Câini

REIKI pentru câini – face minuni

Reiki pentru câini? Există așa ceva? Se aplică această terapie și în cazul lor? Da! Fluxurile de energie curg spre interior dar și spre exterior. Fiecare gând, fiecare emoție acționează și afectează chakrele și sunt reflectate în aură. Stimulii externi, fie pozitivi (recompensa), fie negativi (pedeapsa corporală) au efecte asupra chakrelor. Acest lucru este valabil și pentru oameni, dar și pentru animale.

În lucrarea ”Energetica viului – introducere în bionenergetică”, dl. Michael Szellner nota următoarele: ”Medicina recunoaște și faptul că organismul animal în general și cel uman în particular este un mecanism constituit din material biologic, dar care se folosește de programe încifrate genetic în fiecare celulă în parte și care prin specializarea acestora asigură funcționarea organismului viu după procese fiziologice,comandate, controlate și ghidate de către sistemul endocrin, cel nervos și de către psihicul vietății. Sintetic putem compara funcționarea organismului viu cu un sistem de calcul: corpul este partea hardware iar fiziologia psihicul este parte software.”

Reiki pentru câini

Potrivit medicinei alternative, bolile sunt blocaje ale meridianelor energetice și, de-a lungul timpului, medicina tradițională chineză și medicina hindusă ayurveda au dus la dezvoltarea homeopatiei și în cazul animalelor (fie că vorbim de animale sălbatice, fie că vorbim de animale de companie). Meridianele energetice care parcurg ființa umană se regăsesc sub forme asemănătoare la toate mamiferele, în variante adaptate claselor, familiilor și speciilor din biologie, în toate ființele regnului animal și vegetal. Pentru unii, Reiki reprezintă un stil de viață. Pentru alții este o formă de terapie sau un mijloc de încărcare și transfer de energii pozitive.

Pe scurt, iată ce este Reiki!

În primul rând, expresia ”reiki” este o combinație dintre ”rei” care înseamnă ”spiritual”, ”sfânt” și ”ki” care înseamnă ”energie”, ”forță”. Combinând cele două silabe obținem ”reiki” ceea ce s-ar traduce prin energie spirituală, forța vitală universală. În China această energie vitală poartă numele de ”qi”, la hinduși de ”prana”, în India se numește ”barakka”, la egipteni poartă denumirea de ”ka”.

De la începuturile omenirii, vindecarea prin ”atingerea mâinilor” a avut o influență arhetipală asupra tuturor. Mulți au recurs la ea și mulți au îmbrățișat-o ca practică și au transmis-o mai departe generațiilor următoare. Vechile tratate de medicină amintesc de vindecarea prin ”punerea mâinilor” alături de numeroase alte terapii și înzestrări naturale ale oamenilor capabili să ofere și să primească energie.

Această tehnică de tratament energetic a fost redescoperită de doctorul Mikao Usui în Japonia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prin definiție, reiki este știința străveche prin care se poate accesa și activa cu ajutorul palmelor, corect activate, o sursă de energie inepuizabilă, care se află în interiorul ființei, cu scopul de a optimiza energia pe toate planurile existenței: spiritual, fizic, emoțional, mintal. Și ce este minunat este că această formă de terapie nu-și găsește aplicabilitate doar la ființa umană ci poate fi folosită și în beneficiul animalelor.

Reiki pentru câini și importanța Chakrelor

Ca să înțegem mai bine beneficiile reiki trebuie să amintim de sistemul chakrelor. Potrivit site-ului de specialitate www.patinkas.co.uk, la fel ca toate ființele vii, animalele au un sistem energetic al chakrelor. Denumirea de ”chakra” provine din limba sanscrită și înseamnă ”învârteală”, rotire. Acest sistem energetic, această rețea de roți de energie, conduce la nivelul întregului organism energia universală care curge în afara chakrelor, de-a lungul sistemului de meridiane, în aură și apoi în corpul fizic.

”Putem spune că centrii energetici reprezintă porți de comunicare subtile între diferitele corpuri, aferente diferitelor planuri ale existenței. Chakrele preiau prana sau fluxul purtător de energie vitală Qi din straturile superioare ale existenței, apoi o filtrează și o distribuie prin meridianele energetice către sistemele și aparatele funcționale ale ființei vii (sistemul nervos, glandele endocrine, sânge și limfă, apoi către țesuturi, fiecărei celule în parte). Structura chakrelor se regăsește la nivele din ce în ce mai fine, în organe, țesuturi și până la nivel celular în parte. Practic, fiecare celulă reflectă anatomia subtilă prin chakre minuscule corespondente și prin corpuri energetice miniaturale aferente.” (”Energetica viului – introducere în bionenergetică”, Michael Szellner).

Fluxurile de energie curg spre interior dar și spre exterior. Fiecare gând, fiecare emoție acționează și afectează chakrele și sunt reflectate în aură. Stimulii externi, fie pozitivi (recompensa), fie negativi (pedeapsa corporală) au efecte asupra chakrelor. Acest lucru este valabil și pentru oameni, dar și pentru animale.

Pentru cei nefamiliarizați cu sistemul de chakre, dacă vă imaginați corpul energetic subtil format din chakre legat de meridiane și conținut în aură, ca fiind motorul unei mașini, iar corpul fizic fiind autoturismul real care se deplasează cu ajutorul motorului, nu este dificil de observat că, atunci când mașina funcționează bine sau când începe să nu mai meargă cum trebuie, cauza este motorul care are nevoie de reparații sau recalibrare, nu caroseria mașinii. Exact același lucru se întâmplă și cu corpul energetic subtil.

Când este energizat sistemul chakrelor, acesta direcționează energia corect și armonios, obținând un corp fizic care funcționează impecabil.

Animalele au 8 chakre majore, 21 de chakre minore și 6 chakre boboc. Alături de cele 7 chakre majore întâlnite la oameni, animalele au în plus: chakra Cheie sau brahială care a fost descoperită de Margrit Coates, o terapeută de renume internațional. Deci, cele 8 chrakre majore sunt următoarele:

  • Muladhara sau chakra bazală;
  • Swadisthana sau chakra sacrală;
  • Manipura sau chakra plexului solar;
  • Anahata sau chakra inimii;
  • Vishuddha sau chakra gâtului;
  • Ajna sau chakra frontală;
  • Sahasrana sau chakra creștetului capului;
  • chakra Cheie sau brahială. Aceasta din urmă este situată pe fiecare parte a corpului, în zona umerilor.
  • Potrivit aceluiaşi site, www.patinkas. co.uk au legături directe cu toate celelalte chakre. Este centrul la care se raportează interacţiunea dintre oameni şi animale, şi orice intenţie şi proces de vindecare trebuie să înceapă întotdeauna cu această chakră. De cele mai multe ori, animalele care au o legătură puternică şi sănătoasă cu prietenii lor umani au o chakră brahială vibrantă; aici putem da drept exemplu câini ghizi, câinii de terapie sau câinii de serviciu/salvatori.
Reiki pentru câini

Aminteam anterior şi de chakrele boboc. Acestea se află câte una pe fiecare membru (labă), şi pe piele, la baza deschiderii fiecărei urechi. Chakrele boboc sunt foarte receptive la vibraţiile energetice subtile: modificările în vreme de furtună, anunţarea acesteia sau a altor evenimente majore/calamităţi (uragane, cutremure, etc.).

Chakrele boboc situate în picioare sunt adesea folosite pentru a găsi surse de alimentare energetică din sol, care sunt benefice pentru animale. Când câinele găseşte aceste zone există posibilitatea să şi le marcheze înainte de a se întinde sau rostogoli acolo. Poziţionarea ta în aceste zone te poate ajuta să-ţi impui autoritatea asupra câinelui. Cele 21 de chakre minore la animale sunt de fapt centre senzoriale şi pot fi găsite pe nas, urechi şi coadă.

Chiar dacă chakrele boboc şi chakrele minore sunt centre mai mici de energie ele sunt la fel de importante şi oferă asistenţă în funcţie de chakrele majore. La cele mai multe animale, deci şi la câini, simţurile sau instinctele sunt mult mai fine şi mai sensibile decât la oameni. Prin urmare, chakrele animalelor sunt mult mai luminoase şi mai mari în comparaţie cu ale nostre. La ele, al şaselea simţ emană din simţul primar, dintr-una dintre cele 21 de chakre minore. Acesta este situat la „podul nasului”, mai jos de al treilea ochi sau de chakra frunţii.

Ajna

Animalele absorb în mod constant informaţii senzoriale, mult mai mult decât oamenii, din cauza dependenţei lor de instinctul de supravieţuire (oamenii nu mai primesc aceste informaţii drept urmare a îndepărtării de natură şi de cedarea abilităţilor înăscute către tehnologie: telefon mobil, senzori de mişcare, etc.).

Pentru a-şi stimula chakrele, animalele pot fi observate frecându-şi o parte a corpului de un copac, tăvălindu-se pe sol, frecându-şi faţa sau părţi ale corpului de alte animalele, sau de om. În cazul unui câine care a suferit traume fizice, mentale sau emoţionale, nu întotdeauna este posibilă reglarea dezechilibrului energetic care a rezultat; pentru acest lucru trebuie depistate semne de boală în prezent.

Fiecare chakră corespunde unui gând, unor simţuri, unor emoţii, unui instinct, etc. În timp ce reglementează aceleaşi zone fizice, chakrele animalelor s-au dezvoltat şi au evoluat uşor diferit faţă de oameni. Acest lucru poate fi definit în continuare cu diferenţele dintre animalele domestice şi sălbatice.

De exemplu, la animalele sălbatice chakra inimii şi chakra bazală (sentiment mai puternic de supravieţuire) sunt mai pronunţate. La un cal sălbatic se va observa o chakră a plexului solar mult mai dezvoltată decât la o rasă domestică. Sterilizarea animalelor domestice afectează puternic chakra sacrală.

Reiki pentru câini – Povestea căţeluşei Libby

Terapeuta Margrit Coates cunoscută în întreaga lume datorită harului de a comunica cu animalele şi de a le trata cu ajutorul medicinii holistice, vorbeşte despre cât de benefic poate fi acest tratament mai ales pentru câinii în vârstă.

Deşi nimeni şi nimic nu poate aduce înapoi tinereţea pierdută, vindecarea (prin punerea mâinilor) poate îmbunătăţi tonusul general, poate întări sistemul imunitar şi poate ajuta câinele bătrân să depăşească problemele de sănătate cu care se confruntă.

„Un caz clasic este cel al căţeluşei Libby a cărei viaţă, în urma tratamentului primit, s-a schimbat radical. Libby este o căţeluşă de English Springer Spaniel, în vârstă de 12 ani, care suferea de o chinuitoare artrită şi avea şi echimoze şi diverse umflături pe tot corpul. De asemenea, fusese diagnosticată şi cu o tumoare la nivelul intestinelor.

Un medic veterinar a menţionat faptul că Libby ar fi putut fi salvată prin Reiki, ceea ce ar fi dus la îmbunătăţirea şi stabilizarea meridianelor energetice şi, astfel, la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Într-adevăr, în momentul în care am întâlnit-o pe Libby, aceasta era într-o stare deplorabilă, parcă era la final de drum. Chiar dacă era sub tratament medicamentos, Libby nu se putea deplasa foarte bine, şi, de câteva ori, în timp ce se plimba prin cameră, membrele din spate au cedat sub greutatea corpului. Starea ei era destul de gravă şi se vedea clar că nu se putea bucura de viaţă.

Fusese dusă şi la câteva şedinţe de acupunctură pentru ameliorarea durerilor şi diminuarea tumorii şi spream ca prin terapia pe care urma să i-o administrez să sporesc beneficiile acupuncturii şi să accelerez procesul de vindecare. Medicul a decis să nu i se mai facă acupunctură până nu vom vedea ce efect are asupra ei terapia. Ca mulţi alţi câini, în timpul primei şedinţe de terapie, Libby era foarte atentă la ceea ce făceam şi cred că se aştepta să înfig ace în ea, ca la şedinţele de acupunctură.

La două săptămâni de la prima întâlnire, când m-am reîntors să o văd pe Libby, primul lucru pe care mi l-a spus Annie, stăpâna sa, a fost: „Nu îmi vine să cred cât s-a schimbat starea lui Libby. Vino să o vezi!” Am găsit un câine cu o stare de sănătatea îmbunătăţită, care se plimba de colo colo fără să cadă şi care părea mult mai fericit. După încă două zile de tratament, Libby alerga în jurul nostru ca un puiuţ.

Mobilitatea îi crescuse şi îşi recăpătase cheful de viaţă. Începuse chiar să se joace cu jucăriile sale, ceea ce nu mai făcuse de mult timp. Annie mi-a mărturisit că până să se îmbolnăvească Libby ieşeau în fiecare zi şi se plimbau ore întregi. Apoi acest lucru nu a mai fost posibil din cauza bolii căţeluşei. Dar acum, îşi vor relua vechile activităţi. Libby poate chiar să urce şi să coboare treptele de la casă.” (Terapeuta Margrit Coates – Animal Chakra Healing/Reiki)

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *