Pisica Turkish Van
Pisici

Pisica Turkish Van ➤ GRAȚIE, ELEGANȚĂ & SPIRIT AVENTURIER

Pisica Turkish Van/Van Turcească este adesea confundată cu mai cunoscuta Turkish Angora, însă vorbim de două rase distincte. Rasa Turkish Van este o rasă cu blană semilungă, dezvoltată dintr-o selecție de pisici obținute din diverse orașe ale Turciei moderne, în special din partea de sud-est, mai ales în apropierea Lacului Van. Rasa este caracterizată de modelul ”Van” (numit astfel după rasă), în care culoarea este restrânsă la cap și coadă, restul corpului fiind alb, cu doar câteva pete pe corp.

Căutând informații despre această rasă de pisici, am descoperit un articol foarte interesant semnat Layla Morgan Wilde și publicat pe catwisdom101, în care autoarea face referire la cercetările recente care se pare că au confirmat reala origine a acestei pisici și anume armenească, nu turcească:

”Potrivit studiilor genetice întreprinse de oamenii de știință de la Universitatea din California/Davis, pisica Van are o linie de ADN mitocondrial foarte veche, care aparține exclusiv Armeniei. De asemenea, studiile sugerează că rasa ar fi fost prezentă în ținuturile muntoase ale Armeniei cu mult timp înainte ca triburile turcești să ajungă în zonă. Vechile însemnări relevă existența pisicii cunoscută sub denumirile ”Armenian Van” sau ”Armenian White” ceea ce indică asocierea puternică cu cultura armeană. Se spune că Regele Tigranes al II-lea Cel Mare al Armeniei, care a domnit între 95 – 55 î.de Chr., ar fi avut la palatul său un număr mare de pisici albe. În ciuda acestor dovezi recente care susțin originile armenești, pisica Van este asociată cu Turcia, în primul rând pentru că a fost descoperită în regiunea Van.”

Pisica Turkish Van

Citește și: 6 rase de pisici care iubesc apa

Turkish Van vs. Turkish Angora

Dacă sunt văzute împreună, diferențele în tipologie, dimensiune, structură osoasă și blană dintre cele două rase vor ieși imediat în evidență. Dacă ar fi să comparăm robustețea și siguranța de sine cu care este dotată Turkish Van cu grația și rafinamentul Angorei, ar fi ca și cum am compara un campion olimpic la înot cu o balerină. Și nu este întâmplătoare asocierea cu ”un campion olimpic la înot”, căci pisica Turkish Van este una dintre felinele care nu se sfiesc să se bălăcească în piscină – dacă au una la dispoziție, sau să intre peste tine la duș. 🙂 Conform spuselor unor crescători ai rasei, chiar și puiuții de Turkish Van preferă să se joace și să înoate în piscine sau lacuri, iar asta se întâmplă în mod voluntar, fără să fie forțați.

Istoria rasei Turkish Van

În anul 1955, două fotografe britanice, Laura Lushington & Sonia Halliday, aflate într-o misiune în Turcia pentru Ministerul Turismului, au primit în dar, de la gazdele lor, doi pisoi fără vreo legătură de rudenie: o femelă din sud-estul Turciei și un mascul din Istanbul. Ambii pisoi erau albi, cu marcaje castanii pe cap și coadă, și ochi de nuanța chihlimbarului. Pisoii le-au însoțit pe cele două femei pe parcursul întregii vizite, iar în timpul călătoriei, ambii pisoi au intrat într-un pârâu lângă care erau campați și au înotat. Fotografele au luat acasă, în Anglia, cele două pisici și le-au permis să se împerecheze. Ulterior, femela a avut trei pisoi albi precum creta și cu marcaje aproape identice cu ale părinților, pe cap și coadă.

Timp de patru ani, cele două feline au continuat să se reproducă conform așteptărilor, iar la sfatul doamnei Grace Pond și al domnișoarei Kathleen Yorke, Laura Lushington a decis să obțină recunoașterea rasei în Marea Britanie. În 1959, ea și Sonia Halliday s-au întors în Turcia, unde au vizitat și orașul Van, dorind să vadă pisicile în zona lor tradițională. Ele s-au întors cu un alt cuplu de pisici și au demarat procedura de obținere a recunoașterii rasei Turkish Van.

Începând cu anul 1960, pisica Turkish Van a fost recunoscută de FIFe/Federația Felină Internațională.

În 1983, Barbara și Jack Reark din Florida/SUA au importat o pereche de Turkish Van din Franța și, ulterior, au adus alte trei pisici din Olanda. Lor li se atribuie meritul de a fi promovat cu succes rasa Turkish Van în Statele Unite, obținând recunoașterea de către CFA (Cat Fanciers’ Association), în anul 1988.

Turkish Van pisici

Pisica Turkish Van – aspect fizic

Pisica Turkish Van este o felină de dimensiuni mari, cu un corp musculos și o structură robustă și alungită. Corpul său trebuie să aducă aminte de fizicul unui atlet. Blana sa este semilungă, asemănătoare cașmirului, fără a avea un substrat evident de păr (subpăr). Pisica Turkish Van are marcaje de culoare care se găsesc în principal pe cap și coadă. Pot fi semnalate unul sau mai multe marcaje aleatorii și pe corp, atâta timp cât nu acoperă mai mult de 15% din suprafață. Ochii pisicilor Turkish Van sunt mari și expresivi, cu o deschidere rotunjită, poziționați oblic. Sunt acceptați ochii de culoarea chihlimbarului, albaștri sau ochi de culori diferite. Pisicile din această rasă ajung la maturitate completă într-un interval de 3 până la 5 ani. Masculii maturi pot ajunge să cântărească până la 9 kg, în timp ce femelele sunt puțin mai mici.

Citește și: 200 nume de pisici – Alege-l pe cel potrivit

Temperamentul pisicii Turkish Van

Pisicile Turkish Van sunt active și inteligente, preferând chiar și… aportul, ceea ce le face ca deseori să fie comparate cu câinii (din punct de vedere temperamental). Deși nu le place să fie ținute sau purtate în brațe, ele tânjesc totuși după apropierea fizică de oamenii lor. După ce sesiunea de joacă s-a terminat, se vor ghemui lângă tine pe canapea sau chiar în poală în timp ce te uiți la TV.

Pisicilor Turkish Van le plac în mod special jucăriile din materiale naturale, cum ar fi penele sau blana, dar își pot crea propriile jucării din hârtie mototolită sau alte obiecte. Se înțeleg bine cu câinii dacă sunt corect socializate și sunt mai potrivite pentru copiii mai mari care pot înțelege reticența lor de a fi ținute în brațe și care nu le vor trage de cozile lor stufoase și colorate. Deși nu au voci puternice, aceste pisici sunt destul de gălăgioase și au multe de spus. 😊 Vei știi când pisica Turkish Van este în apropiere pentru că o vei auzi „vorbind”.

Citește și: Jucării pentru pisici care le ajută să se mențină în formă

Cum să îngrijești corespunzător pisica Turkish Van

Una dintre rasele de pisici cu păr lung cel mai ușor de îngrijit, Turkish Van, nu are substrat de păr care să se încâlcească sau să formeze noduri. Cu toate acestea, se recomandă periajul ocazional (o dată pe săptămână) sau zilnic (în perioadele de năpârlire) pentru a îndepărta firele de păr moarte. Blana mai deasă, de iarnă, poate necesita o atenție mai deosebită. Fiind niște pisici extrem de curate, Turkish Van nu au nevoie de băi frecvente decât dacă intenționezi să le prezinți la expoziții. Cu toate acestea, pentru că e o rasă care iubește apa, dacă beneficiază de un loc unde poate să înoate, ai grijă ca după fiecare sesiune de bălăceală să o usuci corespunzător pentru a preîntâmpina instalarea unei dermatite la nivelul pielii sau matifierea și/sau încurcarea blăniței.

Ochi pisică Turkish Van

Pentru că este o rasă activă, trebuie să îi dedici timp pentru joacă. Poate fi învățată destul de ușor să meargă în lesă, iar astfel veți putea explora împreună împrejurimile preferate. În general, pisicile din această rasă sunt destul de sănătoase, fără probleme majore și, cu îngrijire corespunzătoare (vaccinuri, deparazitări interne/externe, suplimente alimentare, hrană potrivită, antrenament fizic, multă iubire și atenție, etc.) pot ajunge la vârste de 15 – 20 de ani.

În ciuda faptului că reprezintă o rasă populară, pisicile Turkish Van sunt încă relativ rare și sunt considerate un patrimoniu cultural valoros al Turciei. Guvernul turc a stabilit programe de conservare pentru a proteja rasa și habitatul său natural în regiunea Lacului Van.

***

Dacă îți plac foarte mult pisicile, îți recomand pagina Federației Internaționale Feline, unde sunt prezentate rasele recunoscute de FIFe (de Federație): de la rasele recunoscute cu foarte mulți ani în urmă (Abisiniană, Chartreux, Europeană, Manx, Persană, Albastru de Rusia, Sacră de Birmania, Siameză) până la rasele recent recunoscute preliminar (Bombay, Lykoi). Trebuie să știi că  Federația Felină Internațională / FIFe, împarte rasele de pisici recunoscute în 4 categorii, cărora li se adaugă rasele preliminar recunoscute, rasele nerecunoscute și pisicile de casă. Pe site sunt disponibile – pentru citit și descărcat – standardele fiecărei rase în parte.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *