Câini,  Recomandări

Artificiile sunt frumoase, dar nu și pentru câinele tău!

Îmi aduc aminte de-o întâlnire cu gașca de prieteni, acum câțiva ani, chiar pe la începutul lui decembrie. Locația: acasă la Nicu, că doar stă la curte și iese grătarul mai bun. Gașca: nici mai mult nici mai puțin de șase oameni veseli, cu câinii din dotare, bineînțeles. Însă niciunul dintre noi nu știa că, la restaurantul din colțul străzii, se pregătea o surpriză: un foc de artificii. Deși a durat doar cinci  minute,  a fost suficient cât să ne împrăștie câinii în casă și prin cele mai dosite cotloane ale curții. Cea mai speriată a fost Lisa, cățelușa gazdei noastre, care s-a ascuns în șifonier și am găsit-o abia la o oră după ce s-a terminat agitația. Atunci am aflat că micuța se sperie până și de zgomotul scos de aspirator.

Există câini care nu au nicio treabă atunci când aud zgomote puternice cum ar fi cele provocate de un foc de artificii. În această categorie intră mai ales câinii de vânătoare, obișnuiți de mici cu focurile de armă și mirosul de praf de pușcă.

Dar mulți câini nu sunt familiarizați cu aceste lucruri, cu evenimente zgomotoase, petreceri care se sfârșesc cu focuri de artificii, pocnitori, vuvuzele, etc., care pot fi extrem de stresante pentru ei. În multe cazuri sunt stresante și pentru noi.

Cunosc multe situații în care câinii foarte sperioși și stresați, aflați în curte, fie au intrat în casă și s-au refugiat în cel mai dosnic colț, fie au evadat din curte. Din nefericire, un câine fugar, dezorientat, are mari șanse să se piardă sau, și mai rău, să sfârșească sub roțile vreunei mașini. Tot ce trebuie să faci este să-l ajuți în acele momente deloc confortabile pentru el, să-l supraveghezi cu mare, mare atenție și să te asiguri că poartă permanent la gât un medalion de identificare. Bineînțeles, nu se mai pune problema existenței microcipului (OBLIGATORIU!), prin care orice câine poate fi identificat.

Nu este o situație anormală ca unui câine să-i fie teamă de zgomotele foarte puternice. Zgomotele iritante îi ”râcâie” sistemul nervos, câinele devine anxios, temător, nesigur pe el sau timid. Faptul că fuge de acel zgomot pe care el îl percepe ca fiind înfricoșător, reprezintă un mecanism de supraviețuire.

Ține-l la distanță de artificii!

Ține minte că, pentru câinele tău, zgomotul provenind de la un foc de artificii, este diferit de alte zgomote puternice provocate de surse naturale, ca de exemplu, de tunet.  Zgomotele de la focul de artificii se produc mai aproape de pământ, sunt mai vibrante, mai dese, sunt însoțite de multă lumină și miros de ars.

Să nu uităm că prietenii noștri percep și experimentează tot ceea ce-i încoanjoară prin intermediul simțurilor, cu nasul, ochii și urechile lor, și este de la sine înțeles că o petrecere zgomotoasă, cu artificii și petarde aruncate la nesfârșit, poate fi copleșitoare pentru ei. Din fericire, există câteva soluții, cel puțin pentru ameliorarea situației:

Pregătirea pentru ”întâlnirea” cu artificiile

Dacă te pregătești să dai o petrecere de pomină la tine acasă, se apropie sărbătorile sau ai în zonă un local unde se va ține un eveniment zgomotos (care include și focul de artificii) ar fi bine ca până se calmează spiritele, să duci câinele într-un loc liniștit, la o rudă, la o cunoștință apropiată dornică să te ajute, cu care, bineînțeles, câinele se înțelege de minune.   Dacă te-ai orientat asupra unei persoane de încredere, dar câinele nu este familiarizat nici cu ea, nici cu locuința sa, du câinele pe acolo de trei, patru ori, înainte de a-l ”caza” pe perioada evenimentelor.

Acomodarea

În situația în care nu poți duce câinele în altă parte, atunci ar fi bine să achiziționezi o cușcă pentru călătorii și să-l înveți să se refugieze acolo de fiecare dată când simte nevoia. Astfel îl ajuți să-și creeze un spațiu sigur, în care el se va simți în siguranță.

Obișnuirea – cu zgomotele provocate de artificii

Cea mai bună modalitate de a obișnui câinele cu artificiile este aceea de a-l obișnui din timp cu sunetele respective. Acesta este un procedeu simplu, în aparență, doar că necesită timp de pregătire, poate chiar câteva luni: câinele trebuie să asculte zilnic sunete produse de artificii, de la zi la zi volumul trebuie să crească în intensitate, trebuie să-l obișnuiești cu acestea după ce-l aduci de la plimbare, după ce mănâncă, după ce-l răsfeți, după ce se joacă, să nu asociezi sunetele cu ceva rău, ci mereu cu ceva bun, benefic pentru prietenul tău drag.  

La un moment dat, exista în magazinele de specialitate CD-ul Clix Noises & Sounds, un CD cu zgomote și sunete, recomandat în tratamentul și prevenirea fricii de zgomote puternice la căței și la câinii adulți deopotrivă. Clix Noises & Sounds era împărțit în patru categorii: sunete care imită bubuituri, lovituri, tunete, fulgere, artificii; sunete produse de mijloace de transport și sirene; sunete produse de aparatură electrocasnică (mașină de spălat, aspirator, robot de bucătărie, etc.), sunete produse de oameni (bebeluși, copii care se joacă, etc.). CD-ul conținea 30 de sunete și zgomote diferite a câte trei minute fiecare, precum și un manual de utilizare foarte util. Mulți instructorii canini, dar și medici veterinari îl lăudau și recomandau ca fiind cel mai eficient mod de a desensibiliza animalele de companie.

Un video util despre cum să-l ajuți pe cel mai bun prieten să treacă peste stresul provocat de artificiile atât de prezente, mai ales în perioada sărbătorilor

Comunicarea – în vreme ce artificiile își fac de cap, nu uita să-i vorbești cu blândețe

Dacă vei fi cu câinele tău pe toată durata focului de artificii, faptul că-i vei trimite mesaje de calmare prin care să-i comunici că totul va fi în regulă, îl va liniști foarte mult. Ține minte că în timp ce noi, oamenii, comunicăm prin intermediul cuvintelor, câinii comunică în primul rând prin limbajul gestual/corporal, însoțit de energie, practic de receptarea acesteia și vor fi atenți la noi pentru a descoperi indicii despre cum ar trebui să se comporte.

Dacă în timpul focului de artificii nu te vei agita, panica și exterioriza, atunci și câinele va sta ceva mai liniștit și nu se va mai arăta preocupat de ceea ce se întâmplă afară.

Sedarea – doar în cazuri extreme

Doar la sfatul și la recomandarea medicului veterinar poți folosi sedative pentru calmarea câinelui speriat și anxios. Ideea e că trebuie să faci câinele să înțeleagă faptul că administrarea sedativului este un lucru bun pentru el. Nu-l forța dându-i-l. Mai întâi trebuie să-l aduci într-un punct în care este oarecum calm, nu agitat.

Pe lângă cele cinci soluții prezentate mai sus, atunci când știi că urmează un eveniment zgomotos, fă tot posibilul și du câinele la o plimbare lungă, lasă-l să alerge și să-și consume energia, să fie extenuat și liniștit. Este important să nu te gândești la câine ca la un copil care, dacă nu ia parte la focul de artificii va rata toată distracția petrecerii. Pe el chiar nu-l interesează ce frumoase sunt culorile de pe cer și, cu atât mai puțin, bubuiturile provocate de frumoasele artificii.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *