Aromaterapia remediu pentru trup și suflet
Câini,  Recomandări

Aromaterapia pentru câini

Motto: ”Urmăriţi orice plantă sau animal şi lăsaţi-le să vă înveţe acceptarea situaţiei date, abandonarea în faţa Clipei de acum. Lăsaţi-le să vă înveţe Fiinţa. Lăsaţi-le să vă înveţe integritatea — care înseamnă a fi o unitate, a fi tu însuţi, a fi real. Lăsaţi-le să vă înveţe cum să trăiţi, cum să muriţi şi cum să nu transformaţi viaţa sau moartea într-o problemă.” Eckhart Tolle

Mirosul ocupă o parte importantă din viața noastră. Ca să nu mai vorbesc de viața câinelui, care practic e condusă de… nas! Simțul olfactiv guvernează lumea canină. Mirosurile sunt atent filtrate, savurate, așteptate. Unele incită, altele-s menite să seducă poftele cele mai ascunse ale animalului. Și mai sunt mirosurile care calmează, transpunând câinele (dar și omul) în acea stare ”zen” la care, să fim sinceri, toți râvnim.

În ultimul timp, aromaterapia, căci despre ea vom discuta în cele ce urmează, a câştigat teren, detronând calmantele, chiar şi pe cele pe bază de plante. Este mult mai plăcut să-ţi freci tâmplele cu un ulei de mentă sau să-ţi răsfeţi încheieturile cu un strop de ulei de lavandă, decât să înghiţi o pastilă.

Aromaterapia remediu pentru trup și suflet

Pentru că aromaterapia se practică şi în lumea animalelor, am crezut de cuviinţă să cerem sfatul unui specialist. L-am găsit în persoana medicului naturopat Jeannie Thomason, din Statele Unite. Prin specialitatea în care este atestată, dr. Jeannie oferă clienţilor săi cu patru lăbuţe, cele mai naturale remedii, pentru diferite afecţiuni, de la probleme digestive şi boli ale pielii, până la maladii alre rinichilor şi cancer.

Scopul major al acestui medic, este acela de a preveni apariţia problemelor grave în rândul câinilor. În acest context, dr. Jeannie a apelat la forţa naturii, în ideea de a întări sistemul imunitar al pacienţilor săi, combinând cu succes nutriţia adecvată cu utilizarea corectă a uleiurilor esenţiale.

Olfactoterapie sau aromaterapie?

Nici nu mai contează atât timp cât este vorba de sănătatea câinilor. J. Thomason ne explică faptul că există trei modele sau metode de aromaterapie, olfactoterapia fiind una dintre ele:

  1. Modelul francez pune accentul pe aromaterapie ca ramură de sine stătătoare a medicinii, încurajând ingerarea uleiurilor esențiale folosite în scop terapeutic. Până în anul 1990, toate prescripțiile completate de către farmaciști, care conțineau ingrediente fitoaromatice, erau rambursate de către sistemul sanitar. Azi, în fiecare zonă/regiune din Franța, există o regulă implementată cu privire la acest procedeu.
  2. Modelul britanic presupune diluarea unei mici cantități de ulei esențial într-un recipient special și masarea întregului corp, cu scopul relaxării și eliberării de stres.
  3. Un al treilea model provine din țările germanice (Austria, Germania, Elveția) și pune accentul pe inhalarea uleiurilor esențiale cu scopul de a vindeca anumite afecțiuni.

În Statele Unite, specialiștii în aromoterapie combină cele trei modele, pentru că fiecare are scopul său bine definit, calitățile sale, efectele obținute având o eficacitate maximă.

Aromaterapia remediu pentru trup și suflet

Aromaterapia pentru câini – uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale folosite în scopuri terapeutice sunt obținute din plante, sunt esența înmiresmată și forța vieții acestora, preluând capacitatea lor de regenerare, proprietățile imuno-defensive, vitaminele, mineralele, enzimele și hormonii. Uleiurile se obțin prin distilarea arbuștilor, florilor, copacilor, rădăcinilor, semințelor.

Dacă ar fi să comparăm planta în sine cu uleiul obținut din ea, acesta din urmă este de până la 50 de ori mai puternic și mai eficient, beneficiind de o structură lipidică unică, inclusiv de molecule oxigenate, ceea ce-i oferă posibilitatea să penetreze membrana celulară și să transporte oxigen și nutrienți în fiecare celulă a corpului, în doar 21 de minute de la aplicarea sa și, în anumite situații, chiar în câteva secunde.

Aromaterapia pentru câini – beneficiile majore pe care uleiurile esenţiale le au asupra câinilor

Aromaterapia își arată eficiența atunci când vine vorba de tratarea problemelor canine; în acest scop, sunt folosite uleiurile esențiale terapeutice pure, recomandate în cele trei metode prezentate anterior.

Principalele afecțiuni care pot fi tratate prin aromaterapie sunt:

  • problemele de la nivelul pielii;
  • infecțiile cu ciuperci;
  • boli ale sistemului digestiv;
  • hiperactivitatea;
  • infestarea cu purici/căpușe, etc.

Uleiurile esențiale ridică frecvența electrică a organismului, armonizând corpul, mintea și spiritul.

Aromaterapia pentru câini – Care sunt cele mai bune uleiuri ce pot fi utilizate în tratarea câinilor

Atât timp cât uleiurile au un grad terapeutic ridicat, pot fi utilizate și pentru o simplă durere, dar și în caz de cancer, de exemplu. Gradul terapeutic înseamnă că s-a făcut o verificare atentă încă din momentul în care s-a sădit planta din care a fost extras uleiul: s-a verificat specia corectă, puritatea ei, metoda de cultivare și îngrijire (fără chimicale și poluare), timpul propice pentru recoltare în vederea optimizării proprietăților de vindecare, metoda potrivită de distilare pentru a îngloba toți compușii terapeutici, compoziția chimică corectă determinată prin ample teste de laborator, puritatea ambalajului.

Cu privire la acest ultim aspect, mare atenție la ambalaj, la conținutul acestuia: să nu fie nimic adăugat pe lângă uleiul esențial, sticluța în care este depozitat să nu fie ținută la soare, de regulă se optează pentru sticluțe albastre sau pentru cele de culoarea chihlimbarului. Spre deosebire de așa-zisele uleiuri esențiale create artificial, uleiurile terapeutice pure au efecte diversificate.

Nu există două uleiuri identice. În documentația privind aromaterapia, se specifică faptul că anumiți compuși, cum ar fi aldehidele întâlnite în lavandă și mușețel, au efecte calmante și antimicrobiene. Eugenolul, prezent în scorțișoară și cuișoare, este antiseptic și stimulator. Cetonele, găsite în lavandă, isop și patchouli, stimulează regenerarea celulară. Fenolii prezenți în oregano și în uleiul de cimbru au efecte antimicrobiene. Sesquiterpenii (substanțe de origine vegetală care intră în compoziția anumitor plante), predominanți în vetiver (plantă care crește în smocuri similare cu iarba, cultivată mai ales în India și Tahiti) și în lemnul de santal sunt potriviți pentru calmarea țesuturilor inflamate și, în același timp, au și efecte profunde asupra sistemului nervos dar și al celui hormonal.

*material realizat în colaborare cu medicul naturopat Jeannie Thomason

Dr. Jeannie Thomason

Prin specialitatea în care este atestată, medicul naturopat Jeannie T. oferă clienţilor săi cu patru lăbuţe, cele mai naturale remedii, pentru diferite afecţiuni, de la probleme digestive şi boli ale pielii, până la maladii ale rinichilor şi cancer.

Scopul major al său este acela de a preveni apariţia problemelor grave în rândul câinilor. În acest context, dr. Jeannie a apelat la forţa naturii, în ideea de a întări sistemul imunitar al pacienţilor săi, combinând cu succes nutriţia adecvată cu utilizarea corectă a uleiurilor esenţiale.  

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *