Câini

Care este cel mai sănătos câine din lume? Evident, cel care nu are paraziți!

Care este cel mai sănătos câine din lume? Evident, cel care nu are paraziți! Mulți dintre posesorii de câini nu conștientizează importanța majoră pe care deparazitarea internă o are pentru sănătatea animalului.

De ce este necesară deparazitarea internă

Cu toţii ne dorim animale de companie frumoase, iubitoare, dar mai ales sănătoase. Când ne decidem să achiziţionăm un câine de la un crescător serios, vom remarca faptul că puiuţii au fost deparazitaţi intern şi li s-a făcut deja primul vaccin. Dacă adoptăm un câine dintr-un adăpost, îl vom lua vaccinat şi deparazitat.

Ştiaţi că paraziţii pot fi transmişi de la mamă către făt în timpul perioadei fetale, iar apoi prin intermediul laptelui? Tocmai de aceea, la vârsta de cinci – şase săptămâni căţeii trebuie deparazitaţi intern.

Când se face deparazitarea?

În primele săptămâni de viaţă, deparazitările interne se fac la fiecare 10 – 14 zile de la vaccinare, deoarece se consideră că acest interval este suficient pentru ca formele larvare să-şi încheie ciclul de evoluţie şi să se localizeze la nivelul intestinelor (sub formă adultă). După cea de a 14-a săptămână de viaţă, deparazitarea internă se poate efectua din patru în patru luni, cât timp câinele este junior sau adult, iar în stadiul de seniorat, doar de două ori pe an.   

Cine face deparazitarea?

Este indicat ca deparazitarea să fie efectuată (mai ales în cazul puiulor) de către un medic veterinar care va stabili o schemă de deparazitare (şi una de vaccinare) specifică fiecărui animal în parte, bazându-se pe anumite criterii prestabilite:

  1. mediul din care provine şi în care trăieşte câinele (fie la bloc, fie la curte, singur sau cu mai mulţi câini);
  2. cum este întreţinut;
  3. deparazitările efectuate până în acel moment;
  4. greutatea animalului;
  5. starea generală de sănătate.

Apoi, medicul te poate învăţa cum şi când să-l deparazitezi corect. După a patra lună de viaţă și până în pragul senioratului, un câine poate fi deparazitat intern din patru în patru luni. Există o gamă largă de produse destinate deparazitării interne, unele special concepute pentru pui sau pentru juniori, cu diferite arome pentru a fi mai uşor acceptate de căţei.

cel mai sănătos câine

Pe lângă pastile, există şi soluţii care, aplicate pe ceafa animalului, acţionează atât împotriva paraziţilor externi (purici, căpuşe) cât şi contra paraziţilor interni (de exemplu împotriva viermilor rotunzi şi a celor laţi).

Deparazitările efectuate corect şi la timp ne ajută să avem un animal sănătos, scad riscurile unor eventuale complicaţii şi ne protejează şi pe noi de riscul unor contaminări. 

Ți-a plăcut ce ai citit? Spune-le și prietenilor!

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *