa ceva, pentru orice eventualitate. Cine ştie pe ce coclauri vei vrea să te aventurezi, nu singur, bineînţeles, ci însoţit de câine. E indicat să-i asiguri acestuia confortul necesar.
Crăciunul cu câinele
  • Accesoriile cele mai rezistente pentru o călătorie „ca la carte”! Ce te faci dacă zgarda sau hamul cedează când ţi-e lumea mai dragă şi câinele, care nu e obişnuit să meargă liber, o zbugheşte fie prin pădure, fie direct pe părtia plină cu turiştii dornici de senzaţii tari? Nu e prea plăcut să încerci să eviţi, pe skiuri fiind, un câine dezorientat! Înainte de a pleca, cumpără-i ham/zgardă şi lesă noi, realizate dintr-un material rezistent şi confortabil.
  • Confortul de acasă trebuie să se regăseacă şi-n locaţia aleasă pentru a petrece Crăciunul. Pentru asta nu e nevoie să fii magician. Trebuie doar să iei cu tine următoarele: castroanele pentru hrană şi apă, perniţa sau păturica pe care câinele doarme, jucăria preferată, hrana pe care o consumă în mod obişnuit. Având aceste lucruri, plus compania ta afectuoasă, va fi cel mai fericit căţel din lume!
  • Nu-i da alimente… interzise! Cu siguranţă la masa de Crăciun te vei delecta cu sărmăluţe, friptură delicoasă, prăjituri însiropate, cozonac pufos. Nu strecura şi în porţia câinelui aşa ceva pentru că nu-i va face niciun bine.

Cu siguranță lista de mai sus poate fi îmbunătățită așa că, te poftesc să mai adaugi și alte sfaturi și tips&tricks utile pentru a petrece Crăciunul în siguranță alături de cel mai bun prieten!

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *