Câini

Cum protejezi câinele pe timp de vară – 10 sfaturi de urmat

Prin natura sa, omul este schimbător, imprevizibil şi permanent nemulţumit. Când e iarnă, se roagă la gura sobei să vină mai repede vara. Când este vară, nu ştie cum şi în ce fel să invoce toate frigurile, briza, răcoarea, măcar un pui de zefir care să potolească zăduful în care e prins timp de câteva luni.

Căţeii nu sunt cârcotaşi! Pentru ei fiecare anotimp e motiv de bucurie. Dacă sunt alături de tine, poate să se prăbuşească lumea-n jur, tu şi prietenia dintre voi e tot ce contează şi are mai de preţ. Noi suntem precauţi şi responsabili pentru starea de sănătate fizică şi mentală a celui mai bun prieten al nostru aşa că, pentru că e vară şi căldura îşi face de cap, iată 10 sfaturi valoroase, numai bune de notat şi memorat în „hard-ul” din dotare:

Cum protejezi câinele pe timp de vară – ține-l departe de… grătarul din curte


Vara se numără… grătarele! Să fim sinceri: mai ales cei care locuiesc la curte, îşi mai invită din când în când prietenii la un grătar. Dacă mai este şi o piscină prin preajmă, distracţia e garantată. Deci, ce facem cu câinele? Dacă e cuminte, nu se stresează şi nu stresează pe nimeni sărind de colo-colo, cerşind o bucăţică de ceafă perpelită-n jar sau salivând cu ochii la micii de pe grătar, atunci ai scăpat de griji.

În cazul în care e mai nebunatic și nu stă locului o clipă, rişti să-ţi strici petrecerea dacă fie nu-l supraveghezi corespunzător, fie nu-l închizi în casă până la terminarea întâlnirii. Am văzut situaţii în care câinele a mâncat de la fiecare câte o bucăţică, ba chiar a dat iama prin paharele cu alcool, ceea ce a transformat o seară distractivă într-o noapte de stat la cabinetul medicului veterinar. Deci, ce reţinem? Facem grătar dar „securizăm” câinele!

De sezon sunt și plantele frumos colorate din grădină. Câinele nu trebuie să le mănânce. Unele îi pot fi fatale


Mare atenţie la plantele care cresc în grădină. Câinii nu ştiu care plante sunt bune şi care nu sunt bune pentru sănătatea lor, pentru că dacă ar cunoaşte acest amănunt, nu ne-am mai confrunta cu cazuri de otrăviri/intoxicaţii.

Cum protejezi câinele pe timp de vară – Plimbare pe răcoare


Vremea caniculară impune să îţi schimbi un pic tabieturile în ceea ce priveşte ieşirile afară cu cel mai bun prieten. Pentru o plimbare în siguranţă, alege dimineţile şi serile răcoroase.

Cum protejezi câinele pe timp de vară

Cum protejezi câinele pe timp de vară – Drumeții în siguranță


Dacă vrei să te aventurezi cu câinele într-o drumeţie, mare atenţie la animalele sălbatice, dar şi la condiţiile terenului pe care mergeţi. Ideal ar fi să echipezi câinele cu ghetuţe din neopren, pentru a nu-i leza perniţele.

Păzea! Albina!


Vara, viespile şi albinele îşi cam fac de cap, iar unii căţei nu rezistă şi încearcă să le prindă cu… boticul. De cele mai multe ori, rezultatul constă în câteva înţepături usturătoare care se umflă şi trec cu o compresă cu apă rece. Sunt şi cazuri în care câinele înghite insecta care se opreşte la nivelul cavităţii bucale sau al esofagului, cauzându-i răni serioase. Ca să nu mai vorbim de şocul anafilactic care se remediază doar cu vizita de urgenţă la medicul veterinar.

Cum protejezi câinele pe timp de vară – elimină din blana sa chiriașii nepoftiți și nedoriți


Puricii şi căpuşele! Credeai că ai scăpat de aceşti chiriaşi clandestini? Nici vorbă, pentru că nesuferiţii vor da petreceri în casa blănoasă până înspre sezonul rece. Din păcate, dacă nu deparazitezi corect şi eficient câinele, acesta poate suferi complicaţii de genul iritaţiilor locale din cauza muşcăturilor, alergii la saliva de purice, boala Lyme, viermişori, etc. Lăsând la o parte problemele de exterior şi trecând la cele de interior, mare atenţie la ingerarea melcilor. Aceştia pot infesta câinele cu diferiţi paraziţi interni.

Sfat de urmat: folosește, în fiecare lună, produse speciale pentru deparazitarea externă destinate animalului tău de companie!

Cum protejezi câinele pe timp de vară

Cum protejezi câinele pe timp de vară – Lasă-i apă la discreție


Apa proaspătă nu trebuie să-i lipsească! De fiecare dată când ieşi cu el la plimbare, trebuie să ai la tine bidonul cu apă. Acasă, câinele trebuie să aibă lichidul vital la discreţie. Evită să-l laşi să bea apă stătută din băltoace sau alte surse dubioase.

Cum protejezi câinele pe timp de vară – Ferește-l de soarele puternic


Unii câini preferă să stea la soare, nebăgând de seamă cât de nociv este pentru ei acest obicei. Încurajează câinele să se mute în casă sau să se retragă la umbră. Am văzut căţei care au ochelari de soare (speciali pentru ei), şepcuţe, bandane, toate acestea menite să-i protejeze de zilele caniculare.

Distracția e în toi, chiar și pe caniculă


Dacă este prea cald afară pentru o plimbare mai lungă, iar arşiţa te obligă să stai în casă sau în liniştea grădinii, poţi să te joci cu câinele şi în aceste condiţii. Poţi să cumperi o piscină gonflabilă şi să-l laşi să se bălăcească în voie. Chiar şi căţeii care se tem să înoate o vor prefera! O altă idee delicioasă pentru zilele caniculare este un Kong umplut cu felii de banană, lăsat la rece în congelator şi apoi oferit câinelui!

E mult prea cald? Lasă-l acasă!


Când te confrunţi cu zile caniculare, gândeşte-te de două ori înainte de a lua şi câinele cu tine la drum, fie că mergi pe jos sau cu maşina personală. Cel mai bine ar fi să îl laşi singur acasă sau, dacă pleci pentru mai mult timp, lasă-l în grija cuiva.

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *