Pisici

De la Maneki-Neko la “Nyan Cat”

Nu am cunoscut până acum iubitor de pisici care să nu colecţioneze cărţi despre îndrăgitele feline, jucării, figurine, broşe, insigne, etc. Din locuinţele celor mai superstiţioşi, nu lipseşte pisicuţa norocoasă, Meneki-Neko. Se crede că Maneki-Neko atrage bogăţia, sănătatea, fericirea. Nu e de mirare că nu doar japonezii – părinţii săi naturali şi spirituali – o colecţionează de ani de zile, ci şi europenii, australienii, americanii. Confecţionată din lemn, porţelan, sticlă, sau pur şi simplu înfăţişată pe şerveţele, haine, căni, “pisicuţa care salută din lăbuţă” este suvenirul preferat al turiştilor.

Tama – pisoiul salvator

Se spune că, la începutul perioadei Edo, în secolul al XVII-lea, într-un templu din Tokyo, trăia un călugăr care avea un pisoiaş pe nume Tama. Cei doi erau foarte apropiaţi, iar comunicarea dintre ei era excepţională. “Tama, eu am grijă de tine şi te hrănesc, chiar dacă sunt sărac. Crezi că ai putea să faci ceva pentru templul ăsta?” îi spunea călugărul pisicii sale.

Într-o zi, pe când se întorcea de la vânătoare, seniorul Hikone a fost surprins de o ploaie torenţială şi s-a adăpostit sub un copac mare din faţa templului. Privind spre poarta tempului, a văzut cum pisoiul îi făcea semn cu lăbuţa să intre la adăpost. Tama i-a tot făcut semn seniorului până când acesta a intrat în templu. În acel moment, copacul a fost trăznit şi s-a prăbuşit. Seniorul Hikone a realizat că este în viaţă numai datorită motanului. După ce a murit, Tama a fost înmormântat în pământul aparţinând templului, iar în onoarea sa a fost inventat Maneki-Neko.

Pisoiul din Imado

Înspre sfârşitul perioadei Edo, în Imado, trăia o bătrânică ce avea un pisoi. Aceasta era atât de săracă, încât într-o zi i-a spus motanului că nu mai are cu ce să-l crească şi va fi nevoită să-l alunge. Într-o noapte, pisoiul i-a apărut în vis şi i-a spus: “Mâine, ia nişte lut şi modelează imaginea mea în el. Cu siguranţă îţi va aduce noroc.” Când s-a trezit. Bătrâna  a făcut întocmai cum a sfătuit-o pisoiul. Apoi a observant că stauetele reprezentând pisica erau foarte apreciate. Cu cât făcea mai multe, cu atât avea mai mulţi cumpărători, astfel că, până la urmă, nu a mai dus lipsă de bani.

Există două genuri de Maneki Neko. Unul ridică lăbuţa stângă, celălalt, lăbuţa dreaptă. Legenda precizează că cel cu lăbuţa stângă sus invită clienţii sau lumea în magazine, iar cel cu lăbuţa dreaptă atrage bani. În urma unor studii efectuate de Maneki Neko Club, circa 60% dintre Maneki Neko ţin ridicată lăbuţa stângă.

De la Maneki-Neko la “Nyan Cat”

Cu toate acestea, dorinţa de bani din Japonia contemporană se reflectă în numărul din ce în ce mai mare de Maneki Neko cu lăbuţa dreaptă sus. Înălţimea la care ţine lăbuţa are şi ea o semnificaţie. Poate să o ridice oricât de mult, din dreptul gurii, până peste urechi. Conform legendei, cu cât ţine mai sus lăbuţa, cu atât este mai mare depărtarea de la care atrage clienţii, deci puterea lui de acţiune. (revista Feng Shui)

Pisica norocoasă sau Nyan Cat/Pisica Nyan?

Este cert că trăim într-o lume care evoluează permanent, o lume în care copiii nu mai pun mare preţ pe lectură sau pe un desen animat clasic, ci preferă o animaţie 3D sau cartea citită “pe net”. Plecând de la o simplă animaţie în format .gif înfăţişând o pisică gri, cu corp de prăjitură care aleargă printre stele, lăsând în urma sa un curcubeu, s-a ajuns la un adevărat “cult” pentru această pisică. Nu după mult timp de la crearea sa, cineva s-a gândit să combine animaţia cu un cântec japonez.

În japoneză, “nyan” înseamnă “miau”, deci am putea să o traducem “pisica miau”. Cântecul a fost realizat de un program avansat de sintetizare muzicală. Pe tot parcursul clipului, cuvântul “nyan” este repetat obsesiv, spre enervarea unora şi extazul altora. Totuşi, clipul are deja peste 180 milioane de vizualizări!!!

Pisica norocoasă în simbolismul Feng Shui

  • Aşează o pisică norocoasă Maneki Neko în sufragerie sau într-o locaţie unde se poate observa de la intrare. Aceasta va spori averea tuturor membrilor familiei.
  • Alternativ poţi să pui o pisică în sud-estul casei sau al dormitorului. Acesta este sectorul universal pentru avere.
  • Pentru afaceri şi succes în carieră, amplasează o pisicuţă norocoasă în birou, la intrarea principală a unui magazin orientată înspre uşă, sau amplasată lângă casa de marcat, pentru a atrage bogăţie şi noroc din toate direcţiile.

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *