Câini

Câinele fuge după mașini! Cum să-l dezvăț de acest obicei?

Ajutor! Câinele fuge după mașini!

”Locuim la curte, într-o zonă rezidenţială, pe unde nu trec foarte multe maşini. Din când în când, Bob, câinele nostru, un metis de Saint Bernard, mai iese pe stradă să se joace. Se joacă şi în curte, dar simte nevoie de spaţiu mai mare. Din păcate, Bob, care în general este un câine prietenos, are o problemă cu… maşinile. Când vede câte o maşină că intră pe stradă sau în curtea noastră (când avem musafiri) se repede, lătrând, să o apuce de roţi, să muşte din ea. În acelele momente zici că este posedat.

După ce maşina se îndepărtează, se întoarce îmbufnat şi se aşează în faţa porţii, pândind apariţia unui nou autoturism. Văd că a început să dea semne de nelinişte şi la vederea bicicletelor şi motocicletelor. Mai rău e că face urât şi când îl plimbăm şi este în lesă. Cum aş putea să-l dezvăţ de acest obicei?” (Simona V, #întrebareazilei)

Vânătoarea de mașini – un obicei periculos

Există mulţi câini care practică acest… „sport” şi anume vânătoarea de maşini! Din păcate, am văzut multe exemplare care nu au ieşit învingătoare, ci au părăsit această competiţie neloială, sfârşind tragic sub roţile maşinilor.

Câinii care dezvoltă un asemenea comportament sunt uşor de reperat: stau la pândă în aşteptarea maşinii şi, când aceasta se apropie, ţâşnesc în întâmpinarea ei. Bineînţeles, acesta este un obicei extrem de periculos. Poate că prietenii noștri percep această activitate ca fiind plină de adrenalină, cum ar fi pentru noi saltul cu paraşuta, de exemplu. 

De cele mai multe ori, câinii care fugăresc maşinile nu mor striviţi de roţile pe care încearcă să le pedepsească pentru că au îndrăznit să treacă pe lângă el, ci de maşinile care sunt în spatele celei fugărite.  Nu doar câinii au de suferit, ci şi acei şoferi care încearcă să-i evite şi ajung să-şi avarieze autoturismele şi să-şi pună viaţa în pericol.

Câinele fuge după mașini? Într-adevăr, ai de-a face cu o problemă delicată

Au existat situaţii în care chiar şi câinii ţinuţi în lesă au avut de suferit din cauza acestui prost obicei, ei trăgând în lesă, fugind şi lătrând după maşină, târându-şi practic stăpânul în goana lor nebună. Când ai de-a face cu un Chihuahua sau cu alt câine de talie mică, situaţia mai poate fi ţinută sub control (şi câinele în braţe), dar când pleci la plimbare cu Dogul German sau cu ditamai Saint Bernardul, ce ai de făcut?

Pentru că este o problemă destul de delicată, trebuie să ai sprijin din partea unui instructor canin cu noțiuni de etologie, dar şi din partea unui medic veterinar, ambii lucrând în îndreptarea comportamentului câinelui tău. Ar fi fost bine dacă ai fi putut să previ acest comportament şi câinele tău să nu realizeze că „a vâna” maşinile este o activitate distractivă. Dar nu este prea târziu să-i schimbi comportamentul, aşa că poţi să-l întrerupi din vânătoare şi să-i arăţi că are numai de câştigat dacă-ţi dă ascultare.

Câinele meu fuge după mașini

Câinele fuge după mașini? Cum să preîntâmpini acest comportament nedorit

Ca să împiedici câinele să mai alerge după maşini, încearcă să reperezi momentul în care acesta începe să fie interesat de mişcările maşinii şi redirecţionează-i atenţia către altceva. Ieşi cu el la plimbare şi când vezi că începe să se uite după maşinile care sunt în mişcare sau care pleacă de pe loc, încearcă să asociezi traficul cu ceva pozitiv care vine din partea ta.

Înainte de a ieşi la plimbare, pregăteşte-ţi câteva recompense delicioase care ştii că-i sunt pe plac prietenului tău. E bine să ai la îndemnă și jucăria lui preferată. În timpul plimbării, de fiecare dată când îl surprinzi uitându-se după maşini, strigă-l pe nume. Când este atent la tine, recompensează-l şi laudă-l cu bucurie și entuziasm. Dacă nu se întoarce înspre tine după ce l-ai strigat pe nume, flutură-i pe la nas o recompensă sau jucăria preferată, în asemenea manieră încât să-l determini să se întoarcă cu faţa la tine.

Lauda și recompensa

Când s-a întors, laudă-l şi recompensează-l. Continuă să faci asta de fiecare dată când o maşină trece pe lângă voi, până când câinele se va uita în mod automat la tine, anticipând recompensa delicoasă sau jucăria, asociind prezenţa maşinii cu aceste lucruri care-i sunt pe plac.

Există și câini care aleargă pe lângă garduri în încercarea de a pune labele pe maşinile care-i supără. Această vânătoare – să-i spunem „de interior” -poate influenţa şi dorinţa sau plăcerea de a vâna, cu timpul, oamenii care ies la alergat, bicicliştii, cei care se dau cu skateboardul, etc. Dacă un câine a dezvoltat acest comportament şi în interiorul curţii, nu este bine să fie lăsat liber pe stradă (în primul rând pentru siguranţa lui). La fel ca în cazul plimbărilor, comportamentul nedorit trebuie întrerupt în momentul în care câinele zăreşte maşina.

Câinele fuge după mașini

Câinele fuge după mașini? Ce soluții alternative ai la îndemână

O alternativă ar fi existenţa unui gard prin care câinele să nu poată să zărească ce se întâmplă pe şosea. Dacă este lăsat în curte, sunt de reţinut două aspecte: în primul rând, nu trebuie lăsat singur mai mult de 15-20 de minute şi, în al doilea rând, să-i fie puse la dispoziţie diferite jocuri care să-l motiveze să lase la o parte vechile obiceiuri.

O idee bună este și construirea unui padoc spaţios, în care să aibă toate facilităţile, spaţiu pentru joacă, mâncare şi odihnă. La început departe de orice zonă de trafic, câinele trebuie să învețe comanda „Aici!”

Când va stăpâni foarte bine această comandă, testează-l şi în preajma traficului (nu liber, ci cu o lesă lungă de dresaj). Există posibilitatea ca, o dată ce a învăţat să vină când este chemat, să facă acest lucru perfect, dar doar când este în afara traficului. Când va trece o maşină pe lângă el, cel mai probabil va alerga după ea şi abia apoi va da ascultare comenzii.

Tocmai de aceea, e nevoie de multă răbdare şi determinare în a-l învăţa că nu este bine să urmărească maşina. În cele din urmă, dacă metodele prezentate anterior nu dau roade, poţi încerca să asociezi urmărirea maşinii cu un lucru neplăcut (zgomot supărător pentru el/pet corrector, spray repulsiv, etc.)

Câinele fuge după mașini? Ce să eviți

1.Nu expune câinele în trafic şi atunci când va începe să alerge după vreo maşină să îl iei la bătaie. Pedeapsa de acest fel este inumană şi nu va face altceva decât să descurajeze câinele. Probabil că nu va mai alerga după maşini cât vei fi tu prin preajma, dar, cu siguranţă, în lipsa ta îşi va relua vechiul obicei. În plus, în urma primirii unor corecţii fizice, câinele îşi va pierde încrederea în tine (și în el), va deveni fricos sau agresiv.

2.Nu încerca să-l sperii urcându-te la volanul maşinii pentru a vedea cum se comportă când o urmăreşte. Nu arunca ceva din maşină pentru a-l speria şi nu lua brusc de volan în încercarea de a-l determina să abandoneze urmărirea, pentru că îl poţi răni serios.  

Succes! 🙂

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *