Tot mai mulți oameni percep animalele de companie ca membri cu drepturi depline ai familiei. Cum schimbă acest lucru industria de petfood în lume și în România
Câini,  Noutăți și evenimente,  Pisici,  Recomandări

Tot mai mulți oameni percep animalele de companie ca membri cu drepturi depline ai familiei. Cum schimbă acest lucru industria de petfood în lume și în România

*articol oferit de Kormotech, semnat de Iurii Bykoriz – Managing Director CEE la Kormotech

În ultimii ani animalele au devenit atât de integrate în familii încât oamenii se numesc adesea „părinți” sau „petparents”. Prin urmare, nu este de mirare că pisicile și câinii sunt îngrijiți la fel de atent ca și copiii. Acest lucru se reflectă în mod special asupra industriei de petfood. Astăzi, oamenii înțeleg mai bine impactul alimentației asupra sănătății și devin mult mai exigenți față de compoziție.

Astfel, producătorii de petfood se adaptează la așteptările tot mai mari: reevaluează constant calitatea materiilor prime, tehnologiile de procesare, rețetele și chiar proprietățile gustative ale hranei.

Lucrez de peste 25 de ani în domeniul FMCG, iar în prezent sunt responsabil de lansarea produselor companiei de petfood Kormotech pe piețele din Europa Centrală și de Est. În următoarele rânduri voi vorbi despre cum s-a schimbat atitudinea față de pet food și cum se reflectă acest lucru în piața de profil la nivel global și în România.

Mai multă atenție pentru sănătate: cum s-au schimbat obiceiurile de consum

Euromonitor International a numit una dintre principalele tendințe de consum în 2025 atenția sporită la sănătate. Oamenii doresc să se simtă bine în fiecare etapă a vieții și acum își schimbă comportamentul pentru a avea un viitor mai bun. Ei aleg produse care oferă soluții preventive și care îi ajută să rămână sănătoși mai mult timp.

Totuși, oamenii caută un echilibru între beneficii și comoditate. De multe ori nu sunt interesați de scheme complexe de îmbunătățire a sănătății – preferă produse care se potrivesc stilului lor de viață și oferă rezultate rapide. Această categorie de consumatori este cunoscută sub numele de WellnessPragmatists.

Odată cu schimbarea atitudinii față de propria calitate a vieții, oamenii și-au schimbat și atitudinea față de calitatea vieții animalelor de companie. Astfel, aleg petfood cu aceeași atenție cu care își aleg propria hrană.

Tot mai mulți oameni percep animalele de companie ca membri cu drepturi depline ai familiei. Cum schimbă acest lucru industria de petfood în lume și în România

Ce înseamnă acest lucru pentru industria de petfood

Părinții responsabili de animale (petparents) nu mai consideră hrana pentru animale doar o sursă de calorii, ci un instrument pentru menținerea sănătății. De aceea, brandurile oferă rații cu ingrediente care, pe lângă aportul nutrițional de bază, au și o funcție benefică suplimentară. De exemplu, susțin digestia, sistemul imunitar sau sănătatea articulațiilor.

Acestea pot include probiotice pentru sănătatea intestinală, acizi grași omega-3 pentru îmbunătățirea stării pielii și a blănii, antioxidanți pentru întărirea imunității și multe alte suplimente. În componența rațiilor funcționale sunt adesea adăugate și superalimente, precum afine, spirulină, semințe de chia, alge marine sau merișoare.

Părinții de animale mai exigenți au animale la fel de exigente. Necesitățile acestora pot varia în funcție de rasă, vârstă, tipul de blană, dimensiune sau particularitățile de sănătate. Companiile din industria petfood țin cont de aceste aspecte în dezvoltarea rețetelor pentru a oferi o gamă largă de rețete personalizate și pentru a le face și mai specializate. De exemplu, în hrana hipoalergenică se foloseau în mod tradițional ingrediente precum mielul, rața sau peștele. Kormotech reînnoiește brandul său super premium Optimeal, care va include acum rețete fără gluten și până la 70% carne sau pește proaspăt. Unele branduri experimentează și cu proteine inovatoare provenite din insecte sau proteine vegetale.

Atitudinea emoțională față de animale ca membri ai familiei a întărit trendul legat de gustări. Formatele acestora au depășit clasicele snackuri – acum pentru răsfăț există băuturi, supe, gustări cremoase, gustări gelatinoase și chiar înghețată. Anul trecut, Kormotech a lansat și brandul de gustări Delickcious, deja disponibil pe piața din România.

Tot mai mulți oameni percep animalele de companie ca membri cu drepturi depline ai familiei. Cum schimbă acest lucru industria de petfood în lume și în România

Cum influențează noile obiceiuri de consum piața petfood din România

În ciuda inflației, părinții de animale din România nu și-au redus cheltuielile pentru animale, chiar și atunci când hrana pentru acestea s-a scumpit cu peste 19%. Dimpotrivă – în 2024 vânzările de petfood în România au crescut cu 10% comparativ cu anul 2023 și au atins 4,97 miliarde lei (1,1 miliarde USD). Oamenii preferă mai degrabă să economisească pentru ei înșiși decât la animale, considerând că modificarea rației acestora poate fi dăunătoare.

În ultimii 10 ani românii au început să adopte animale mai frecvent, iar această tendință a devenit și mai vizibilă după pandemie. Conform datelor Statista, aproape jumătate dintre gospodării dețin un câine, o pisică sau ambele animale, acesta fiind unul dintre cele mai ridicate procente din Europa. Statistica arată că românii au mai multe pisici – 4,4 milioane, însă nici câinii nu sunt cu mult în urmă – 4,2 milioane.

Schimbarea atitudinii față de animale și creșterea numărului acestora stimulează în continuare dezvoltarea pieței. Volumul vânzărilor de petfood este în prezent de patru ori mai mare decât în 2015. Conform Euromonitor International, piața de petfood din România va atinge în acest an 5,54 miliarde lei. De asemenea este influențată pozitiv de faptul că părinții de animale din România caută tot mai des produse alimentare naturale și funcționale pentru pisici și câini, ceea ce contribuie la trecerea la produse premium și personalizate.

Astfel prin creșterea nivelului de cunoștințe privind sănătatea animalelor și alegerea unor sortimente de hrană echilibrate se manifestă grija românilor față de animalele lor de companie.

Iurii Bykoriz este Managing Director CEE la Kormotech

Iurii Bykoriz este Managing Director CEE la Kormotech – o companie globală cu rădăcini ucrainene, care se numără printre primii 50 de producători mondiali de pet food. Este responsabil de vânzări şi dezvoltare a mărcilor companiei pe pieţele centrale europene. Iurii are 25 de ani de experienţă în industria FMCG. A început la Carlsberg Ucraina, unde a crescut de la stagiar până la vicepreşedinte pentru operaţiuni. S-a alăturat companiei Kormotech în martie 2024.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *