Cu câinele la birou
Noutăți și evenimente,  Recomandări

Sfatul zilei vine de la Kormotech: cum să-ți faci biroul dog-friendly

*articol realizat cu ocazia zilei „Adu-ţi câinele la muncă”, celebrată pe 20 iunie

Pe 20 iunie are loc evenimentul anual „Adu-ţi câinele la muncă” și nu mulți știu că acesta a fost iniţiat de organizaţia PetSitters International, în 1999, cu scopul de a populariza printre angajatori avantajele prezenţei câinilor la birou, de a încuraja oamenii să susţină comunităţile de protecţie a animalelor, iar pe cei care nu au încă un animal de companie – să adopte câini din adăposturi. 

Unele companii mondiale şi-au deschis de mult timp birourile pentru blănoși. La Amazon sunt înregistraţi peste 15.000 de câini în mai mult de 129 de birouri din toată America. Birourile Google sunt și ele dog-friendly încă din 1999, iar în campusul MountainView există un parc pentru câini numit The Doogleplex. Birourile Grupului de companii Kormotech, care produce hrană pentru câini şi pisici, sunt pet-friendly din 2012

De peste 10 ani Kormotech promovează iniţiativa „Adu-ţi câinele la muncă” pe piaţa internă din Ucraina și anual se alătură peste 500 de companii. De asemenea, Kormotech a creat o serie de sfaturi practice care ajută la integrarea abordării dog-friendly pe termen lung, idei utile care deja au fost folosite de peste 200 de companii. 

Cu ocazia zilei „Adu-ţi câinele la muncă”, Kormotech împărtăşeşte cu cititorii Totul despre Animale recomandările pentru amenajarea biroului şi sfaturi pentru cei care au animale de companie și vor să le aducă la birou.

Avantajele politicii dog-friendly în birou

Uneori angajatorii consideră că prezența animalele la locul de muncă va provoca doar haos şi va distrage atenția oamenilor de la task-urile zilnice. Însă oamenii de ştiinţă demonstrează că prezența animalelor de companie te ajută să te concentrezi mai bine asupra îndeplinirii sarcinilor şi îmbunătăţesc starea psihologică a angajaţilor. Iată ce alte schimbări pozitive observă lucrătorii şi angajatorii:

  • animalele de companie favorizează comunicarea nonformală în birou şi apropie colegii;
  • chiar şi o interacţiune scurtă cu animalul de companie ajută la restabilirea echilibrului emoţional şi la reducerea nivelului de stres şi sentimentului de anxietate;
  • nivelul mai scăzut de stres previne epuizarea şi oamenii iau mai rar concedii neremunerate;
  • creşte loialitatea şi implicarea personalului – angajaţii simt grija din partea companiei.
cum să-ți faci biroul dog-friendly

Cum să faci ca și biroul tău să fie dog-friendly: sfaturi de la Kormotech

  1. Verifică condiţiile de siguranţă şi ia în considerare specificul biroului. Prezenţa animalelor nu este permisă în încăperile unde se produc alimente, unde se află tehnologii complexe, echipamente periculoase sau unde au loc diverse activități care implică prezența copiilor.
  2. Ține cont de decizia proprietarului. Dacă ai închiriat un birou, asigură-te că prezența animalului de companie nu contravine condiţiilor de închiriere şi că proprietarul locației nu este împotrivă.
  3. Discută problema cu toţi colegii. Unii angajaţi pot avea alergie la animale sau fobie. În acest caz crează-le un spațiu aparte.
  4. Elaborează reguli pentru posesorii de animale, animale şi restul colegilor. Acest lucru te ajută să asiguri o atmosferă prietenoasă şi un confort pe care fiecare și-l dorește. Adu-le tuturor la cunoștință regulamentul şi nu uita să îl ai la îndemână și pentru viitorii angajaţi.
  5. Siguranţă înainte de toate. Înainte de a lăsa câinele în birou, verifică să aibă toate vaccinările la zi, asigură-te că este sănătos şi că nu este agresiv.
  6. Pregătirea spaţiului. Eliberează zona de lucru de obiecte sau substanţe care pot constitui un pericol pentru animalul de companie. Ascunde firele şi ai grijă ca pe podea să nu fie lucruri personale ale angajaţilor, iar în bucătărie resturi de mâncare în coşul de gunoi.
  7. Amenajează locuri speciale pentru animale. Animalele trebuie să aibă acces neliminat la castroanele cu apă. Lângă biroul celui care vine cu câinele la birou poți așeza o păturică sau un culcuș unde animalul se poate odihni.
  8. Cumpără câteva produse de îngrijire. În birou trebuie să fie o trusă de prim ajutor pentru animale, pungi igienice, şerveţele speciale pentru a şterge labele după plimbare și alte soluții potrivite pentru a curăța podeaua sau mocheta.
cum să-ți faci biroul dog-friendly

Sfaturi de urmat dacă vrei să mergi cu câinele la birou 

  1. Cercetează cum se comportă câinele în condiţii noi. Analizează dacă mănâncă şi bea în locuri necunoscute. Este important să ştii din timp acest lucru pentru a nu avea ulterior dificultăţi.
  2. Pregătește câinele în prealabil. Efectuează câteva călătorii ”de test” sau plimbări în direcţia biroului. Astfel, câinele să va obişnui cu traseul şi va evita stresul în ziua vizitei.
  3. Ajută-l să se adapteze treptat. Vizitează cu câinele biroul în weekend pentru ca el să exploreze spaţiul. Arată-i locul tău de muncă, castronul, jucăriile şi zona de odihnă. Plimbaţi-vă prin birou cu lesa, astfel încât câinele să poată mirosi totul în ritmul său.
  4. Anunță colegii. Cu o zi înainte de a merge cu câinele la birou, anunţă echipa. Sfătuiește-ți colegii să nu alerge înspre câine, ci să se facă cunoştinţă atunci când câinele se apropie de ei.
  5. Evită activitatea excesivă. Nu permite câinelui să alerge imediat prin birou – aceasta poate provoca haos. Laudă-l și recompensează-l cu ceva gustos pentru comportamentul calm.

În ciuda tuturor avantajelor culturii dog-friendly, nu fiecărui câine îi va fi confortabil în birou. Dacă se sperie de mediul necunoscut, reactionează excesiv la stimulii externi sau manifestă agresiune faţă de alte animale – este mai bine să nu te grăbești. Biroul dog-friendly nu este doar un trend, ci o grijă pentru bunăstarea emoţională a echipei şi tranziţia la un nou nivel al culturii corporative. Abordarea responsabilă pentru implementarea politicii dog-friendly va ajuta la crearea unui mediu sigur şi confortabil pentru toţi – şi pentru animal, şi pentru oameni.

***

Kormotech este o companie globală de familie cu rădăcini ucrainene, care din 2003 produce hrană de înaltă calitate pentru pisici și câini sub mărcile Optimeal, Club 4 Paws, Gav!, Miau! și My Love. Compania are unități de producție în Ucraina și UE. Sortimentul include peste 650 de poziții. Kormotech este lider în Ucraina, intră în TOP 50 al producătorilor mondiali de hrană pentru animale de companie și TOP 21 al celor mai dinamice companii de hrană pentru animale de companie. Produsele companiei sunt prezentate în 51 de țări ale lumii atât sub mărcile proprii, cât și sub mărcile private ale partenerilor.

*fotografiile prezentate în acest articol aparțin Kormotech

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *